Sandu Lungu despre cariera si sport in dialog cu Daniela Sala

ale mixte si kickboxer roman.

Sandu Lungu este un judoka, luptator de arte martiale mixte si kickboxer roman. Sandu a luptat in diferite campanii precum Pride Fighting Championships, Cage Rage sau K-1, atat in MMA cat si in Kickboxing. In 1994 a devenit campion mondial la U20, marcand cea mai mare performanta din istoria judo-ului romanesc. In 1996 a participat la Jocurile Olimpice din Atlanta. Este singurul roman care a luptat in Pride, cea mai mare promotie de MMA din 2000. Sportivul a luptat cu campioni mondiali din intreaga lume, printre care amintim James Thompsons, David Douillet, Bob Sapp, Mighty Mo. Sandu Lungu a participat la Campionatul Mondial din Egipt, unde a iesit campion mondial. A castigat meciul impotriva lui David Douillet (campion mondial si olimpic), l-a invins pe marele luptator Bob Sapp prin KO, a castigat meciul impotriva luptatorului Mighty Mo. Sandu Lungu are propria academie de arte martiale in Oradea.

La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa te faci remarcat?

Am inceput la varsta de 6 ani lupte libere, dupa care la 10 ani am trecut la judo, sport care l-am practicat pana la 28 de ani. La 31 de ani am inceput MMA si kickbox, sporturi pe care le practic si in prezent.
Nu a fost greu sa ma remarc datorita seriozitatii si staturii mele.

Cum ti-ai dat seama ca asta este ceea ce vrei sa faci?

De mic am fost un copil caruia ii placea sa isi arate forta, care nu dadea inapoi de la o lupta sau bataie intre copii la scoala, asa ca mi-am dat seama usor ca asta ma reprezinta.

Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?

Au fost multe amintiri placute sau neplacute … de exemplu, odata, la varsta de 11 ani, eram in cantonament la mare; am avut la mine tenisi si o pereche de sandale pe care mi le-a furat cineva de pe plaja si am venit pe tren cu o pereche de tenisi a unui coleg cu 5 numere mai mare si aratam ca un clovn. 😅😅😅

Ai avut un idol? Cine a fost acela?

Cand eram copil, il aveam ca idol pe Piedone, iar in adolescenta pe Bruce Lee si Arnold Schwarzenegger.

Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Povesteste-ne cateva amanunte!

Cel mai fericit moment din cariera de judokan a fost cand am iesit campion mondial si din cariera de luptator MMA, cand i-am dat KO lui Mighty Mo.

Care a fost cel mai trist moment din cariera lui Sandu Lungu?

Cel mai trist moment din cariera mea pot sa zic ca a fost un accident rutier care mi-a afectat cariera si cred ca m-a tras mult in jos, pentru ca dupa aceea, nu am mai putut realiza tot ce mi-am dorit si m-a costat multe medalii importante.

Au fost momente in care ai vrut sa renunti la aceasta cariera?

Da, am renuntat la judo pentru ca nu mai aveam motivatie, dar m-am apucat de MMA.

Sandu Lungu a participat la Campionatul Mondial din Egipt, unde a iesit campion mondial.

Ce inseamna aceasta cariera pentru Sandu Lungu?

Pentru mine, sportul inseamna totul. Sportul imi aduce fericirea si tristetea si adrenalina de care am nevoie. Este un stil de viata si daca as avea 10 vieti – as alege mereu acelasi drum.

A fost greu pentru Sandu Lungu sa se mentina in topul preferintelor?

Nu este usor sa te mentii in top pentru ca in sport este o vorba “Orice cal de cursa ajunge o gloaba”, dar sunt intr-o cariera cu multe urcusuri si coborasuri; suntem oameni, nu roboti.

Ce amintiri ai de cand ai participat la Campionatul Mondial din Egipt?

Am o amintire din liftul hotelului in care am fost cazat. La un moment dat, eram eu si unul dintre adversarii mei in lift, un brazilian de 2 m si cca 160 kg. Cand l-a vazut liftierul, un arabut mic, bagator de seama, a zis “Sunt sigur ca vei castiga!” – cand l-a vazut asa mare. Atunci, am inghitit in sec si am tinut in mine pana a doua zi cand am castigat titlul si cand l-am vazut din nou pe liftier, i-am zis “Ai gresit ieri, eu am castigat titlul mondial nu brazilianul!”.

Ce amintiri ai de la Campionatul European din Bratislava?

Imi amintesc ca au venit cativa prieteni apropiati sa ma sustina si cand au venit la mine in camera mi-au zis foarte mirati: “Auzi Sandu, am venit in lift cu francezul David Douilet, campion mondial si olimpic, dar noi n-am stiut ca e asa mare … cred ca are 2 m, toti sunt asa mari? Tu cu astia lupti? Am raspuns: da cu astia, eu sunt cam cel mai mic de inaltime din categoria super grea.” 😅😅😅

In 1994, ai devenit campion mondial de Judo la U20, marcand cea mai mare performanta din istoria judo-ului romanesc. Ne povestesti mai multe despre aceasta experienta?

Primul obstacol a fost ca federatia nu a vrut sa duca pe nimeni din lipsa de bani. Eu imi doream foarte mult sa merg, simteam ca am sanse si atunci am apelat la un prieten bun, fost halterofil oradean care era mai instarit, Culici Gusti era numele lui. L-am rugat sa ma imprumute cu 1000 de marci pentru a-mi plati deplasarea, iar el a zis : “Iti dau cu o conditie: daca obtii o medalie, nu mai trebuie sa imi dai banii inapoi, dar daca pierzi, mi-i restitui.” Dupa ce am castigat titlul mondial, din banii de premiere am venit sa ii dau datoria si el mi-a zis: “Ma jignesti, nu imi datorezi nimic; inca eu iti mai dau 1000 de marci premiu!”

L-ai invins pe campionul David Douillet. Ce ai simtit in acele momente? Cum a fost sa lupti impotriva lui?

Nu mi-a fost frica sa lupt cu nimeni niciodata; in acele momente, am stiut ca este o ocazie sa fac istorie, pentru ca el de 3 ani nu mai pierduse niciun meci, era neinvins. Inainte sa lupt cu el, eu eram inaintea lui si m-am intors cu privirea si l-am surprins ca ma analiza din cap pana in picioare; atunci mi-am dat seama, am realizat ca si el este om, si el are emotii … si nu este un supraom … Asta m-a determinat sa il inving! 💗🙏

Cum a simtit Sandu Lungu meciul impotriva lui Bob Sapp? Ce amintiri ai de la acel meci?

Ce amintiri ai de cand ai participat la Jocurile Olimpice din Atlanta?

Jocurile Olimpice reprezinta ceva unic, care nu se poate compara cu nimic … este ceva magnific, orice sportiv de performanta ar trebui sa treaca prin experienta asta. Acolo am dat mana cu cele mai mari legende din lumea sportului, muzicii si a filmului. Personalitati ca Arnold, Ali, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Carl Lewis sau Karerin, marele luptator. Erau printre noi la ordinea zilei multe alte zeci, chiar sute de personalitati si era o atmosfera de pace, de bucurie de nedescris … ma emotionez doar cand ma gandesc la acele clipe … 💗💗

Esti singurul roman care a luptat in Pride, cea mai tare promotie de MMA din anii 2000. Ce amintiri ai de atunci?

Pffff … a fost inca un moment unic din viata mea. Am luptat in fata a 50.000 de oameni cu un sportiv experimentat la acea vreme. Pentru mine, era prima lupta. Adversarul era la a 17- a lupta. Cand am intrat in sala, ringul era un punct alb mic undeva in mijlocul salii … eu coborand pe niste scari de undeva din partea de sus a salii, simteam cum plutesc de emotii, parca visam si ma intrebam cum am ajuns aici si de ce nu am stat acasa cu familia. 😅😅😅

Povesteste-ne mai multe de la lupta impotriva lui Thompson!

A fost o lupta cu un istoric scurt si simplu, un luptator antrenat pe aceasta disciplina cu multe meciuri contra unui novice la prima lupta, care nu stia cu ce se mananca MMA-ul, plus ca m-am prezentat intr-o forma fizica slaba, cu multe kg in plus, fara antrenor, cu niste prieteni la colt.

Cum a simtit Sandu Lungu meciul impotriva lui Bob Sapp? Ce amintiri ai de la acel meci?

Intreg interviul cu Sandu Lungu poate fi citit in revista Famost – editia iulie 2021 AICI!