Premiera „Second Hand”

Media

Premiera „Second Hand”

Vineri si sambata, la Teatrul din Buzunar Galati,
163

Teatrul din Buzunar Galati prezinta, vineri, 11 octombrie, si sambata, 12 octombrie, de la ora 20,00, premiera absoluta „Second Hand”, dupa un scenariu de Victor Cilinca, jurnalist, scriitor si dramaturg galatean cu doua nominalizari la Premiile UNITER, un spectacol egal dozat cu emotie, cinism si duiosie.

“Second Hand” este un spectacol intens, egal dozat cu emotie, cinism si duiosie, care pune in lumina legatura a doua caractere total opuse, Babanu (Mihai Paun) si Bebe (Vlad Ajder). Primul e o rotita a fostului sistem, acum ruginita, care se invarte in gol si scoate afara toate frustrarile adunate de-a lungul timpului. Celalalt personaj, de o candoare iesita din comun, a suferit un accident marcant si, in ciuda a ceea ce i s-a intamplat, a incercat sa-si faca un rost in viata.

Textul este o imbinare teribila a doi poli. Cred ca asta a facut scenariul asa de special in ochii mei. A gasit momentul in care Universul poate pune la un loc forte total opuse. Binele si raul sunt, pentru catva timp, “obligati” sa convietuiasca. De aici si intensitatea sentimentelor create. In acest spectacol nu exista gri sau ambiguu. Totul e negru sau alb. Fierbinte sau gheata. Bun sau rau.

declara regizoarea spectacolului, Isabela Oancea.

La randul sau, autorul scenariului spune:

Pornind de la o documentare jurnalistica ce m-a rascolit profund, am pus pe hartie aceasta cruciada a copiilor, a sufletelor fragile, a oamenilor expusi, lasati fara aparare intr-o societate cruda. Si cred ca am reusit sa propun un mesaj simbolic, ce depaseste granitele societatii romanesti de ieri si de azi.

Ilustratia muzicala a spectacolului, o compozitie originala care urmareste indeaproape convietuirea celor doua personaje opuse, apartine Anei Maria Oancea. Scenariu mentionat in „Istoria literaturii romane: dramaturgia” Scenariul „Second Hand sau Centaurul”, de Victor Cilinca, este unul din textele mentionate in „Istoria literaturii romane: dramaturgia”, carte de referinta in domeniu, semnata de Mircea Ghitulescu, cronicar, critic de teatru si istoric literar premiat de Academia Romana.

Victor Cilinca este jurnalist galatean, autor a 17 carti si 28 de piese, dintre care 9 pentru copii. Este distins cu numeroase premii, precum si cu doua nominalizari la Premiile UNITER, pentru Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2006 ( „Catrafuse sau Fany”) si pentru Cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2016 („Henry Mathias Berthelot, generalul generalilor”, in regia Attila Vizauer).

Teatrul din Buzunar Galati este singura companie independenta de teatru din oras, formata exclusiv din profesionisti cu experienta in domeniu. Spectacolele sale sunt montate in sala-studio de doar 40 de locuri din incinta Casei de Cultura a Sindicatelor Galati (etaj 1, aripa de Nord). Biletele la reprezentatiile de vineri, 11 octombrie si de sambata, 12 octombrie se gasesc la casieria cinematografului „Prof. I. Manole” de la Casa de Cultura a Sindicatelor si online, pe site-ul EventBook.ro.

Comments are off this post!