Artrita poate avea multe forme, un procentaj insemnat din populatie traind cu o anumita forma de artrita si din nefericire, optiunile de tratare sunt destul de limitate. Anumiti specialisti isi indreapta privirile spre alimentatie, o modalitate la indemana tuturor si care joaca un rol important in intarirea articulatiilor si in progresia acestei boli.
Artrita sau inflamatia articulatiilor, poate fi impartita in doua categorii. Prima este artrita cauzata de uzura – osteoartrita, iar a doua este o colectie de afectiuni artritice asociate cu boli autoimune, ca artrita reumatoida.
Osteoartrita este cea mai frecventa forma de artrita, cartilajul care protejeaza capatul oaselor se rupe, ceea ce duce la durere si umflaturi. Riscul de defalcare creste pe masura ce imbatranim si masura ce boala progreseaza, persoanele ce sufera de osteoartrita avand parte de dureri si mai mari, iar mobilitatea din ce in ce mai limitata. Optiunile de tratament actuale sunt limitate si medicamentele pot doar sa melioreze durerile, cum ar fi paracetamolul si antiinflamatoarele nesteroidiene, ca ibuprofenul. Ele nu opresc evolutia bolii si in timp ce medicamentele sunt sigure, exista si efecte secundare asociate.
In anumite cazuri, artritele sunt cauzate de boli autoimune, artrita reumatoida fiind cea mai frecventa, afectand 1% din populatia planetei. Nu se stie din ce cauza se dezvolta artrita, dar se crede ca in procent de 50-60% factorii genetici reprezinta adevaratul risc, restul datorandu-se stilului de viata.
Alimentatia si osteoartrita
Excesul de greutate este un factor de risc cunoscut in dezvoltarea osteoartritei si nu este doar din cauza sarcinii crescute ce pune presiune pe articulatii, ci si din cauza nivelurile de inflamatie superioare observate in randul persoanelor obeze, la care se adauga nivelul anormal de colesterol. Reducerea greutatii in cazul persoanelor obeze este o necesitate, atat prin intermediul alimentatiei cat si a exercitiilor fizice; conform studiilor, o reducere de cel putin 5 procente a greutatii este asociata atat cu imbunatatirea functiilor articulare, cat si cu reducerea durerii. Mentinerea masei musculare pe masura ce procentul de grasime este redus, poate fi de ajutor pentru mobilitate.
Exercitiile fizice nu doar ca ajuta la pierderea greutatii, dar duce la modifcari metabolice si o reducere a inflamatiei. Prin urmare, combinatia dintre alimentatie si exercitiile fizice este mult mai eficienta comparativ cu schimbarile doar alimentare. Exercitiile care combina miscari aerobice de intarire si flexibilitate ca yoga sau Pilattes sunt printre cele mai eficiente pentru aceasta situatie.
Cresterea procentului de zahar in sange observata in cazul diabetului zaharat de tip 2, este asociata cu afectarea functiei osoase in zona de sub cartilaj. A fost de asemenea identificat ca factor de risc pentru osteoartrita in forma severa si predictor pentru genunchi/ sold. Atat diabetul de tip 2 cat si sindromul metabolic (combinatie intre diabet, anormalitatea colesterolului, tensiunea arteriala ridicata, obezitatea) sunt asociate cu un nivel ridicat al colesterolului.
Osteoartrita are leagtura cu nivelul ridicat de colesterol, beneficiile fiind vazute cand colesterolul scade ca urmare a modificarilor alimentatiei sau a medicamentelor statinice.
Vitamina K este un micronutrient foarte important pentru oase si sanatatea cartilajelor, termenul de vitamina acoperind o serie de diferite molecule ce pot fi gasite in legume verzi, alimente fermentate, lactate, carne. Trebuie sa avem grija sa consumam o gama cat mai larga de astfel de elemente, conform studiilor, de beneficiile vitaminei K beneficiind cei ce sufera de osteoartrita. Vitamina K este o grasime solubila, astfel ca ii putem creste biodisponibilitatea prin combinarea cu mai putina grasime: ulei de masline extravirgin cu broccoli sau varza.
Dieta si artrita reumatoida
Sistemul imunitar joaca un rol important in formarea bolilor autoimune. Multe dovezi arata ca factorii dietetici si inflamatia intestinului joaca un rol important in declansarea acestui proces.
Daca nu era de ajuns, obezitatea joaca un rol determinant in remisiunea bolii dar si in severitatea simptomelor. Un tip de alimentatie „occidental” poate fi rezumat ca unul constand in alimente bogate in energie, carbohidrati rafinati, grasimi saturate, un procent dezechilibrat de omega-3 si omega-6, sarace in fibre si antioxidanti. Acizii grasi omega-3 sunt asociati cu un risc redus pentru artrita reumatoida, posibil din cauza proprietatilor antiinflamatorii, existand chiar dovezi ca suplimentarea alimentatiei cu omega-3 poate intarzia nevoia de a lua medicamente.
Inflamatia, rezistenta la insulina si obezitatea sunt toti factori de risc pentru artrita reumatoida. Antioxidantii pot avea un efect pozitiv asupra acestor factori si reducerea riscului de a dezvolta aceasta boala. Iar antoxidantii ii putem lua daca avem parte de o alimentatie mediteraneana bazata mult pe vegetale si care ofera in acelasi timp si cantitati suficiente de omega-3. Mancand in acest mod, te vei bucura de o reducere a inflamatiei, o scadere a a greutatii intr-un mod sanatos si o sanatate pe termen lung.
Imbunatatirea simptomelor artritei reumatoide cu ajutorul unei alimentatii pe baza de plante, a fost dovedita atata de numeroase studii cat si situatii reale. Un alt beneficiu al acestei alimentatii este consumul de fibre, care ofera diversitate bacteriilor intestinale. O alimentatie vegana poate imbunati simptomele prin eliminarea multor alimente declansatoare de artrita reumatoida si chiar daca mai sunt necesare multe cercetari in acest sens, daca suferi de artrita reumatoida merita sa incerci o alimentatie mediteraneana sau bazata pe plante.
Cu toate acestea, exista si anumite rapoarte care arata ca alimente precum rosii, vinete, cartofi, duc la agravarea simptomelor artritei reumatoide, datorita nivelurilor ridicate de alcaloizi.
Osteoartrita
O meta-analiza a studiat efectele a sapte suplimente: colagen hidrolaza, coaja fructului pasiunii, extract de Curcuma longa, extract de serata Boswellia, curcumina, picnogenol si L-carnitina, dovedindu-se ca reduc durerea pe termen scurt. Cu atoate acestea, o mare parte din aceste date, au fost obtinute prin incercari sponsorizate, deci la un nivel mic, dovezile fiind insignifiante si necunoscandu-se efectele pe termen lung.
Condroitina contine un aminoacid bogat in sulf, un element esential al cartilajelor si se crede despre aceasta ca stopeaza degradarea cartilajelor si ajuta la refacerea celor pierdute. Glucozamina este un alt element care construieste cartilajele, este disponibil ca supliment in combinatii (de cele mai multe ori!) cu condroitina si poate fi gasit in corp in mod natural. Doza recomandata pe pachete este de 1500 mg zilnic sau 500 mg de teri ori pe zi. Studii diverse au aratat ca diferentele de reducere ale durerii erau mici pentru cei ce au luat condroitina separat sau in combinatie, de aceea sunt necesare studii mai amanuntite pentru a vedea efectele pe termen lung.
Curcumina este ingredientul activ din curcuma si reprezinta doar 3% din planta turmeric si conform studiilor, 1000 mg luate zilnic pot reduce durerea asociata artritei, oferind si beneficii functionale. Nu se cunosc efectele pe termen lung si este putin probabil sa obtinem cantitatea necesara daca o folosim la gatit.
Artrita reumatoida
Suplimentele omega-3 aduc beneficii celor ce sufera de artrita reumatoida si chiar poate intarzia nevoia de medicamente. Si cum rolul sanatatii intestinale joaca un rol important in inflamatie, studiile au incercat sa confirme daca probioticele pot reduce inflamatia si imbunatatirea autoimunitatii artropatiilor precum artrita reumatoida. Intr-o meta-analiza, nu s-a vazut niciun efect benefic datorat probioticelor in cazul acestor afectiuni articulare cu ajutorul probioticelor. In schimb, putem incerca sa optimizam sanatatea intestinului cu o gama de fructe si legume, cereale integrale, alimente fermentate.
Studiile au arata ca cei ce sufera de artrita reumatoida, ai parte de insuficienta a vitaminei D, dar efectele suplimentarii cantitatii acesteia sunt diferite si mixte. Recomandarile actuale sunt mentinerea vitaminei D la niveluri suficiente pentru sanatatea generala.