A avea burtica plată poate fi la îndemâna fiecareia, existând modalităţi susţinute de ştiinţă care te pot ajuta când eşti de vârstă mijlocie. Pe măsura trecerii anilor, acumulăm şi grăsime, dar cu toate acestea, există lucruri pe care le putem face pentru a schimba această direcţie nedorită. Şi trebuie să încerci să le faci, deoarece, grăsimea viscerală nu doar că arată rău, dar nu este nici bună pentru sănătatea noastră. Grăsimea depozitată în jurul ficatului, a stomacului, a intestinelor, provoacă daune, crescând riscul apariţiilor bolilor de inimă, diabetului de tip 2, accidentelor vasculare cerebrale, insuficientelor renale, cancerului.
Celulele adipoase suplimentare trimit semnale către restul corpului, acestea spunând celulelor să se împartă mai des, ceea ce creşte şansele dezvoltării celulelor canceroase.
Burtica plată – cele mai simple şi eficiente metode de a o avea
Alimentaţia
Una din cele mai bune metode a avea grijă de grăsimea abdominală este aceea de a reduce numărul caloriilor ingerate, ceea ce este de ajutor mai ales în timpul menopauzei şi după această perioadă, atunci când au loc schimbări ale echilibrului hormonal; masa musculară începe să scadă şi începem să depozităm mai multă grăsime în zona mijlocului.
Iar pentru a avea burtica plată, schimbă pâinea albă pe cea neagră, ceea ce va ţine în frâu senzaţia de foame datorită fibrelor umflate în apă! Acest lucru creează sentimentul de saţietate. Alimentele bogate în fibre sunt digerate mai lent, ceea ce te va face să mănânci mai puţin în timpul zilei. Îndreaptă-ţi atenţia spre paste integrale, orez brun, cereale!
Nucile conţin acid oleic, o grăsime nesaturată sănătoasă care îţi reduce pofta de mâncare, declanşând indirect semnale către creier, care vor reduce senzaţia de foame. Acidul oleic se mai găseşte în avocado şi uleiul de măsline. E suficient să iei doar o mână de nuci, o lingură rotunjită de unt de arahide sau un sfert de avocado pentru a-ţi asigura necesarul zilnic.
Evită de asemenea ceea ce este cunoscut ca “calorii goale”, găsite de obicei în băuturile carbogazoase şi alcool, care nu te umple, ci doar adună kilogramele.
Odihna
Majoritatea ştim că avem nevoie de 7-8 ore pe noapte de somn, dar mai puţin cunosc faptul că un număr de ore mai mic decât acesta favorizează creşterea în greutate. Lipsa somnului are o influenţă directă asupra stării de spirit şi a tiparelor de foame. Cei ce sunt privaţi de somn au niveluri crescute a hormonului grelina care stimulează foame şi niveluri scăzute ale leptinei, substanţă chimică responsabilă cu senzaţia de saţietate.
Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai puţin eficienţi în ceea ce priveşte substanţele chimice care ne ajută să dormim cum ar fi melatonina, astfel că somnul regulat şi suficient poate fi o problemă. Poţi regla această problemă prin a merge la culcare în fiecare seară la aceeaşi oră şi trezindu-te la aceeaşi oră, evitând ecranele înainte de somn, păstrând camera întunecată şi o temperatură confortabilă.
Fii activă!
Exerciţiile cardiovasculare care te fac să gâfâi destul de bine sunt o necesitate care te ajută să ai burtica plată prin arderea grăsimilor de pe abdomen şi să tonifiezi muşchii. Mergi cu bicicletă, mergi pe jos, aleargă, înoată, dansează, joacă tenis şi schimbă ritmul de la moderat la alert!
Chiar şi să te mişti în mod normal poate ajuta. Mergi pe scări şi nu lua liftul, mergi la magazine pe jos în locul maşinii sau mişcă-te când vorbeşti la telefon. În acelaşi timp, exerciţiile de creştere a muşchilor sunt importante, mai ales că masa musculară scade pe măsură îmbătrânirii. Cu cât ai mai mulţi muşchi, cu atât arzi mai multe calorii, chiar şi atunci când nu te mişti.
Gestionarea stresului
Pe măsura creşterii anxietăţii, nivelurile de hormoni de stres – cortizol şi adrenalina vor creşte, pentru a-ţi oferi energie pentru răspunsul “luptă sau zbori”. În ritmul vieţii moderne de astăzi, situaţiile stresante au şanse scăzute să necesite o activitate intensă şi mai mult se îndreaptă către îngrijorările de viitor, ceea ce nu va arde excesul de energie regăsit în grăsimi, astfel că nu poţi avea burtica plată.
A-ţi ţine sub control stresul este cheia pentru a păstra eliberarea prea multor hormoni de stres. Mergi pe tehnici de relaxare precum yoga şi mindfulness, cercetările arătând că practicând 30 de minute de yoga săptămânal poate ajuta la prevenirea asimilării grăsimii în zona abdomenului. Când eşti stresat, din nefericire, ai şanse mai mari să faci alegeri alimentare neinspirate, precum carbohidraţii care îngraşă sau cu mult zahăr, sau alcoolul cu multe calorii.