A te implica in dezvoltarea unor strategii creative, iti permite sa ramai conectat la tot ce este nou, deblocand rutina zilnica, lucru confirmat de diversele cercetari. Iar cand ne gandim la creativitate, ne apar in minte artisti, scriitori, toti lucrand de undeva de departe, creand ceva unic si inspirational. Pe de alta parte, ne putem gandi la situatia de a nu face lucrurile exact asa cum “trebuie” si de a schimba cate putin ceva; scoatem cateva ingrediente si adaugam altele noi. Un astfel de proces, se pare ca este foarte benefic cand vorbim de anumite jocuri pentru creier.
Cercetare
Creativitatea este vitala pentru a fi mereu in forma pe masura ce anii trec si este un lucru valabil de la muzicieni, pana la bunicii nostri care, de exemplu, vor sa invete o limba straina. Cercetarile neurologice ne-au schimbat perceptia despre importanta creativitatii pe masura ce imbatranim si este un lucru valabil atat pentru cei despre care avem perceptia ca sunt foarte talentati, cat si in privinta omului obisnuit, care doar isi doreste sa faca ceva nou. Evident ca atunci cand inventezi ceva, sau aduci ceva nou, o faci in cunostinta de cauza, avand ceva notiuni elementare; iar faptul ca vrei sa inlocuiesti ceva cu altceva, denota creativitate, indrazneala si ca nu faci la voia intamplarii. Ca persoana creativa, chiar daca ai facut lucruri care in perceptia generala sunt normale, nimic iesit din comun, e posibil sa ai multe lucruri in comun cu o persoana despre care se spune ca este extrem de talentata.
Ce face creativitatea
Gandirea creativa implica realizarea unor noi conexiuni intre diferite regiuni ale creierului, proces care imbunatateste memoria si abilitatea ratiunii. Cercetarile arata ca actele creative pot da nastere noilor conexiuni neuronale, reducand depresia si izolarea, imbunatatind abilitatile cognitive si crescand implinirea emotionala. Descoperirile sunt aplicabile chiar si pacientilor cu dementa, nefacandu-se aproape nicio diferenta daca exista creativitate. Invatarea unei noi limbi, sau cantand la un nou instrument, poate fi foarte benefic, creativitatea fiind considerata echivalentul rezultatelor dupa exercitiile fizice de la sala.
Cate creativitate avem nevoie
Nu exista un raspuns sigur 100%, cu toate ca, daca e sa ne gandim practic, cu cat mai mult – cu atat mai bine. In anumite cazuri, simple modificari pot introduce creativitatea intr-un eveniment gandit pentru distractie. Poti reactiona de obicei, in doua moduri atunci cand esti fata in fata cu o situatie creativa: ori te bucuri de creativitate si te lasi purtata de ea, ori incerci sa deslusesti dedesubturile acelei „opere creative”. Primul caz este incadrabil la distractiv, al doilea la creativ.
Metode pentru a declansa anumite strategii creative
Exista multe astfel de strategii creative si de activitati pe care le poti face si care se declanseze creativitatea, invatarea unei noi limbi straine, scriind ceva, pictand, compunand o poezie, alaturi de multe altele. Ce au in comun toate aceste strategii creative, este activitatea de invatare si, pentru a declansa acest proces, ai nevoie sa faci cateva modificari. Iata in continuare metode de declansare a creativitatii!
Schimba un element in activitate!
A face un singur lucru repetitiv, poate fi confortabil, doar ca nu implica invatare, astfel ca nu este implicat niciun proces creativ si nicio noua retea neuronala nou creata. Cu toate acestea, aducand o mica schimbare, te poate face sa inveti ceva nou. Simpla plimbare zilnica cu cainele, poate fi plictisitoare, dar, daca incerci sa schimbi traseul si in acelasi timp sa retii anumite puncte de reper a noii rute, ai parte de o schimbare! Este ceva banal, simplu, dar implici creativitea, nu?
Pentru ca asta iti doresti!
Adauga rutinii ceva nou! In loc sa iti schimbi rutina, ar putea fi mult mai usor sa adaugi ceva nou. De exemplu, daca te uiti la un film la TV si vine pauza publicitara, sau orice alta situatie similara, incearca sa anticipezi sfarsitul! Sau cum vor evolua lucrurile! Poate vei da gres, dar ai reusit sa realizezi ce ti-ai propus: declansarea procesului creativ!
Implica-te intr-o activitate care are parte de schimbari constante!
In functie de activitatea ta zilnica sau locul de serviciu, poti ajunge la concluzia ca activitatea ta este acceasi. Daca ai posibilitatea si nu iti place locul de munca (activitate de birou), schimba-l si implineste-ti visul! Fa ceea ce iti place, fara a simti ca muncesti, iar daca din fericire lucrezi in domeniul artistic (pictura, teatru, fotografie), atunci cu siguranta vei avea parte de zile care nu seamana intre ele.
Incepe o noua activitate!
Cel mai bun exemplu, chiar daca a fost amintit mai devreme, este invatarea unei noi limbi. Totul este proaspat acolo: invatarea noilor cuvinte, sintaxa, pronuntarea, ca sa nu mai vorbim de incercarea de a potrivi cuvintele corect. Activitati similare sunt acelea cand inveti sa canti la un instrument sau un nou instrument, sau compunerea unei melodii, a unei poezii, etc.
Produsul final
Scopul activitatilor creative pentru sanatatea creierului, nu este acela de a da nastere unui produs laudabil sau vandabil, chiar daca este la vedere si cei din jur te lauda si apreciaza. Toate aceste activitati, dau nastere noilor activitati neuronale care pot pastra capacitatea cognitiva sau cel putin, incetinesc deteriorarea acesteia.
Nu trebuie sa te astepti la rezultate spectaculoase in urma adoptarii acestor strategii creative, pentru ca, asa cum muschii se formeaza in timp, asa se intampla si in cazul memoriei, sau a noilor abilitati de rationament. Dar, partea cea mai rapida care iti da satisfactie, este aceea ca, implicandu-te in activitatile creative care in majoritate sunt si distractive, scapi de macinarea problemelor zilnice. Astfel, ai parte si de beneficii pe termen lung dar si scurt, atat pentru creier cat si pentru suflet.