Este foarte usor pentru noi sa presupunem ca oricare dintre ceea ce numim burgeri vegetali – din legume congelate – este o alegere sanatoasa. Dar lista de ingrediente poate varia foarte mult, pana in punctul in care vegetalele nu sunt evidente; chiar si fara carne, un burger poate avea un consum ridicat de calorii si sodiu.
Pentru o alimentatie sanatoasa, mare atentie la detaliile nutritioniste de pe ambalaje si mai mult decat asta, tine seama de urmatoarele!
- Verifica sursa proteinelor!
Desi unii burgeri vegetali contin diverse boabe si fasole ca sursa de proteine, altii sunt bazati pe soia si mazare. Proteinele vegetalelor texturate, concentratele de proteine din soia, sunt ingrediente mult procesate si nu pot furniza aceleasi beneficii sanatoase, cum ar fi tofu. - Verifica sarea!
Multi burgeri vegetali au cantitati mari de sodiu, pana la 500 mg per servire. Alege burgerii care au mai putin de 15%, adica aproximativ 350 mg, din doza zilnica recomandata de 2300 mg. - Gaseste fibrele!
Asociate cu sanatatea inimii, fibrele te pot ajuta sa te simti mai plin si sa iti si mentii sanatatea intestinului. Numarul fibrelor este cuprins intre 2g si 6g – conform cercetarilor, iar daca alegi burgeri vegetali saraci in fibre, incearca sa aduci un echilibru cu ceva spanac sau grau, pentru a ajunge la cel putin 6 g. - Verifica caloriile!
In medie, acest burgeri vegetali au cam 100 – 360 calorii, asta inainte de adaugarea de chifle si/sau topping, care ajung undeva la 120 de calorii. Anumiti burgeri avand un numar mare de calorii, sunt facuti din ingrediente cu nutrienti densi, cum ar fi cerealele integrale, fasolea, semintele, ceea ce ii face pana la urma, o alegere buna per total.