Atunci cand te simti blocat la locul de munca, inseamna ca esti in situatia in care nu exista posibilitati de promovare, schimbari in rutina, de dezvoltare sau crestere personala. Acest sentiment nu este ceva neobisnuit, dar frustarea si tot ce vine negativ din aceasta stare, isi pune amprenta pe cel care le resimte si poate fi determinant. Iar daca esti o persoana muncitoare, este foarte important sa iti pastrezi interesul pentru locul de munca.
1 Pierderea interesului pentru locul de munca sau devenind o persoana demotivata, poate fi o consecinta a unei subestimari intelectuale, a monotoniei sau a asteptarilor financiare, sau poate o combinatie intre cei trei factori. Sau, poate fi luat in considerare faptul ca esti la locul de munca nepotrivit sau in departamentul inadecvat; exista de asemenea situatia, in care accepti un loc de munca cu gandul ca este ceva temporar, dar te trezesti peste 3 ani ca muncesti tot acolo. Indiferent in care situatie te afli, acest lucru este frustrant, te blocheaza si devii nefericit. Cand esti nefericit la locul de munca, se produce un blocaj la nivel intelectual si devii si mai putin productiv.
In cazul in care cativa factori sau valori au fost compromise de-a lungul timpului, cel mai probabil vei renunta la locul de munca sau te vei reorienta. Cu toate ca exista multe motive care duc la insatisfactia de la locul de munca, schimbarea este unul din factorii majori si din pacate, multi angajati nu au capacitatea sa se schimbe prea repede, astfel ca ei devin demotivati.
In plus fata de schimbare, un alt factor esential care poate duce la aceasta insatisfactie este aceea de a nu avea omul potrivit pentru locul potrivit. Un angajat care nu are capacitatea de a se adapta cerintelor locului de munca sub orice forma, aduce insatisfactii mari tuturor celor cu care intra in contact sau care depind de atributiile sale. In momentul in care tu, ca angajat, intelegi care este reala cauza a nefericirii la locul de munca, poti incepe sa iei masuri in acest sens.
2 Sunt multe cai pentru ca actualul loc de munca sa ti se para mai satisfacator si mai agreabil, asa ca, cea mai buna solutie este sa te concentrezi pe urmatoarele lucruri, in detrimentul celor care te fac nefericit!
Comunica! Evalueaza in mod constant nivelul de insatisfactie si lasa managerul sau pe cineva de la resurse umane sa-ti vada ‘zbuciumul’. Orice poate iesi la suprafata in urma unei conversatii, care poate include munca la un proiect special, oportunitati de invatare, noi abilitati, dezvoltare, orice.
Seteaza-ti parametrii unui loc de munca care iti aduce satisfactie! Identifica aspectele pozitive si foloseste-le de ele pentru a te automotiva!
Gandeste pe termen lung! Studiaza si cauta oportunitati de a invata cat mai multe, implica-te in proiecte si in tot ce inseamna dezvoltare personala si cel mai important, aplicabile in mai multe locuri!
Munca de echipa face ca lucrurile sa devina realizabile, incercand sa poti face pe toata lumea sa isi inteleaga rolul si responsabilitatile pe care le are, astfel incat, atat tu cat si ei, sa vada locul de munca din alta perspectiva si sa aiba parte de satisfactii.
Incearca sa vezi firma la care lucrezi cu ochi pozitivi, optimisti si nu te astepta ca locul de munca sa iti umple golurile pe care le ai in viata de zi cu zi.
Gaseste-ti un hobby care sa nu aiba legatura cu locul de munca pentru a te relaxa si a fi alimentat cu o energie noua si pozitiva.
Implica-te si provoaca-te singur! Daca auzi ca exista un nou proiect si esti interesat de el, vorbeste cu managerul sau cu cel care se ocupa si spune-i punctul tau de vedere, arata-i ce idei ai. Poate nu vei fi parte a acelui proiect, dar cu siguranta vei fi luat in considerare acum, pentru viitor.
Chiar daca ai o rutina zilnica care iti ofera o anumita liniste, poti incerca sa-ti realizezi activitatile de la locul de munca intr-un alt mod sau cu alte metode.
Poti deveni un mentor, mai ales daca ai ceva timp de cand lucrezi acolo. Gaseste pe cineva tanar si ajuta-l; in acest mod nu doar ca il vei incuraja, dar iti poti reinnoi dragostea pentru ceea ce faci.
Fii activ tot timpul si implica-te direct! Nu astepta ca atunci cand apare o sarcina noua, sa se subinteleaga ca ar conta si implicarea ta.