Burtica umflata ne ofera o senzatie neplacuta, multe dintre cauzele acesteia si cum putem sa avem o burtica plata, aflam in randurile urmatoare …
Chiar daca esti o vegetariana convinsa, tot te-ai gasit in situatia in care ai burtica umflata, ca si cum ai fi mancat un burger si o portie mare de cartofi prajiti. Mai ales in perioada in care timpul iti permite, indiferent unde mergi si ce faci, iti doresti un stomac plat, hainele putin stranse de pe noi scotand in evidenta orice posibil defect. Si tot ce inseamna haina stransa pe noi, poate deveni un adevarat chin.
O masa bogata in grasimi, intr-adevar te poate balona si iti poate da aspectul neplacut care sa te faca sa te urasti, dar adevaratul vinovat este gazul. Si ai parte de el, in momentul in care alimentatia ta se bazeaza pe fibre (varza kale, fasole, fructe), orice cantitate de la normal in sus, putandu-ti da o astfel de senzatie neplacuta.
Si acest lucru se datoreaza enzimelor digestive din stomac care muncesc din greu pentru a digera ce este intr-adevar bun pentru tine. Si cateodata, intestinele nu pot termina treaba complet, lasanad anumite resturi sa ajunga in interior; de aici, apar gazele. Cand bacteriile in intestinul gros se hranesc cu resturile de la pranz, acest lucru duce la aparitia gazelor. Intregul proces iti poate lasa senzatia ca te simti excesiv de umflata … si cateodata, chiar esti.
A sari peste mesele sanatoase pentru a evita gazul, nu este sub nicio forma o solutie, dar ai putea incerca sugestiile din randurile urmatoare …
- Nu introduce aer!
Evita paiele (pentru suc, apa), guma, tigarile, acestea fiind modalitati de a introduce aer in exces in sistemul digestiv. - Evita indulcitorii artificiali!
Zaharurile false ca aspartan sau sucraloza, provoaca balonare. Organismul nu le poate digera ca pe zaharul adevarat, astfel ca ele ajung in stomac si dau nastere gazelor. - Nu bea in timp ce mananci!
Este adevarat ca atunci cand bei apa in timpul mesei eviti mancatul copios, dar de asemenea este diluat acidul din stomac care ajuta la descompunerea mancarii. Iar cand intregul proces este compromis, ceea ce nu a fost digerat, ajunge in intestine si de aici, apare balonarea. Incearca sa nu bei mai mult de 750 ml apa, dar dupa 30 de minute dupa masa, poti bea orice cantitate de lichide vrei! - Gateste vegetale!
Mai ales daca sunt crucifere (broccoli, conopida, varza de Bruxelles) care au multe fibre si sunt destul de dificil de procesat de catre organism. Fie ca e aburire, prajire sau gratar, orice proces va initia descompunerea fibrelor. - Pireuri, sucuri …
In momentul in care sunt deja amestecate si zdrobite la blender sau prin oricare alta metoda, vegetalele, fibrele in general, nu mai reprezinta o problema serioasa pentru stomac. Incearca sa folosesti lapte de migdale sau canepa in locul lactatelor (lactoza baloneaza multe persoane) si pudra cu proteine de la mazare sau orez. Poti arunca in amestec chiar si papaya sau ananas, ele continand enzime digestive naturale. - Consumand bacterii bune pentru intestin care provin de la probiotice, ajuta la lupta impotriva stresului sistemului digestiv si evitarea balonarii. Adaugand alimente fermentate ca varza murata in alimentatie, daca e posibil la fiecare masa, ajuta mult acest proces. Alte optiuni ar fi kombucha, iaurt, kimchi.
Fara burtica umflata in mai putin de 24 de ore!
Bea ceai,
in special de papadie, verde cofeinizat sau ceai negru! Ele actioneaza ca diuretic usor, curatand apa in exces si ajutand la dezumflare.
Ia medicamente,
ele continand un ingredient principal – simeticona, care rupe bulele de gaz din stomac in bule mai mici, permitandu-le ulterior sa se poata dizolva!
Sari,
acest impact al miscarii putand impinge gazele in intestine destul de repede, avand si gravitatea ca ajutor!