Daca vreodata ai suferit de mancarimi, durere, ai avut pleoapele rosii, e posibil sa fi avut blefarita – inflamarea marginilor pleoapelor, care poate duce la aparitia iritatiilor la ochi si o crestere a sensibilitatii la lumina. Din pacate – dar conform realitatii, a fost numita “cea mai sub-diagnosticata, sub-tratata si sub-apreciata afectiune a ochilor din lume” si are semne si simptome care includ iritatii, gene grase, senzatie dura, ochi injectati. In mod tipic, problema este persistenta cu simptome care tind sa apara din cand in cand si sa dispara pe perioade mai lungi.
Cauzele comune includ o igiena precara (nedemachierea pe timp de noapte!), infectii bacteriene, disfunctionalitatea productiei de ulei ale glandelor meibomiene din pleoape.
Tratamentul conventional include picaturi pentru ochi, unguente, iar partea buna este ca exista si tratamente naturale – poate mai putin popularizate, care au scopul mai mult de a preveni aceasta problema de sanatate decat sa-i usureze simptomele.
Trebuie sa ai o cantitate suficienta de acizi grasi esentiali, omega-3 si omega-6, pentru a fi de ajutor pleopelor inflamate.
Intr-un studiu avand pacienti care sufereau de disfunctia glandelor meibomiene – o forma comuna a blefaritei, o combinatie a unei bune igiene a pleoapelor (comprese calde, masaj si curatare) si suplimente cu omega, au fost reduse simptomele mult mai eficient comparativ cu alte tipuri de igiena a pleoapelor sau suplimentele luate singure. Un alt studiu a aratat ca uleiul din seminte de in – bogat in omega 3 acid alfa-linoleic, este mult mai eficient comparativ cu uleiul de masline (placebo) ca tratament pentru cei ce sufera de disfunctia glandelor meibomiene.
Mierea are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene si a fost folosita de secole pentru tratarea afectiunilor oculare. Intr-un studiu care a implicat 102 pacienti, folosirea mierii local pentru tratarea infectiilor de ochi – incluzand blefarita, a fost observata o imbunatatire in 85% din cazuri. Mierea de Manuka din Noua Zeelenada poate fi eficace pentru blefarita, datorita concentratiilor ridicate de metilglioxal, componenta de baza antibacteriana.
Cum folosesti? Ia o discheta de bumbac si aplica mierea de-a lungul liniei pleoapei pe timp de noapte, exact cum ai face cu un unguent. Doar sa ai grija sa nu intre in ochi!
Incearca ulei de arbore de ceai! Un alt antibacterian potent, uleiul de arbore de ceai, trateaza blefarita si disfunctia glandelor meibomiene. Intr-un studiu, o astfel de formula s-a dovedit a fi mult mai eficienta comparativ cu masajul pleoapelor si curatarea pentru imbunatatirea simptomelor blefaritei, in special sensibilitatea la lumina, durere si disconfort in timpul cititului.
Opteaza pentru aminoacidul N-acetilcisteina, care se pare ca poate contribui la prevenirea uscarii ochilor – simptom comun al blefaritei.
In cazul pacientilor cu blefarita cronica, adaugarea pe cale orala a N-acetilcisteinei in terapia conventionala (lacrimi artificiale impreuna cu antibiotice topice si steroizi), imbunatateste semnificativ simptomele, posibil datorita proprietatilor antioxidante.
Ia multivitamine! Daca nu ai facut-o deja, este o buna idee sa incepi sa iei multivitamine/supliment mineral. Nivelurile scazute ale vitaminei B6, biotina, riboflavina si zincul, se pare ca ar avea legatura cu blefarita, atat in cazul oamenilor, cat si a animalelor.
Atentie sa iei o doza decenta de nutrienti si ia zilnic un supliment de zinc si o doza mare de complexul vitamina B separat!
Sfaturi pentru igiena pleoapelor
In primul rand, trebuie sa stii ca orice tratament pentru blefarita trebuie sa fie insotit de o rutina stricta de curatare a pleoapelor. Mai mult, combin-o cu un masaj bland pe pleoape, care poate ajuta la “deblocarea“ glandelor meibomiene!
- Indeparteaza uleiul si resturile din jurul liniei genelor prin aplicarea de comprese calde (carpa sau dischete de bumbac in apa calda) pe pleoape! Acest lucru trebuie facut de cateva ori pe zi!
- Imediat dupa aceasta, foloseste un deget curat si “plimba” usor varful degetului de-a lungul pleoapei, incepand din coltul interior, catre cel exterior. Repeta acest lucru de 5 – 10 ori, atat pe pleoapele superioare, cat si pe cele inferioare, in timp ce, evident, tii ochii inchisi!
- Dupa masaj, cu ajutorul unei dischete de bumbac inmuiate intr-un amestec de apa calda si bicarbonat de sodiu, mergi usor de-a lungul bazei genelor. Evita sa atingi ochiul si foloseste apa care a fost proaspat fiarta si racita!
- Daca ai machiaj, fii sigura ca l-ai eliminat complet inainte de a te baga in pat, urmand etapele de curatare mentionate mai sus. Foloseste ulei din seminte de canepa, un demachiant natural de ochi!