Imbracamintea si starea de spirit. Cum functioneaza?

Imbracamintea si starea de spirit sunt intr-o stransa legatura si acest lucru a fost testat de nenumarate ori, atat de iubitoarele de moda, dar si de persoanele care cumpara doar piesele vestimentare necesare.

Imbracamintea si starea de spirit sunt intr-o stransa legatura si acest lucru a fost testat de nenumarate ori, atat de iubitoarele de moda, dar si de persoanele care cumpara doar piesele vestimentare necesare. Iubim zilele luminoase si diminetile racoroase. Iubim sa ascultam melodia preferata in timp ce bem cafeaua. Abia asteptam sa se faca seara pentru a ne intalni cu prietenii la terasa. Toate aceste lucruri si placeri, au un element comun: dopamina, hormonul fericirii, care ne face sa ne simtim bine. Cand nivelul nostru de dopamina este ridicat, ne simtim foarte bine, in timp ce, la polul opus, cand nivelul de dopamina este scazut, scad motivatia, entuziasmul, suntem deprimati si anxiosi.

Partea buna este aceea ca exista multe modalitati pentru a ne creste nivelul de dopamina si se pare ca unul dintre cele mai indemana si iubite de toate femeile, sunt hainele.
Iar dupa o perioada de izolare, parca iti vine sa imbraci toate hainele cand ai de mers la un party sau o aniversare, sau exista tendinta de a purta un outfit inca multe ore dupa ce intalnirea s-a incheiat. Bucuria imbracarii unei haine care iti place este infinita!

Acest concept de imbracare a dopaminei nu reprezinta nimic nou, doar ca revine in atentie acum, odata cu reintrarea in normalitate. Mai mult, un studiu din 2021 a aratat ca persoanele care imbracau haine care aveau o valoare simbolica pentru ei, s-au bucurat de o incredere crescuta. Iar daca raportam acest studiu la perioada pandemica cand sanatatea mintala a fost scazuta, acest lucru este cat se poate de relevant, astfel ca, ajungem la concluzia ca haine fericite = vara fericita.

Lumea modei cu siguranta gandeste in acest mod, multi designeri abordand in mod optimist multe din creatiile prezentate pentru sezonul primavara vara 2021, unde bucuria si nuantele energice s-au aflat in prim plan. S-a vazut multa veselie de la galbenul insorit, rochii delicioase de lamaie, nuante vibrante de portocaliu, de la rochii, la tricotaje si accesorii. Pantofii rosii s-au facut remarcati, dar, rozul – in toate versiunile sale, a fost cel care a dominat, iesind in evidenta pasteluri ultra feminine, fucsia stralucitoare. De pe catwalk, rozul a coborat in strada, fiind vazuti blugi largi roz, care ulterior au devenit virali. Dintre numele mari care merita mentionate, amintim Chanel, Versace, Fendi, Burberry, Sportmax, Balenciaga, Givenchy, Isabel Marant, Zara.

Imbracamintea si starea de spirit sunt strans legate, drept dovada fiind si psihologia culorilor care asociaza culorile cu raspunsuri emotionale diferite; pe langa faptul ca hainele iti ofera un LOOK deosebit, purtand culorile acestui sezon, putem avea parte si de o stare de spirit crescuta. Se pare ca nuantele citrice ne ofera mult optimism, fucsia ne da incredere in propria persoana, rosul, acea stare de spirit activa si treaza, toate semne excelente pentru o minunata vara.

Partea interesanta este aceea ca, purtand haine in culori luminoase, ne este crescuta in bine atat starea noastra psihica cat si a celor cu care ne intersectam, un raspuns emotional al ambelor parti. Simtim instinctiv si ne comportam diferit in jurul culorilor, in functie de culorile „preluate” de ochi, informatii ce ajung la creier, unde exista emotiile. Iar experimente si studii care au demonstrat eficacitatea culorilor asupra imbunatatirii starii de spirit sunt destule.

Asa ca, intai de toate, dupa ce lasam deoparte teoriile despre culori, sa (indraznim) ne imbracam in hainele si culorile care ne fac sa ne simtim confortabil si bine, si care ne ofera bucuria si starea de spirit pe care o cautam!