Cafea vs. ceai nu ar trebui privita ca o rivalite si cel mai probabil majoritatea celor dintre noi nu o fac, pentru ca atat ceaiul cat si cafeaua ofera beneficii organismului nostru. Care sunt preferintele tale?
Cafea
Exista o relatie inversa intre consumul de cafea si rata totala de deces, conform unui studiu publicat in Progress in Cardiovascular Diseases. Consumul regulat de cafea are legatura cu riscul redus a bolilor de inima si a celor vasculare, inclusiv insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral, la fel ca diabetul de tip 2 si depresia. Este de asemenea un bun protector impotriva unor boli neurodegenerative (Alzheimer).
Cu toate aceste argumente favorabile, cercetatorii atrag atentia ca majoritatea datelor disponibile se bazeaza mai mult pe observarea studiilor, decat studii controlate.
Principalul dezavantaj al cafelei este acela ca ea contine cofeina, ceea ce provoaca insomnie, anxietate, dureri de cap, palpitatii ale inimii si un risc crescut a fracturii la femei. Consumul de cafea in timpul sarcinii poate duce la o greutate scazuta la nastere si o crestere a sanselor de nastere prematura. Daca ai o tensiune arteriala ridicata, ar trebui de asemenea sa limitezi consumul cafelei.
Ceai
Antioxidantii polifenoli din ceai au fost vazuti ca au legatura cu reducerea riscului de cancer, precum si diabetul de tip 2, boli de inima si boli neurologice. O modalitate prin care ceaiul protejeaza inima este lupta impotriva inflamatiei. Acest lucru s-a dovedit eficient prin prevenirea intaririi vaselor de sange, precursor al atacurilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale. Bautorii de ceai au densitatea mai mare la oase si o rata mai scazuta de pierdere a densitatii acestora. In plus, ceaiul este asociat cu o anti imbatranire generala, cercetarile aratand faptul ca celulele celor care beau ceai in mod regulat au o varsta biologica mai tanara comparativ cu cei care nu beau.
Ceaiul poate avea un impact asupra fierului din corp datorita tainurilor, care interfereaza cu absorbtia fierului pe baza de plante din alimente, precum verdeturi si fasole. Daca esti vegetarian, cea mai buna modalitate de a compensa impactul tainurilor este de a consuma plante bogate in fier si cu o sursa de vitamina C, cum ar fi citrice, ardei gras, broccoli, conopida, varza, kiwi, capsuni. De ce vitamina C? Ea stimuleaza absorbtia fierului cu pana la 67 de procente!
Incearca sa fii sigura ca nu folosesti cofeina pentru a ascunde anumite dezechilibre ale stilului de viata, cum ar fi oboseala din cauza insuficentei somnului si nu exagera cantitativ! Chiar daca te poti bucura de multiplele beneficii ale cofeinei, fii sigura ca nu bei cafeina cu 4-5 ore inainte de culcare! In anumite situatii, cand te simti slabita, poti renunta la cafeina pentru apa, care reuseste foarte bine sa iti stimuleze sanatatea si sa te ajute in tot ceea ce faci.
In mod particular, ceaiul verde provine de la aceeasi planta cu ceaiul negru, doar ca ceaiul negru este fermentat, ceaiul verde nefermentat. Tipurile specifice de antioxidanti flavonoizi continuti difera, ceaiul verde oferind mai mult din ceea ce se cunoaste a fi EGCG (galat de epigalocatechina), iar ceaiul negru mai multe flavine. Ambele au proprietati protective, EGCG fiind mai mult studiat.
Ceaiul verde are de asemenea mai multa L-teanina comparativ cu ceaiul negru; aceasta este responsabila pentru “alerta calma” indusa de ceai, ceea ce inseamna ca poti obtine efecte stimulente ale cofeinei, fara atat de multa zarva.
[rb_related title=”Te-ar putea interesa” total=”2″ style=”dark” ids=”20175,24818″]
Comparand cafea vs. ceai poate ca multi s-ar indrepta mai mult spre ceai, in mod special catre ceaiul verde – datorita cantitatii scazute de cofeina si a altor beneficii. Cu toate acestea, pentru echilibru si pentru a te bucura de multiplele beneficii, este ideal sa fie consumate atat ceaiul cat si cafeaua, in cantitati rezonabile.