Timpul trece repede … De ce avem aceasta senzatie?

Timpul trece repede, mai ales pe masura ce te maturizezi; majoritatea experimentam astfel de momente, dar de ce se intampla acest lucru si ce explicatii sunt?

Timpul trece repede, mai ales pe masura ce te maturizezi; majoritatea experimentam astfel de momente, dar de ce se intampla acest lucru si ce explicatii sunt? Exista posibilitatea sa poti faci timpul sa stea pe loc?

Trecerea timpului pare sa fie tot mai rapida pe masura ce inaintezi in varsta, dar anumite cercetari arata ca acest fenomen care deranjeaza anumite persoane poate fi solutionat daca savuram cu atentie orice detalii familiare din viata noastra.

Cu siguranta toti cei care sunt parinti sau bunici, au trecut printr-o astfel de experienta si spunem acest lucru pentru ca, in comparatie cu un copil, care vede, simte, absolut tot ce se intampla in jur, de la verdele copacilor, pana la mireasma florilor, cerul albastru si norii, un adult nu prea baga in seama aceste lucruri. Daca pentru copil acestea reprezinta o avalansa de experiente, pentru o persoana matura acestea sunt insignifiante.

Iar aceasta diferenta subiectiva dintre copil si adult, ridica o problema destul de delicata a conditiei umane, abordata atat de romancieri cat si de psihologi si anume: de ce adultii resimt trecerea timpului mai rapida, odata cu trecerea anilor? Si orice persoana adulta a simtit asta! De multe ori avem intrebari de genul: “Cand au trecut atatia ani de cand lucrez aici, ca parca mai ieri m-am angajat! Cand a trecut vara?”. Aceasta perceptie a trecerii rapide a timpului intra in viata oamenilor, cu putin timp inainte de varsta mijlocie.
Oamenii de stiinta au identificat aceasta problema si cateva din motivele pentru care simtim asta, dar mai recent, pe langa motive bine argumente, acestia au venit si cu solutii de contracarare a acestui sentiment. Si se pare ca mindfulness-ul joaca un rol destul de important in a nu mai simti ca timpul trece atat de repede.

Noua idee este urmatoarea: pe masura trecerii timpului, grupam experientele pe care le-am avut, in categorii mai mari. Fie ca ne-am plimbat in parc, am iesit la plaja, am iesit cu copii in parcul de joaca, am grupat aceste experiente in “iesire in natura”, “relaxare” sau in functie de natura lor “munca”, “familie”. Iar majoritatea acestor experiente sunt asemanatoare, familiare si intra fara voia lor in categoria “banal”. Astfel, pentru o persoana in varsta, se pare ca mai putine lucruri par sa aiba loc intr-o anumita perioada, de aici si sentimentul ca timpul trece repede.

In privinta conexiunii cu mindfulness, este posibil sa folosesti mindfulness-ul si meditatia, alaturi de alte instrumente, pentru a observa gandurile si experientele, pentru a spori constientizarea lor, intr-un proces de a mai domoli aceasta accelerare. Iar perceptia fiecaruia a modului cum trece timpul, variaza in functie de numerosi factori si in acest context, se potriveste foarte bine proverbului “timpul zboara cand te distrezi”. Foarte multe studii au aratat ca starea de spirit pozitiva face ca timpul sa para ca trece mai repede, in timp ce, daca nu te simti ok, timpul trece mai greu … Si aici gandeste-te la situatia in care trebuie sa iei pastile la un anumit interval orar, avand nevoie de ele sa devii din nou sanatos … mai ai inca doua ore pana la urmatoarea pastila si timpul trece foarte greu … De asemenea, daca se apropie un eveniment de care ai o anumita teama, timpul pare sa se accelereze, in timp ce depresia face sa simti ca timpul trece incet, la fel ca plictiseala. In astfel de situatii, creierul are capacitatea de a se concentra asupra timpului, o atentie mai mare decat media obisnuita asupra timpului, poate duce la senzatia ca timpul trece mai incet.

In timpul blocarii cauzate de Covid-19, un studiu efectuat in Marea Britanie a aratat ca persoanele in varsta afectate de izolarea sociala au afirmat ca timpul a trecut foarte greu, fie ca e vorba de zile sau saptamani. Acest lucru reflecta plictiseala; cand nu avem nimic de facut si si nu ne simtim bine, orele se intind interminabil si abia asteptam sa se termina ziua. Faptul ca persoanele in varsta din acest experiment au afirmat ca timpul a trecut mai greu este surprinzator, dat fiind faptul ca in rest, afirmatiile erau legate de modul ca timpul trece mai repede.

Doar ca, noua situatie legata de Covid-19 a limitat interactiunea sociala si activitatile normale de zi cu zi; iar pierderea libertatii in acest caz, alaturi de neadaptarea la tehnologia care se le permita relationarea sociala, au lasat persoanele in varsta mai vulnerabile in privinta trecerii incete a timpului. In cealalta tabara, a persoanelor mai tinere care se bucurau de relationare sociala in mediul online, timpul a trecut mai repede.
Cu toate acestea, daca intrebam acum oamenii cum au trecut ultimele 12 luni, judecata retrospectiva ar putea diferi de perceptia de moment, astfel de judecati retrospective fiind puternic influentate de cantitatea continutului de memorie in perioada in cauza. Avand putine amintiri distincte, avem impresia ca a trecut putin timp, blocarea fiind plicitisitoare, ceea ce nu ne-a permis sa facem multe lucruri, de aici, mai putine amintiri decat in mod normal. Astfel ca, ne putem uita retrospectiv asupra ultimelor 12 luni si avem impresia ca parca nu a trecut atat de mult timp.

Multe persoane adulte, dupa ce trec de o anumita varsta, se intreaba unde au trecut cei 10 sau cei 20 de ani. Aceasta judecata retrospectiva a trecerii timpului este mai mare comparativ cu judecata pe care o avem intr-o dupa amiaza si poate influenta profund modul in care ne evaluam vietile. Prin intelegerea motivelor care ne fac sa avem impresia ca timpul trece mai repede pe masura trecerii timpului, am putea preveni momente neplacute, demotivante si chiar ostile, venindu-ne in minte sentimente ca “viata nu are sens”.
O situatie neplacuta este aceea in care multi ne putem regasi in experientele mentionate la inceput, judecata noastra rupand parca din experientele noastre, simtind ca parca am avut parte de mai putin. Modul in care percepem o anumita perioada, depinde de ceea ce s-a intamplat in tot acest timp sau de o parte din acest interval. Iar faptul ca multe din experiente nu le simtim ca fiind noutati, adauga mai mult disconfort, contribuind la marirea vitezei timpului pe care o resimtim. Iar daca e sa privesti in ultimul an sau in ultimii doi ani, iti amintesti doar cateva categorii de experiente.

O modalitate de a impiedica sa simti ca timpul trece mai repede, este aceea de a te concentra pe o anumita actiune, fapt, situatie, de a o constientiza cat mai bine si a nu o lasa sa treaca mai departe. Astfel, respectiva actiune va avea unicitatea ei constienta si ne va ramane in memorie, ne va umple timpul si se va adauga altor lucruri pe care le facem de exemplu, pe parcursul unei intregi zile. Conform oamenilor de stiinta, o perceptie mai buna, duce la o mai buna memorie de lucru, la o memorie mai eficienta pe termen lung. Iar cand ne vom baza pe obiceiul de a fi atenti fara a judeca, si doar a constientiza si a fi curios in privinta experientelor, ne imbunatatim memoria de lucru, ceea ce imbunatateste la randu-i stocarea si amintirile pe termen lung a evenimentelor si informatiilor.

Mindfulness-ul are potentialul de a ne resensibiliza spre satisfactia catre lucruri simple si poate contracara ritmul accelerat al vietii. Iar cand o persoana resimte din plin momentul, ea ar putea aprecia mai bine unicitatea unor momente, dupa ce acestea au trecut.