Atentia-ce inseamna si cum se manifesta ea astazi? Incearca urmatorul exercitiu: daca te afli intr-un loc public incearca sa vezi ce este in jurul tau! Fie ca este la o cafenea, la o coada asteptand ceva, in autobuz sau in birou, fiecare dintre cei din jur stau cu ochii in telefoane.
La fel faci si tu: cum prinzi un minut liber, ai tendinta sa intri cu ochii in ecranul telefonului. Nu e nicio problema atunci cand astepti emailuri sau mesaje importante, dar de multe ori te intersectezi cu stiri nedorite, diverse produse de cumparat de care nu ai nevoie … In astfel de situatii, te-ai gandit cat de mult timp pierzi pe activitati neproductive?
Iar atentia si distragerea ei nu provine doar de la dispozitivile electronice, ci din toate partile! Este usor sa arunci vina imediat pe smartphone si cu toate astea nu renunti la el! Esti la munca si in loc sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut, vorbesti cu un coleg despre cu totul altceva, te ridici sa iti faci o ceasca de ceai sau cafea in timp ce ar trebui sa fii atent la ceea ce ai de facut si ce este important. Intr-adevar tehnologia cu tot ce implica ea joaca un rol important in privinta distragerii atentiei, iar cea mai buna solutie este aceea de a gasi propriile metode prin care sa nu fii distrasa.
Partea buna este aceea ca anumite obicieuri se pot corecta si a crede in tine ca poti face schimbarile este un prim pas esential. Creierul tau este intr-o continua evolutie, orice activitate in plus (cantatul la un instrument, invatarea unei limbi straine) transformandu-l. Iar acest proces de transformare continua a creierului se numeste neuroplasticitate. Inainte de anii 2000 se credea ca creierul nu se mai dezvolta din momentul in care tanarul a devenit adult, dar cercetarile ulterioare au demonstrat ca informatiile noi care intra in creier dezvolta noi sinapse si elibereaza neurotransmitatori. Fiecare dintre noi avem miliarde de neuroni cu care ne nastem, iar ei se pot adapta noilor stimuli.
Neurogeneza are semnale destul de reale ca noi neuroni se pot forma in hipocampul creierului, zona responsabila cu recunoasterea spatiala, memoria si emotiile. Astfel de schimbari nu sunt usoare, iar pentru rezultate bune, trebuie stiut ca efortul trebuie sa vina din partea ta, concentrarea atentiei acolo unde trebuie in lumea moderna de astazi, fiind o sarcina deloc usoara.
Teoriile si cercetarile in privinta acestei probleme arata ca exista un element emotional imens atunci cand atentia este distrasa in orice moment si oriunde. Creierul a evoluat in asa fel incat se simte nesatisfacut cu o concentrare pe negativ, iar cautarea distragerii este scaparea de negativitate sau de sentimente incomode. Omul incearca, ca raspuns a dorintei creierului, sa gaseasca diverse obiceiuri care intra intr-un anumit “reflex” si care se declanseaza in anumite momente specifice. Pentru a scapa de astfel de probleme, exista o anumita tehnica – terapia de angajament si acceptare, iar primul pas este acela de a identifica si invata disconfortul care precede distragerea atentiei, acest disconfort fiind declansatorul intern. Aici intervii tu cu partea practica, scriind unde si cand s-a intamplat acest lucru, cum ai simtit si ce faceai. Narand intregul proces, te va ajuta sa recunosti si sa intelegi ce se intampla. Un al doilea pas este acela de a deveni curios despre senzatia resimtita; cum te simti cand ai parte de noi sentimente, cum si ce simti cand ele cresc in intensitate si cand ele scad? Majoritatea simt un anumit dispret fata de ei insisi sau arunca intreaga vina pe ei pentru distragere. Dar cel mai bun lucru pe care il poti face este acela de a sta langa tentatii si a fi curios in legatura cu aceasta. Un alt pas pe care il poti face este acela de a fi atent la anumite situatii cand apar tentatiile si de a-ti impune anumite reguli; daca exista tentatia de a te uita la telefon, impune-ti sa nu te uiti de exemplu 20 sau 30 de minute la el. Chiar daca intensitatea dorintei este mare, rezistandu-i, vei vedea ca se linisteste.

Este indicat si sanatos sa lucrezi pentru tine si binele tau pentru a nu mai fi distrasa, pentru ca atentia sa „lucreze” la capacitate maxima, dar nu traiesti izolata intr-un loc in care nu se intampla nimic. Sunt atatea lucruri care se intampla in jurul tau, esti pusa in situatii la care nu te-ai gandit, iar pandemia poate fi un bun exemplu; atentia, privita astfel, este supusa unor mari incercari. Si aici trebuie sa o iei de la capat cu munca de detectiv, dar acest lucru nu trebuie sa te copleseasca! Sa presupunem ca ai in fata ta un birou plin de dosare; nu trebuie sa intri in panica deoarece sunt multe. Trebuie doar sa astepti sa vezi ce ai de facut, care iti sunt sarcinile. Sortezi totul de facut pentru astazi, saptamana viitoare, peste trei saptamani. Totul trebuie ordonat si bine gandit. Nu este atat de usor cum pare, dar este un inceput pentru noua ta varianta, mai putin distrasa de elementele exterioare.
La fel de importanta este negocierea anumitor modificari si in privinta altor persoane, pentru ca poate iti doresti sa nu mai fi intrerupta de vreun coleg in anumite situatii sau poate un alt coleg este zgomotos si iti distrage atentia in vreun mod anume. Poti discuta cu ei sau poti oferi oferi semnale ca nu vrei sa fii deranjat; purtarea unei perechi de casti audio este destul de elocventa pentru a transmite acest mesaj. Daca lucrezi de acasa este aceeasi situatie, fie ca e vorba de copii care se misca prin spatiul tau sau poate un animal de companie caruia nu ii rezisti. Cu toate acestea, acesti factori care pot fi sau nu vinovati de distragerea ta, nu intra in calcul atunci cand ai de efectuat o sarcina importanta si tu te “trezesti” ca te uiti la un film pe Youtube.
Dar daca munca de zi cu zi continua sa fie o cauza principala de distragere a atentiei este necesar sa ai nevoie de o anumita schimbare in viata. Daca se asteapta de la tine ca mereu sa raspunzi la email-uri sau la telefon fara nicio intarziere, atunci acolo exista o problema destul de mare. Poate fi rezolvata, dar este complicata abordarea din multe puncte de vedere. Cea mai sincera solutie este aceea de a discuta cu cei din conducere ca multa tehnologie nu este foarte buna in astfel de situatii, iar aceasta distragere a atentiei este neproductiva pentru toata lumea.
A incerca sa incepi sa te controlezi in privinta utilizarii dispozitivelor nu este o sarcina usoara, necesita timp si o anumita acomodare; dar in momentul in care vei reusi sa poti controla totul, va fi mult mai usor din toate punctele de vedere. Vei avea timp mai mult, vei fi mai organizata si ca lucrurile sunt mult mai simple decat par, doar ca, de cele mai multe ori avem tendinte de a le complica printr-un stil de viata dezordonat si adoptarea unor obiceiuri de care ne putem lipsi fara nicio problema si care nu constituie un necesar in viata noastra.