De ce intampani greutati in atingerea scopurilor ? Pentru ca anumite lucruri, trebuiesc facute chiar de la inceput!
Cunoaste-ti motivatia!
La o prima vedere, a sti ce iti doresti sa faci, pare foarte simplu, dar cel mai important este sa stii ce anume te motiveaza. Intelegerea beneficiilor care vin odata cu scopurile tale, te va ajuta sa le atingi, iar pentru acest lucru, trebuie sa te intrebi “DE CE”. Asa ca, daca vrei de exemplu sa ai mai putine kilograme, intreaba-te de ce vrei asta? Vrei sa ai tensiunea arteriala mai scazata? Iti doresti sa nu mai respiri greu in momentul in care urci mai multe trepte? Vrei sa fii supla si sa ai un abdomen plat? Oricare ar fi motivul, trebuie sa fii sigura ca te reprezinta si ca are sens pentru tine. Iar daca nu esti entuziasmata despre acest lucru, sau mai rau – simti si o anumita frica, atunci sansele sunt foarte scazute sa iti atingi scopul. Dar din moment ce ai gasit propriul “de ce”, scrie-l undeva unde sa fie tot timpul la indemana si cand vei avea momente in care te vei simti extenuata – poate cu moralul putin cazut, citeste-l, constientizeaza-l, pentru un restart motivational.
Fii desteapta!
Cu siguranta ai auzit ca se spune “munceste destept, nu din greu!”. Trebuie doar sa stii ca acesta este cel mai nou si eficient motto pentru a-ti atinge scopul! Destept este un acronim al atributelor care te vor ajuta in demersurile tale si bifand unul cate unul, vei reusi sa progresezi si sa iti atingi scopul final.
Fii specifica!
In momentul in care vine vorba de planificare, nu poti fii nesigura sau vaga daca vrei ca atingerea scopurilor personale sa fie realizabila! Un mod practic de a face acest lucru, este dorinta unui obiectiv clar. Primul pas crucial in stabilirea obiectivelor este cunoasterea exacta a ceea ce vrei sa obtii. A spune de exemplu “vreau sa slabesc”, nu ajuta deloc, pentru ca este o definire vaga, de aceea trebuie sa te axezi pe ceva concret: “vreau sa pierd in doua saptamani 3 kilograme!”.
Masoara!
Legat de scopul anterior, se pot face in continuare greseli atunci cand nimic nu este bine conturat si totul este vag. Este foarte important ca scopurile tale sa fie “masurabile”, asa ca, alege un numar, indiferent ca este legat de cantar sau de banda de masurare! Toate aceste numere, incet sau nu, te ajuta si te motiveaza si mai mult sa iti atinci scopul! Pas cu pas!
Fa-l accesibil!
Asigurandu-te ca atingerea scopurilor sunt realizabile! Este foarte important sa stii exact ce vrei sa obtii! Daca obiectivul/obiectivele sunt greu de obtinut, a nu le atinge pe deplin, duce la o demotivare a ta. Daca de exemplu nu te-a interesat niciodata alergatul, iar tu vrei sa ajungi sa alergi ca la maraton in cateva zile, cu siguranta e greu de realizat; dar, pentru moment, te poti multumi doar cu un alergat in parc. Antrenandu-te o perioada de timp, atingand si alte obiective care reprezinta de fapt pasi importanti spre atingerea scopului final, cu siguranta ca vei face fata cu succes si respectivului maraton.
Scopurile spre care te indrepti, pot parea la mare distanta de tine si unele chiar sunt, dar acest lucru nu terebuie sa te sperie, ci dimpotriva: sa te ambitioneze! Iar acest drum lung, pentru a fi parcurs, trebuie impartit in sectiuni mai mici, scopuririle atinse – fie si ele mai mici, te tine motivata, pentru ca poti vedea rezultatele, palpabile de altfel.
Pastreaza-l real!
Este foarte bine si indicat sa visezi la lucruri mari, dar in acelasi timp, trebuie sa ramai cu picioarele pe pamant. Anumite sudii, au aratat unul din principalele motive pentru care oamenii se demotiveaza in atingerea scopului final, este acela al unei slabe si nerealiste planificari. Daca erai obisnuita sa alergi foarte mult, sa te antrenezi pentru asta si subit te intorci la alergat si vrei sa o faci asa cum o faceai cu ceva timp in urma, dupa o pauza de luni de zile, cu siguranta vei fi epuizata. Din natura lucrurilor, in majoritatea cazurilor, vei spune ca nu mai poti, vei fi cu moralul scazut si in cele din urma, vei abandona.
Planifica timpul!
Daca obiectivul tau nu are o data limita, este mai putin probabil sa nu il atingi foarte repede. O planificare a timpului te tine bine ancorata in ceea ce ai de facut, in atingerea scopurilor in mod real. Daca nu ai o data stabilita in care sa-ti atingi scopul, atunci nu pare foarte urgent si din scop principal, se transforma in ceva banal si de care – pana la urma, te poti chiar lipsi. Stabilind o data realista la care sa-ti atingi scopul, ai sanse mult mai scazute sa te demotivezi si din moment ce ti-ai facut un angajament; esti mult mai raspunzator.