Te simţi mai sensibilă astăzi? Mai morocănoasă? Îmbrăţişarea unei stări irascibile îţi poate face ziua mai bună … Vremea frumoasă ne dă în general şi o stare de bine, oamenii se simt mai fericiţi, dar se mai întâmplă să mai avem şi stări proaste. Dar astfel de stări nu trebuie să ne facă să avem o atitudine dură cu propria persoană! A te simţi sătulă de tot şi toate, a te simţi stresată sau furioasă are în mod surprinzător şi … beneficii. Pe de altă parte, dacă nu experimentezi situaţii minime, cum ai putea aprecia maximele?
Tristeţea stimulează memoria
În zilele ploioase, când ai şanse mai mari să te simţi morocănoasă, ai o mai bună predispoziţie de a-ţi aminti cu exactitate anumite detalii, comparativ cu zilele însorite, când memoria are acurateţe scăzută. Stările de spirit asociate cu emoţiile negative tind să fie mult mai atente, analitice şi profunde comparativ cu cele pozitive; şansele sunt mai scăzute să ne “corupem amintirile” cu informaţii înşelătoare când suntem într-o dispoziţie nu atât de bună.
Negativitatea sporeşte atenţia
Dacă suntem prea optimişti există o şansă de a ne lăsa deschişi anumitor pericole. În cazul unei situaţii care prezintă un anumit risc, un pesimist are şansele ridicate să caute soluţii a ceea ce poate fi mai rău, ceea ce induce o anumită doză de realism. Verifică întotdeauna răspunsurile pe care le ai în cazul unei situaţii şi evaluează dacă foloseşti latura pozitivă sau cea negativă pentru cele mai bune rezultate!
Stresul stimulează
Cortizolul este în strânsă legătură cu stresul, o creştere a acestuia sau a simptomelor specifice, reprezentând semnale că trebuiesc aduse modificări ale stilului de viaţă şi de reducere a nivelului de stres. Este important să gestionăm stresul şi anxietatea şi să le folosim în avantajul nostru. A practica meditaţia şi mindfulness ajută la amplificarea stării de conştientizare şi te poţi gândi la acest proces ca la o formă de igienă mintală. Este o abilitate care trebuie exersată regulat pentru a fi cu adevărat folositoare.
Furia duce la acţiune
A te simţi morocănoasă îţi poate da în anumite contexte o anumită furie, ce face parte din răspunsul nostru “luptă sau fugi” şi atunci când este gestionat corect, poate fi o forţă pentru o schimbare constructivă. Sentimentele nu reprezintă probleme, ele sunt răspunsuri normale ale situaţiilor; trucul este acela de a înţelege răspunsul şi motivul din spatele emoţiei.
Aşa că, în loc să te împotriveşti furiei, foloseşte-o pentru a afla declanşatoarele care îţi dau starea de iritabilitate. A doua etapă este aceea de a lucra să îţi îmbunătăţeşti răspunsul, astfel încât să nu reacţionezi într-un mod iraţional. A scrie într-o agendă este eficient, aşa că atunci când eşti într-o stare ridicată de nervozitate, scrie-ţi sentimentele: cuvinte simple, propoziţii întregi, desene sau doar … mâzgălituri! Acest lucru te va ajuta să îi înţelegi mai bine pe cei implicaţi în starea ta dar şi pe tine.
A fi morocănoasă nu este o stare dorită, majoritatea străduindu-se să fie într-o dispoziţie permanent pozitivă şi optimistă, dar acest lucru nu este mereu bun pentru sănătatea mintală. Prea multă pozitivitate poate fi contraproductivă şi asta se poate întâmpla dacă nu este autentică sau este forţată. Când îţi negi sentimentele reale, pozitivitatea se transformă în pozitivitate toxică.
Ca oameni avem parte de o multitudine de emoţii: tristeţe şi bucurie, dezamăgire şi gelozie, bucurie şi recunoştinţă. Acestea nu trebuie să fie constante şi este firesc ca ele să se schimbe.
Una din întrebările normale este “cum poate pozitivitatea, un cuvânt atât de promovat de societatea actuală pentru împlinirea fericii, să devină toxică?”. Pozitivitatea toxică vine din înţelegerea şi interpretarea greşită că toate sentimentele noastre sunt bune – fericirea şi bucuria – în timp ce altele sunt rele – tristeţea şi nefericirea. Evident că ne dorim mai mult bine, doar că, în momentul în care ne etichetăm sentimentele în acest mod, le urmărim doar pe ele şi le evităm cu disperare pe celelalte, ceea ce nu este sănătos şi ne va face rău pe termen scurt şi lung.