Importanta distractiei. Cum putem obtine maximul?

reptate - sanatatea, exercitiile fizice, educatia, disciplina - elemente necesare pentru bunastarea omului.

Importanta distractiei este mai putin scoasa in evidenta de cei care promoveaza sanatatea, exercitiile fizice, educatia, disciplina – elemente necesare pentru bunastarea omului. Importanta distractiei are un rol determinant atat in viata copiilor cat si a adultilor, de multe ori neglijata sau respinsa ca fiind neimportanta – cel putin teoretic. Dar a constientiza acest lucru si a-l integra in viata noastra de zi cu zi, ne poate aduce o multitudine de beneficii …

  • Ne face fericiti si implicit, sanatosi! Endorfinele!
  • Spre deosebire de frica, este un mediu mult mai sigur de invatat sau lucrat.
  • Ne ajuta la eliberarea tensiunii.
  • Creeaza spatiu pentru explorarea si eliberarea tensiunilor.
  • Creeaza o atmosfera unde putem interactiona si comunica liber.
  • Distractia implica interactiunea cu alte persoane, invatam sa jucam si sa traim respectand anumite reguli si pe parteneri, singura modalitate de a continua distractia.

Asa ca, distreaza-te cat poti de mult, mai ales ca importanta fericirii si a starii de bine data de aceasta este sustinuta de psihologia si stiinta moderna. Sanatatea fizica, mentala si emotionala sunt toate afectate de nivelul nostru de fericire, de aceea anumitor tipuri de pacienti li se administra Prozac si alte medicamente stabilizatoare ale dispozitiei, care ajuta in cazul durerilor cronice si al bolilor. Dar exista si dovezi care arata ca acelasi efect poate fi obtinut si altfel.

Noi domenii medicale inovatoare recunosc importanta fericirii in bunastarea generala, existand terapii ca Medical Clowning and Laughter care fac acest lucru. Iar cercetarile ne sugereaza sa nu subestimam puterea distractiei, un studiu din Israel aratand ca ratele de fertilizare in vitro la femei a cunoscut un mare succes in cazul celor care au fost vizitate de “clovni medicali” in timpul perioadei de recuperare post procedura.

Aceasta cercetare a aparut in urma unor studii care au aratat ca rasul reduce stresul, respectiv, efectele adverse ale stresului asupra sanatatii. Rezultatele studiului sunt atribuite reducerii stresului hormonilor in timpul fertilizarii. De asemenea, alte dovezi sugereaza ca rasul este benefic intaririi sistemului imunitar, cresterea longevitatii si imbunatatirea starii de bine, pacientii facand fata bolilor mult mai bine, fapt ce demonstreaza importanta distractiei ca fiind cheia sanatatii noastre.

Luand in calcul dovezile medicale care arata cat de bine face acest act al rasului sanatatii noastre, trebuie sa ne motiveze si mai mult sa ne distram, pentru ca atunci cand o facem, pasim dincolo de grijile noastre, chiar si cele inradacinate in modul nostru de gandire. Distractia poate fi si medicament si meditatie, ea reprezentand in acelasi timp un puternic si indispensabil instrument de coeziune sociala. Din nefericire insa, societatile occidentale pun mare pret pe munca si productivitate, neglijand rolul si importanta distractiei si fericirii, mai ales ca cele din urma creeaza cai de socializare, ceea ce duce implicit la fericirea altor oameni. Un accent mai mare pe fericire si distractie promoveaza sanatatea si bunastarea sociala pentru toti.

Importanta distractiei are un rol determinant atat in viata copiilor cat si a adultilor, de multe ori neglijata sau respinsa ca fiind neimportanta - cel putin teoretic.

Familia si comunitatile nu pot prospera fara ca distractia sa faca parte din rutina lor, ea fiind cel mai bun mod de a usura tensiunea in orice tip de relatie, fie personala sau de munca. Este mai degraba o atitudine decat o actiune, luandu-ti un angajament al unei atitudini in care distractia sa fie prezenta pentru a domoli tensiunea asimilata in viata de zi cu zi.

Exista anumiti profesori spirituali care cred ca oamenii invata mai repede prin suferinta, dar distractia si fericirea creeaza un cadru mult mai favorabil pentru invatare. De ce nu ar putea fi invatate anumite lectii prin intermediul bucuriei? Invatam predominant prin propriile noastre experiente, vesele si grele. Si pana la urma, ce fac dificile experientele noastre? Nu este oare atitudinea? Asa ca, de ce sa nu luam totul mai usor, intr-un mod mai distractiv?

Yoga este o practica a atitudini! Daca practici pozitii yoga si te gandesti de ce nu placi o anumita persoana, atunci tu nu faci yoga cu adevarat! Pe de alta parte, daca alergi sau petreci clipe minunate cu partenerul fiind cu totul in prezent, asta inseamna ca practici cu adevarat yoga. Yoga este in minte si reprezinta mai degraba ceea ce crezi decat ce faci; este o atitudine, la fel ca fericirea.

Yoga, la fel ca multe activitati sau practici, trebuie exersata, chiar daca am facut lucrurile la polul opus. Daca iti vin ganduri mohorate, elimina-le gandindu-te la ceva distractiv si nu te lasa cuprinsa de ele! Cu cat le lasi mai mult sa puna stapanire pe tine, cu atat vei scapa mai greu, iar una din cele mai eficiente modalitati de a ramane fericit este aceea de a nu avea timp sa te gandesti ca esti trist. Fii mereu ocupata cu ceva si concentreaza-te pe modalitati de a aduce fericire celor din jur. In plus, daca tu esti fericita, vei radia cu aceasta stare de bine in jur, contaminandu-i pe cei ce interactioneaza cu tine si impreuna, veti forma un grup zambitor si mereu vesel.

Si cu siguranta ai intalnit multe persoane nefericite de-a lungul timpului, tu insati avand astfel de momente sau perioade. Aceasta este o stare in care te afunzi mai ales cand scopul nu este unul clar, cand nu esti sigur pe ceea ce faci; este un sentiment real si dificil. Cateodata ai nevoie de masuri extreme pentru a-l depasi, in anumite situatii, doar de un bun prieten. Asa ca, evita sa intri intr-o stare negativa si incepe cu pasi mici sa te distrezi, sa te simti bine cu tine si cu cei din jur!

Fericirea este o forta puternica, o prezenta in interior tau si care se manifesta in jurul tau! Traieste-ti viata asa cum ti-o doresti si lasa fericirea sa iasa din tine, precum soarele intr-o frumoasa dimineata de vara!