Sistemul defensiv si cum il putem creste

Sistemul defensiv si mentinerea acestuia puternic este determinant pentru sanatatea noastra, ...

Sistemul defensiv si mentinerea acestuia puternic este determinant pentru sanatatea noastra, stiinta aratand ca exercitiile fizice iti revigoreaza sistemul imunitar pe masura ce transpiri si iti face corpul mai rezistent pe termen lung.

Imunitate instanta

In momentul in care incepi sa faci exercitii fizice, corpul iti stimuleaza circulatia, initiind in acelasi timp producerea hormonilor de stres, epinefrina si cortizol. Ambele actiuni activeaza imunosiguranta, mobilizand celulele imune in sange, limfa, tesuturi, pentru a creste probabilitatea ca acestia sa intre in contact cu agentii patogeni. Aceasta actiune de cautare-si-distrugere a agentilor daunatori face parte din imunitatea innascuta a organismului.

Masuri de siguranta

Un alt nivel care tine de sistemul defensiv al organismului este cel al imunitatii adaptive. Acesta cuprinde celule specializate, cum ar fi celulele T care detecteaza celulele infecte ale organismului. Exercitiile fizice regulate ajuta la mentinerea numarului de celule T sanatoase pe masura ce imbatranim; miscarea pe termen lung poate stimula imunitatea innascuta. Intr-un studiu recent din Oxidative Medicine and Cellular Longevity, a lasa canapeaua si a merge sa faci exercitii fizice timp de 2-3 luni, creste semnificativ numarul a doua celule cheie care lupta impotriva inflamatiei.

Doza optima

Noile cercetari arata ca exercitiile cardio efectuate in mod constant si exercitiile de intensitate mare sunt bune in egala masura si sustin sistemul defensiv la un nivel foarte bun. Iar daca e sa cauti dovezi, cei care au facut mai multe exercitii fizice prezinta mai putine infectii si o rata mai mica a bolilor cardiovasculare. Intr-un studiu de ciclism, s-au facut doua grupe care au facut eforturi fizice diferite, ambele inregistrand imbunatatiri similare. O grupa a pedalat constant intr-un ritm moderat timp de 5 saptamani, alta grupa HIIT a facut exercitii tip Spin de trei ori pe saptamana cu intervale intre 15 si 60 de secunde.
Daca ai putea, ar trebui sa faci 150 de minute de exercitii fizice moderate sau 75 de minute de intensitate mare. Doar ca, facand mai mult decat atat, nu iti este afectat sistemul imunitar, mai ales daca esti invatata cu asta. Indiferent ca faci exercitii moderate sau de intensitate mare sau le combini, trebuie in acelasi timp sa iei masuri si in afara celor ce implica miscare; somn bun, alimentatie nutritiva, igiena adecvata.