Muzica si puterea ei vindecatoare

Exista persoane care afirma ca cel mai bun medicament este rasul, altele, muzica; cel mai sigur, ambele sunt benefice!

Exista persoane care afirma ca cel mai bun medicament este rasul, altele, muzica; cel mai sigur, ambele sunt benefice!

Oamenii se bazau pe samani in trecut pentru a le vindeca bolile si starile de suferinta, inainte de medici si medicamente, practica ce exista si in ziua de astazi. Samanismul este cea mai veche metoda de vindecare si depinde de comunicarea cu anumite spirite, samanii folosind cantecul si tobele ca ritualuri de vindecare, fiind practic primii care au introdus muzica in procesul de vindecare.

Muzica si vindecarea

Cu mai bine de 2500 de ani in urma, Hipocrate, tatal medicinei moderne, folosea muzica pentru a-si trata pacientii bolnavi psihic. Celebrul filosof, matematician si muzician Pitagora, credea in puterea muzicii, afirmand ca, a asculta muzica zilnic face bine sanatatii unei persoane. Celebrii filosofi, Aristotel si Platon, au facut declaratii similare. Grecii antici recunosteau legatura dintre muzica si medicina, astfel ca zeul lor, Apollo, era zeul ambelor.

Au trecut apoi sute de ani pentru ca puterea muzicii pentru vindecare sa fie recunoscuta; la sfarsitul razboiului in anii `40, multi soldati l-au terminat raniti. Multi muzicieni au venit la ei in spital, medicii observand schimbari vizibile la nivel emotional si fizic dupa vizita acestora; ulterior, au fost anagajati muzicieni in mod regulat, terapia prin muzica castigandu-si locul bine meritat. Aceasta implica muzica pentru imbunatatirea starii fizice si emotionale a persoanei respective.

Studierea terapiei prin muzica

In 1944, Universitatea din Michigan, a fost prima institutie care oferea studii universitare terapiei prin muzica, ceea ce a fost ca un exemplu si pentru alte universitati. Acest curs de muzicoterapie implica o combinare intre psihologie si muzica, o ramura care s-a dezvoltat atat de mult, incat in 1950 a luat nastere NAMT (National Association for Music Therapy). Aceasta a creat si dezvoltat standarde educationale si cerinte de instruire pentru terapeuti, specialistii absolventi, trebuind sa sustina la sfarsit examen de licenta si sa lucreze pe teren.

Muzicoteraputii lucreaza in scoli, spitale, inchisori, asistenta sociala la domiciliu, ei proiectand sesiuni personalizate pentru pacienti, pe baza nevoilor acestora. Nu exista sesiune tipica, existand multe stiluri de muzica; unii asculta muzica, altii scriu cantece, canta la instrumente sau discuta versurile melodiei. Exista multe cercetari din domeniul muzicoterapiei inca de la inceputul ei, rezultatele fiind mai mult decat pozitive pentru tratarea multor afectiuni atat fizice cat si emotionale, starea de spirit crescand sau dupa caz, scazand nivelul stresului. Acesta este un motiv bineintemeiat ca muzicoterapia sa fie folosita pentru tratarea pacientilor care sufera de anxietate sau depresie. Studiile au aratat ca antidepresivele pot lucra mai eficient in cazul pacientilor care se bucura si de muzicoterapie in acelasi timp.

Terapia prin muzica ajuta oamenii de toate varstele sa se recupereze din leziunile cerebrale, studiile aratand ca muzica poate ajuta creierul sa creasca si sa lucreze eficient.

Copiii si muzicoterapia

Copiii care au suferit traume sau au experimentat durere beneficiaza de asemenea de muzicoterapie. Sunt invatati sa-si exprime furia si durerea prin muzica si prin compunerea ei. Copiii cu probleme motorii au beneficiat de sesiuni de terapie in care sunt invatati sa cante la tobe sau tamburin, in timp ce copiii orbi au fost invatati sa-si imbunatateasca abilitatile de ascultare lucrand cu muzicoterapeuti. Copiii cu autism si-au imbunatatit abilitatile de comunicare.

Muzicoterapia poate fi folosita chiar si in cazul bebelusilor, multi sugari prematuri consumand mai mult atunci cand exista muzica, astfel ca ei castiga greutate mai repede, mancand mai mult. Muzica poate reduce de asemenea rata batailor inimii, ajutand in acest mod la un somn mai profund.
Si nu doar copiii si bebelusii pot beneficia de beneficiile muzicii, chiar si bolnavii de Alzheimer al caror creier se deterioreaza, sunt mai putin agitati si mai cooperanti cand este aplicata muzicoterapia. Pentru cei cu boala Parkinson, care afecteaza abilitatile motorii, cunosc imbunatatiri in echilibru si coordonare.

Terapia prin muzica ajuta oamenii de toate varstele sa se recupereze din leziunile cerebrale, studiile aratand ca muzica poate ajuta creierul sa creasca si sa lucreze eficient. De exemplu, dupa ce un pacient a invatat sa cante la pian pentru doar cateva saptamani, s-a observat o crestere in zona dedicata controlului mainii. Neuronii din creier de asemenea, reusesc sa comunice mult mai bine. Pacientii care sufera de cancer si boli cronice beneficiaza si ei de muzicoterapie, aria dedicata muzicoterapiei devenind tot mai larga.

Asa ca, bucurati-va de muzica ori de cate ori aveti posibilitatea, iar daca aveti si impulsuri in a dansa, faceti-o fara nicio retinere!