Nascut pe data de 26 mai 1967 in Galway – vestul Irlandei, Philip Treacy reprezinta astazi, unul dintre cei mai mari palarieri de talie internationala. El a inceput sa studieze moda in cadrul National College of Art and Design, incepand cu anul 1985 cand s-a mutat in Dublin. Trei ani mai tarziu, a castigat un loc de designer vestimentar MA la Royal College of Art in Londra, unde a studiat moda si palariile, absolvind in 1990 cu `first class honours`; in acelasi an, si-a deschis propria afacere. Cat a timp a fost student, a lucrat ca freelancer pentru designeri ca John Galliano si Rifat Oxbec.
Creatiile Philip Treacy sunt unice, el diversificandu-se si pe partea de manusi, articole din piele, genti. In 1999 este invitat de Federation Francoise de la Couture sa isi prezinte palariile in cadrul unui spectacol primavara-vara haute couture, primul spectacol dedicat exclusiv palariilor. Palariile confectionate de Philip Treacy sunt din ce in ce mai elegante si inovative de la sezon la sezon, in primavara 2002 el oferind o colectie de vis, completata de outfituri de la Chanel, Dior, Valentino si multi alti mari couturieri, un spectacol in care au fost invitate foarte multe personalitati.
Philip Treacy povesteste ca in copilarie, era fascinat de masina de cusut al mamei sale, de modul cum ata si acul merg in sus si in jos, doar ca nu avea voie sa o foloseasca. Primele tinute au fost pentru papusile surorii sale, ea fiind singura de altfel care l-a incurajat pe Philip sa-si continue pasiunea in industria modei. Mediul in care a trait, a fost destul de conservator, designerul amintindu-si faptul ca unul din vecini i-a spus tatalui sau ca poate e ciudat ca un baiat sa faca rochii pentru papusi, iar tatal i-a replicat ca Philip poate face orice, atat timp cat e fericit.
Treacy a aratat palariile sale lui Michael Roberts – Fashion Director la Tatler Magazine si Isabellei Blow – style editor, cea din urma exclamand “Ce frumusete!”. In foarte scurt timp, Isabella Blow urma sa se casatoreasca, astfel ca l-a rugat pe Treacy sa ii faca o palarie, inspirata din anii `30. Blow l-a introdus ulterior pe Philip designerilor ca Manolo Blahnik si Rifat Ozbek, dar si editorilor de moda, ca Andre Leon Talley – US Vogue.
La varsta de 23 de ani, l-a cunoscut pe Karl Legerfeld si ca urmare a acestui fapt, a confectionat palarii pentru Chanel in acel sezon.
In aceea perioada, palariile nu mai erau la moda, era un accesoriu depasit si asociat de cele mai multe ori cu doamnele in varsta. Acest lucru nu i-a placut lui Treacy, fapt care l-a ambitionat, promitandu-si ca va schimba acest lucru.
Philip Treacy a fost recunoscut inca de la inceput ca un milliner foarte original si cu o tehnica remarcabila, palariile sale fiind de obicei supradimensionate si cu un `look` care atrage atentia imediat. Foloseste pene – pe care le rasuceste, bucle, elemete modelate in forme fantastice, bonete delicate cu pene care inconjoara fata. Multe din creatiile sale pot fi asemanate cu piesele de sculptura, avand elemente de suprarealism, matematica, arta abstracta.
Prima palarie creata de Treacy pentru Chanel, a aparut pe coperta Bristish Vogue (1991). Treacy, de asemenea, a fost distins cu British Accessory Designer of the Year din partea British Fashion Council, un an mai tarziu, el primind aceeasi distinctie.
- In 1994 isi deschide primul magazin pe Elizabeth Street la numarul 69.
- In noiembrie 2004 primeste distinctia International Designer of the Year Award in cadrul China Fashion Awards, avand o colectie de 20 de piese couture.
- In 2007, Treacy face primul sau spectacol solo in Galway – Irlanda.
- In 2011 schiteaza 36 de palarii diferite pentru nunta regala dintre Kate Middleton si Prince William.
Dintre personalitatile care sunt fani, merita amintite Sarah Jessica Parker, Kate Middleton, Naomi Campbell, Victoria Beckham, Daphne Guinness. El a colaborat in timp cu Alexander McQueen, Moet and Chandon, Giorgio Armani, G Hotel, Umbro, When Philip Met Isabella, Habitat and David Downton si multi altii.