Gaslighting la locul de munca si gestionare

Gaslighting-ul la locul de munca este acea situatie in care s-au regasit multi dintre noi, dar nu toti au fost afectati in aceeasi masura.

Gaslighting-ul la locul de munca este acea situatie in care s-au regasit multi dintre noi, dar nu toti au fost afectati in aceeasi masura. Unii au trecut foarte usor peste acesta, altii poate nici nu au constientizat acest lucru, in timp ce anumite persoane au fost izbite din plin de aceasta situatie, deloc placuta, suportand cu greu situatia.

De multe ori ne aflam in situatia in care nu mai suntem siguri de locul de munca, iar aceasta situatie a pandemiei accentueaza aceasta situatie si mai mult; din nefericire, mai adaugam si un coleg (sau mai multi) care contribuie la aceasta, turnand gaz pe foc … si nu gasim solutii …

Fiecare dintre noi ne simtim vulnerabili in aceasta perioada in care pandemia dicteaza aproape totul si cu atat de multa incertitudine in jur, e normal sa simtim asta. Daca cineva de la locul de munca „contribuie” si mai mult prin diverse metode, resimtim totul parca din ce in ce mai greu, o situatie greu de suportat si de gestionat.

Inainte de toate este important pentru tine sa intelegi ca ceea ce simti se datoreaza acestei perioade vulnerabile intr-o perioada dificila. In plus, daca cineva de la locul de munca te sicaneaza si tot ceea ce face se inscrie in gaslighting, trebuie sa stii ca aceasta este o manipulare emotionala in care victima este alimentata cu informatii false pe o perioada de timp nedeterminata. Persoana care face acest lucru o face in asa fel ca victima sa se indoiasca de propria memorie, distrugand increderea in propria persoana si perceptia asupra realitatii. Lasata situatia asa, victima devine intimidata si dezvolta o anumita dependenta de abuzator.

La locul de munca, gaslighting-ul poate fi „realizat” in mai multe moduri, iar in cazul in care te simti o (potentiala) victima, exista metode si pasi pentru a scapa de abuz si pentru recapatarea increderii.

Vocea interioara

Te multe ori ne subestimam intuitia cand simtim ca ceva nu e in regula, iar interiorul nostru este un instrument puternic care ne protejeaza de pericole. Daca un coleg iti face zile amare, nu te gandi nicio clipa sa ii scuzi comportamentul si modul de a fi, doar pentru ca tu esti o persoana sensibila! Asculta-ti vocea interioara pentru ca te poate avertiza foarte sigur de o emotie sau o situatie periculoasa!

Documenteaza!

Daca suspectezi ca cineva are „grija” de tine, ia in calcul serios sa ai si sa pastrezi dovezi concrete! Cei care practica gaslighting sunt buni in manipulare, iar tu trebuie sa fii pregatita sa ai dovezi puternice, fie ca vorbim de email-uri, texte, documentatii, conversatii, dar si modul cum te-ai simtit in timpul interactiunilor.

Aminteste-ti valoarea ta!

Trebuie neaparat sa tii minte sa iti reimprospatezi mereu memoria ca tu esti o persoana valoaroasa in echipa! Cei care manipuleaza sunt experti in a face persoanele sa se indoiassca de propriile capacitati si propria valoare. De aceea, trebuie sa constientizezi ca nu tu esti problema, ci ei! Stabileste-ti bine granitele in mod real si nu te sfii niciun moment sa fii vocala despre tratamentul care te face sa te simti incofortabila.

Spune despre ce este vorba!

A te chinui si lupta cu tine in tacere nu este o solutie! Mergi cu situatia (si argumentele) la o persoana care este deasupra voastra ca rang, verifica politica firmei in legatura cu hartuirea si intimidarea! Prezinta dovezile si fii increzator in tine ca a te zbate pentru tine si adevar reprezinta cheia unei bune sanatati mentale si asigurarea unui mediu de lucru sigur si productiv!

Important de retinut este si faptul ca puterea unui gaslighter este construita pe o fundatie instabila a propriei stime de sine si nesiguranta. Daca te simti victima a unei astfel de persoane, lupta-te pentru tine, pentru a-ti lua inapoi puterea si bunastarea mentala!