Compasiunea de sine si afectiunea

Compasiunea de sine construieste baza inteligentei emotionale, ...

Compasiunea de sine este cheia inteligentei emotionale – conform expertilor, noi evoluand intr-o perioada in care noi suntem in atentie si nu eu. Iar acest lucru nu inseamna ca ne diminuam importanta, ci dimpotriva: inainte de a fi protectivi si buni cu altii, trebuim sa fim astfel, cu noi insine. Compasiunea de sine construieste baza inteligentei emotionale, pentru ca, daca intr-adevar suntem compatimitori cu noi insine, vom reusi acest lucru si cu cei din jur.

Incearca sa faci mai mult bine!

Daca pana acum ai depus eforturi sa elimini trecutul nefavorabil si toxic, sa tratezi anumite rani, iata ca a sosit timpul sa faci un bine si mai mare! Trebuie sa te concentrezi asupra binelui pentru tine, sa actionezi ca atare, sa faci ceva in jurul tau ceva, actiuni/lucruri care fac intr-adevar diferenta. Lumea, cei din jurul tau, au nevoie acum mai mult ca oricand de mai multa cunoastere, de bunatate si intelepciune.

Pastreaza spatiu de compasiune pentru cineva!

Compasiunea si empatia nu inseamna rezolvarea problemelor celor din jur! Compasiunea inseamna a sta si a fi alaturi de cei din jur, a-i intelege cat de profund poti! Daca incerci sa rezolvi o anumita problema sau incerci sa-i faci pe cei din jur sa sufere mai putin, nu vei putea oferi posibilitatea altcuiva de a se bucura de compasiunea ta.

Cum poti sa devii o persoana care poate compatimi intr-un mod sanatos

  • Asculta! Cea mai importanta calitate a compasiunii este ascultarea! A bombarda oamenii cu intrebari ajuta foarte rar, dar a adresa intrebarile corecte si formulate cu atentie, aduce persoana respectiva mai aproape, oferindu-i spatiu pentru a-si explora propriile emotii si a ajunge la propriile concluzii.
  • Solutii de sustinere. Daca te afli in situatia de a sprijini oamenii sa isi gaseasca propriile solutii, atunci trebuie sa lucrezi in mod compatimitor. Daca esti in graba cu solutiile sau incerci sa remediezi problema in viteza, le faci un mare deserviciu.
  • Ajuta la cresterea celuilalt! Unul dintre cele mai descurajante lucruri pe care le poti face, este acela de a-ti permite tie sa rezolvi situatia, in timp ce negi si opresti oportunitatea celuilalt de a creste!
  • Nu compara! Incearca sa rezisti tendintei de a compara! Situatiile sunt de multe ori asemanatoare, iar o comparatie nereusita poate descuraja si desconsidera cealalta persoana; mai rau decat atat, se poate simti inutila. Stim ca respectiva persoana va trece totul prin propriul filtru si tot ce ai face intr-o astfel de situatie este inutil, exceptie facand situatia cand comparatie este egala cu adevarat. Tine cont de asemenea, ca, in general, trebuie sa eviti sa vorbesti despre tine!

Incearca sa faci tot posibilul sa pui accentul pe compasiunea de sine, lucru care te va ajuta si pe tine sa fii mult mai valoros ca om si sa cresti atat pentru tine, cat si pentru cei din jur!