Principii yoga pentru mai putin stres

Cand vorbim de principii yoga, ne gandim ca fiecare dintre noi ne dorim mai putin stres si se pare ca acestea ajuta foarte mult,

Cand vorbim de principii yoga, ne gandim ca fiecare dintre noi ne dorim mai putin stres si se pare ca acestea ajuta foarte mult, datorita unui mix intre invataturile vechi si mai noi – adaptate vietii moderne, extrem de benefice in vremuri de pandemie, aducand cu ele usurare si confort. Exista zece principii in mod particular, cunoscute ca Yama si Niyama in filosofia yoga, care iti pot aduce beneficii remarcabile in viata.

Fii draguta! Fara violenta!

Acest prim principiu este unul dintre cele mai pacifiste principii yoga si se refera la faptul ca trebuie sa incercam sa fim pentru noi insine si pentru cei din jur – cea mai buna si draguta varianta. Este situatia in care spiritul critic al fiecaruia depaseste anumite limite, acest fapt manifestandu-se prin cuvinte si judecati mai mult sau mai putin violente; apoi urmeaza o voce linistita si amabila … Pentru a evita astfel de situatii neplacute si deranjante pentru tine si cei din jur, gandeste-te daca si cum ar fi ca aceste izbucniri sa le spui unui copil 4-5 ani? Pot cumva cuvintele mele sa raneasca pe cineva? Dupa ce ai gasit aceste raspunsuri, incearca sa revizuiesti modul de formulare, tonul pe care intentionai sa il folosesti, cuvintele regasite in formulare! Si nu este vorba de a deveni o persoana pasiva, doar ca, putem solutiona anumite probleme intr-un mod nonviolent si mult mai eficient.

Adevarul

Deschidere catre cei din jur. Este cat se poate de firesc sa experimentezi frica si anxietate din cand in cand, mai ales in aceasta perioada, iar cand multe din planurile pe care le aveai se anuleaza sau sunt puse sub semnul intrebarii, sentimentele negative ne acapareaza. Si indiferent cat de multa nesiguranta este acum, cel mai bun lucru este sa recunosti aceasta teama, oamenii sa fie sinceri unii cu altii, lucru ce ajuta pe fiecare dintre noi. Pe de alta parte, multi mint spunand ca nu au nicio problema, ca se simt bine, pentru a nu-i supara pe cei dragi, aceasta retinere neaducand decat stres si tensiune. Cine te stie si te cunoaste cu adevarat? Esti sincer cel putin cu tine insuti?

Adevarul si deschiderea catre ceilalti este un principiu esential, deoarece iti aduce multa liniste sufleteasca si te invata sa accepti realitatea asa cum este ea.

Fara furt!

Respecta-i pe cei din jur! Daca anumite persoane ofera sfaturi (cu buna intentie), ei pot fi catalogati ca fura entuziasmul celor carora le adreseaza sfaturile. Cu toata dorinta de a face bine, a oferi sfaturi poate fi o interpretare a ignorantei fata de sentimentele cuiva si nici nu se pune problema daca ei au cerut ajutor sau doar au vrut sa impartaseasca ceva.

Gestionarea energiei! Fara vampiri!

Este un lucru destul de simplu: trebuie sa ne dam seama si sa realizam ce anume ne incarca in mod pozitiv si ce anume ne epuizeaza. Trebuie sa pastram distanta fata de cei care se incadreaza la ce este cunoscut ca “vampiri energetici” si sa cautam compania oamenilor binevoitori si care ne fac sa radem.

Neatasamentul: lasa sa plece!

Agatandu-te de ideea de cum ar trebuie sa fie si sa arate realitatea, se creeaza o lupta instantanee, denumita de experti ca “aceasta este ce este”. Si nu e vorba de a folosi aceasta expresie pentru a ocoli realitatea, dar trebuie sa imbratisezi cu adevarat realitatea asa cum este ea in prezent, acceptand-o ca pe ceva normal.

Prin aplicarea acestor principii yoga, ne antrenam mintea si putem cultiva si beneficia de noi moduri de gandire, simtire, vorbit si actiune.

Puritate

Viata constienta si meditatia reprezinta modalitati de a ne purifica mintea si gandurile si prin antrenarea constanta a mintii noastre si lucrand la imbunatatirea abilitatilor de atentie, putem obtine un control al gandurilor noastre. Vom observa destul de repede cand gandurile noastre nu sunt pure sau calmante, astfel ca vom putea schimba modul in care gandim, acesta fiind unul dintre cele mai “curate” principii yoga.

Multumirea

Bucuria nu este conditionata. “Din moment ce se vor termina toate acestea, voi putea fi din nou fericit” – daca gandesti asa, renunti de fapt la a te simti bine in prezent si plasezi responsabilitatea catre ceva abstract, care este in intregime in afara controlului tau. De asemenea, fericirea si sentimentele de multumire devin conditionate, ceea ce nu este nici bine si nici adevarat. Toate elementele de multumire sunt in interiorul nostru si chiar daca in situatia de fata, pandemia ne afecteaza vietile, noi tot ne putem simti fericiti si bine, gratie sentimentelor bune din interiorul nostru.

Auto disciplina: pretul de platit.

Autodisciplina este ceruta pentru a-ti face exercitiile, pentru a ramane sanatos, pentru a manca bine, pentru a ramane pe un drum corect cu intentii si obiective bune. Pentru a-ti tine motivatia la cote inalte, trebuie doar sa ai o idee clara a obiectivelor tale. Fa-ti din acest scop ceva puternic, care te va trage el insusi catre a-l atinge, decat sa fii intr-o continua lupta pentru a ajunge la el! Transforma-l intr-o calatorie cu obiective, decat un camp de bataie in minte si corp.

Auto-investigare. Ce stiu?

In loc sa capat o frustrare fata de ceilalti, trebuie sa vad in interiorul meu ce anume declanseaza aceasta. Si practic, trebuie sa fac din fiecare zi o noua experienta de invatare. Ce inseamna asta? Trebuie sa fii mereu o persoana curioasa in ceea ce te priveste (si in general) si sa creezi o anumita curiozitate despre viata, care poate aduce multa lumina in viata personala zilnica.

Predarea

Dupa ce ti-ai stabilit obiectivele, trebuie sa iti pui ordine in lucruri si sa continui; in plus, trebuie sa avem incredere ca acestea vor merge asa cum trebuie. Fara a ne rataci in multe discutii – inutile in marea lor majoritate, trebuie sa si acceptam ca anumite lucruri nu depind de noi si ca, fiecare dintre noi, avem un control mic al vietii in general.

Prin aplicarea acestor principii yoga, ne antrenam mintea si putem cultiva si beneficia de noi moduri de gandire, simtire, vorbit si actiune. In acest mod, suntem moderati in a raspunde anumitor impulsuri si putem aborda situatiile intr-un mod echilibrat, pasnic si care sa ne faca bine noua si celor cu care interactionam.