Oscar de la Renta- Un Designer Rafinat si Un Puternic Sustinator Al Culturii si Artei

Brand

Oscar de la Renta- Un Designer Rafinat si Un Puternic Sustinator Al Culturii si Artei

16

Pe numele intreg Oscar Aristides de la Renta Fiallo, designerul de origine dominicana s-a nascut pe data 22 iulie 1932 in Santo Domingo dintr-o mama dominicana Antonia Fiallo si un tata original din Puerto Rico – Oscar Avelino de la Renta. Actualmente reprezinta unul dintre cei mai influenti designeri pe plan international cunoscut pentru opulenta creatiilor sale feminine la cel mai inalt nivel al modei. Familia din care provenea era foarte buna, unul din fratii mamei – Aristides Fiallo Cabral a fost medic, avocat, architect, alt frate – Fabio Fiallo a fost un diplomat si poet, iar un stra stra bunic al tatatui – José Ortíz de la Renta – a fost primul primar constitutional – ales prin vot popular.

Studiaza la National School of Art din Santo Domingo, iar la varsta de 18 ani, Oscar de la Renta pleaca sa studieze pictura in Madrid la Academy of San Fernando; isi doreste sa realizeze picturi abstracte, dar talentul sau pentru ilustrare il indreapta spre designul vestimentar. Incepe sa devina interesat de fenomenul fashion si incepe sa schiteze pentru case de moda mari pentru a-si putea plati studiile. In 1956 doamna John Lodge – sotia ambasadorului SUA in Spania a vazut schitele sale si l-a insarcinat pe tanarul designer sa-i faca o rochie fiicei sale Beatrice; faptul ca Beatrice a aparut pe coperta revistei Life, ii atrage atentia celebrului Cristobal Balenciaga, care il ia ucenic la atelierul Eisa din Madrid.

In 1961 tanarul designer este angajat ca asistent de Antonio Castillo la Casa Lanvin in Paris. In 1963 ii cere ajutorul redactorului sef al revistei Vogue de atunci – Diana Vreeland, spunandu-i ca vrea sa intre in industria fashion pe segmentul ready to wear, pentru ca acolo sunt bani; aceasta l-a indreptat spre Arden: ‚Ea nu este un designer, dar te va promova. Pe de alta parte, vei fi mereu eclipsat de numele Dior’. De la Renta pleaca in New York si incepe sa lucreze timp de doi ani pentru Elizabeth Arden, pentru ca doi ani mai tarziu sa inceapa sa lucreze la Jane Derby, ocazie cu care isi lanseaza propria colectie; cand Derby moare in luna august al aceluiasi an, el preia label-ul.

In timpul anilor ’60, Oscar de la Renta isi castiga reputatia ca un designer de haine extravagante, dar cu bun gust; creeaza colectii tematice inspirate din belle époque, printuri de arta abstracte, rochii de seara de inspiratie orientala, rochii exotice flamenco, vestimentatii de zi cu blana. Colectia Gypsy din 1967 a atras atentia prin multitudinea de ornamente a pieselor vestimentare realizate din matase. In acelasi an, se casatoreste cu Francoise de Langlade – editor sef al revistei Vogue din Franta si care lucrase in trecut la casa de moda Elsa Schiaparelli; ea il ajuta foarte mult prin faptul ca il introduce in lumea celor mai influente personalitati din domeniul modei. Colectiile sale din aceasta perioada devin sinonime cu casual-ul de lux.

Castigandu-si un respect deosebit din partea contemporanilor, el devine presdinte al CFDA (Council of Fashion Designers of America) in perioadele 1973 – 1976 si 1986 – 1988. In 1977 lanseaza primul parfum sub propria semnatura intitulat Oscar.
Este devastat in 1983 cand ii moare sotia (cancer osos), iar la scurt timp dupa moartea ei, adopta un copil de la orfelinatul si casa de ajutor pentru copii Casa de Nios din Republica Dominicana, pe nume Moises Oscar; el continua sa doneze anual sume de bani din profiturile sale si in semn de recunostinta, primeste din partea statului dominican distinctiile Juan Pablo Duarte si Order of Cristobal Colon. Se casatoreste in 1989 cu Annette Engelhard Reed, un an mai tarziu in februarie primeste Lifetime Achievement Award din partea CFDA.

In 1993, de la Renta este angajat de Casa Pierre Balmain pentru crearea a doua linii : coutoure si ready to wear – denumita Ivoire si devenind astfel primul dominican care lucreaza pentru o casa de moda pariziana; aici sta aproximativ 10 ani, ultima colectie pentru Casa Balmain fiind lansata in 2001. In 1997 lanseaza colectia mai putin costisitoare – OSCAR si destinata femeilor care muncesc,  in 2001 lanseaza o linie de accesorii.
Vestimentatia feminina atrage atentia unor doamne de prim rang, astfel ca o imbraca pe Nancy Reagan in the 1980, in 1997 pe Hillary Clinton si pe Laura Bush in 2005. In 2002 lanseza parfumul Intrusion si Oscar Tropical pentru femei, in acelasi an el intrand si pe piata mobilierului; un an mai tarziu lanseaza Oscar Latin Light pentru femei si in 2004, Rosamor.

In toamna anului 2004 debuteaza cu O Oscar – o linie de imbracaminte sport accesibila ca pret, in care orice articol nu ajungea mai mult de 100 $; linia este relansata in primavara lui 2006 de presedintele companiei – Maria Vaccaro, observandu-se capacitatea brandului de a se adresa tuturor tipurilor de consmumatori si a asigura un succes continuu; colectia primavara vara 2012 aduce in prim plan, supermodelul favorit al label-ului Karlie Kloss.

De la Renta a fost si este un sustinator al culturii si artei fiind cunoscuta implicarea sa in diverse actiuni si proiecte, merita mentionate New Yorkers for Children, Americas Society, Spanish Institute, The Metropolitan Opera, Carnegie Hall. De la Renta a incercat mereu sa creeze haine care intr-adevar sa fie purtate nu doar admirate, de aici si atemporalitatea creatiilor sale si vanzarile de care se bucura comparativ cu ceilalti competitori. Odata cu trecerea timpului, numele Casei de Moda a crescut iar familia sa a inceput sa se implice tot mai mult, fiica sa vitrega Eliza Bolen impreuna cu sotul sau implicandu-se in procesul de productie, fiul adoptat Moises renunta la facultate pentru a-si crea un nume in industria modei.

Design-ul rafinat al creatiilor, face ca o cariera de mai bine de patru decenii sa ramana in prim plan-ul unei industrii foarte competitive si in care se razbate tot mai greu, nume ca Sarah Jessica Parker, Beyonce, Gisele Bundchen, Ann Hathaway, Jacqueline Kennedy sau Liv Tyler care imbraca acest brand, spunand totul despre numele Oscar de la Renta.

Ultima rochia creata pentru o vedeta, a fost cea a avocatei britanice Amal Alamuddin –  cea care s-a casatorit cu George Clooney. Oscar de la Renta a trecut in nefiinta in data de 20 octombrie 2014 la varsta de 82 ani.

Comments are off this post!