Vitamina C poate fi considerata un adevarat erou al pielii datorita numeroaselor beneficii oferite, protectia semnificativa, incurajarea regenerarii pielii intr-un mod sanatos fiind doar cateva din argumentele care o plaseaza in aceasta pozitie.
Primele semne vizibile ale imbatranirii se vad pe piele, acest proces natural cauzat de trecerea timpului fiind influentat si accelerat si de factorii de mediu care afecteaza structura, functia si aspectul pielii. Expunerea la elementele dure de mediu, de la razele UV la substantele chimice provenite din produsele de infrumusetare, vopsele de par, detergenti, inalbitori, sapunuri, duc la decolorarea pielii, uscaciune, riduri vizibile, arsuri, rani. Toate acestea isi pun amprenta cat se poate de vizibil asupra sanatatii si a modului cum arata pielea.
Principalele beneficii vitamina C
Radicalii liberi creati de poluantii mediului si radiatiile ultraviolete reprezinta cei mai inversunati adversari ai sanatatii pielii, fiind asociati cu imbatranirea prematura, cancer, alte complicatii ce au legatura cu sanatatea omului. Vitamina C este un antioxidant puternic, care, conform cercetarilor, neutralizeaza si indeparteaza oxidantii radicalilor liberi proveniti din razele ultraviolete, protejand si pielea de deteriorare.
Aceasta actiune protectiva este de o importanta majora pentru stratul exterior al pielii (epiderma) unde vitamina C poate fi concentrata mai mult. Pe langa activitatea sa antioxidanta, vitamina C regleaza sinteza proteinei structurale – colagen si joaca un rol esential in imbunatatirea reparatiei ADN-ului, ambele sustinand structura si aspectul pielii, reducand liniile fine. Vitamina C actioneaza si ca un inflamator, avand influente pozitive in ceea ce priveste acneea vulgara si rozaceea.
Depasind aceste beneficii legate de frumusete, vitamina C are influente esentiale in privinta cresterii, dezvoltarii si repararii fiecarui tesut din corp. In plus, imbunatateste absorbtia fierului, stimuleaza functia sistemului imunitar, hraneste glandele suprarenale – ce joaca un rol major in controlul tensiunii arteriale, a metabolismului si raspunsul organismului la stres.
Cum observi deficienta de vitamina C
Un astfel de deficit se poate manifesta prin diverse moduri, de la fragilitate, aspect aspru, plictisitor, piele uscata, vindecare grea a ranilor. Oamenii nu pot sintetiza vitamina C, astfel ca ei trebuie sa o obtina prin intermediul alimentelor; in consecinta, in momentul in care ai identificat o deficienta, cel mai important lucru pe care il poti face este sa maresti aportul de vitamina C prin intermediul alimentelor.
Aportul zilnic de vitamina C recomandat pentru adulti este de 65 pana la 90 de mg, limita superioara fiind de 200 mg zilnic. Cele mai importante surse de vitamina C se regasesc in fructe si legume proaspete: citrice, coacaze negre, macese, broccoli, ananas, rosii, capsuni, patrunjel, cartof dulce, varza de Bruxelles, cartof; consuma-le pentru a te bucura la maxim de aceste beneficii.
Pentru majoritatea oamenilor, consumul vitaminei C prin intermediul alimentelor bogate cu aceasta, ar trebui sa fie de ajuns pentru doza zilnica recomandata. Cu toate acestea, daca nu vezi o imbunatatire a simptomelor, poti merge pe o schema de doza suplimentara zilnica, ce include pana la 1000 mg de vitamina C in piele. Doar ca, inainte de a face acest pas este indicat sa consulti un medic si tot ceea ce faci in aceasta privinta sa fie sub supravegherea lui.
Astazi, piata ne ofera multe creme si seruri care contin vitamina C sau derivati ai acesteia si care promit imbunatatirea sanatatii pielii, doar ca nu toate sunt eficiente din punct de vedere fiziologic. Anumite forme ale vitaminei C nu sunt livrate in derm (stratul gros al pielii) intr-o cantitate care sa-i dovedeasca eficienta, in timp ce altele nu sunt convertite chimic in forma biologic activa in piele. Asa ca, atat pentru sanatatea cat si pentru frumusetea ta, bazeaza-te pe o alimentatie bogata in vitamina C!