Relatiile toxice si detoxifierea din spatele nostru

Stil de viata

Relatiile toxice si detoxifierea din spatele nostru

Cel mai mare castig pentru fiecare dintre noi sunt oamenii ,...
359
Cum putem recunoaste si evita relatiile toxice?

Majoritatea timpului pe care ni-l petrecem, o facem in preajma oamenilor, de aici se dezvolta relatii, au loc diverse actiuni, fie ca vorbim de prietenii, casa, birou, afaceri. Cel mai mare castig pentru fiecare dintre noi sunt oamenii, cei care cu mult sau putin sunt alaturi de tine, te ajuta atunci cand situatia o cere, iti ofera o vorba buna. Din pacate, foarte multe persoane pot avea influente negative asupra ta si a activitatilor pe care le intreprinzi, ceea ce duce la aparitia a ceea ce numim relatiile toxice! Acestia sunt oameni pentru care interesul propriu nu cunoaste limite sau pur si simplu asa este constructia lor naturala. Cu acestia, nimeni dintre noi nu isi doreste nici macar sa interactioneze, asa ca cel mai bine este sa-i evitam. Dar, inainte de toate, cum ii recunoastem si cum ne dam seama de relatiile toxice?

  1. Asculta-ti instinctul, pentru ca acesta nu te minte niciodata! Cand ai un sentiment nu prea bun despre o anumita persoana sau crezi ca pur si simplu nu va functiona ceva, asculta acea voce! Gandeste-te la ce anume te face sa gandesti asa! A afirmat ceva? A facut ceva care era total nepotrivit situatiei? Are mereu ceva de zis cand vrei sa faci ceva, cand zici ceva?
  2. Atentie la trasaturile pasiv agresive! Ofera complimente oarecum ambigue? Face glume “deghizate”? Te submineaza, dar in mod indirect? Chiar par a fi ingrijorati, facand afirmatii de genul: esti sigur ca poti face asta? De asemenea, pot avea diverse remarci pline de sarcasm, care iti sunt adresate intr-un mod voalat.
  3. Ei au relatii de prietenie de lunga durata si de afaceri, sau o istorie de relatii scurte?
  4. Ai avea incredere si i-ai aduce acasa? Daca raspunsul este negativ, nu ar trebui sa intri intr-o relatie de afaceri cu ei.
  5. Isi asuma greselile sau se scuza mereu si cauta in mod direct sau subtil sa paseze vina altora?
  6. Cand ei propun ceva, este totul echitabil, corect? In cazul in care este o propunere unilateral, daca tu vrei sa spui ceva, se poate, simti ca ai ceva de spus? Esti constrans intr-un anumit mod?
  7. Sunt corecti atunci cand apar meritele sau cand exista recompense? Sau tu trebuie sa faci toata munca si ei isi atribuie meritele?
  8. Sunt generosi cu tine in privinta banilor, a timpului, al efortului? Daca raspunsul este NU la toate acestea, trebuie sa stergi aceasta persoana sau persoane de pe lista ta de prietenie sau relationare.

 

Aceste liste, aceste intrebari, nu reprezinta o lista definitiva, dar este foarte indicat sa iti pui aceste intrebari si sa gasesti raspunsul corect – fara implicare sentimentala, pentru a putea vedea exact dimensiunea reala a problemei. Iar raspunsurile te vor face sa vezi clar cum sta situatia si sa iei masuri, pentru ca astfel de persoane toxice te pot trage in jos si iti pot marca existenta pentru o lunga perioada de timp si vorbim de ani (in functie de situatie).
De multe ori, dureaza ceva timp pana sa-ti dai seama ca esti intr-o relatie toxica si de multe ori este prea tarziu sa iei masuri. Cand simti un astfel de “pericol”, retrage-te cat mai repede, pentru ca este o pierdere de sentimente, bani, timp, ultimul mai greu de recuperat. A merge inainte este cheia pentru evitarea toxicitatii, de aceea ai incredere in instinctul tau, ascute-ti simturile si evita negativitatea!

Comments are off this post!