Cafeaua este una din băuturile iubite de majoritatea şi avem toate motivele să o facem, de la mirosul unic şi starea de bine pe care ne-o dă, până la faptul că ne ţine mai învioraţi în timpul zilei, plus alte beneficii aduse sănătăţii. Valabil este şi faptul că majoritatea încercăm să economisim bani, fie pentru a avea pentru “zile negre” sau pentru a ne cumpăra ceva. A şti cum să faci şi implicit să te bucuri de o cafea bună din toate punctele de vedere, te poate ajuta să economiseşti mulţi bani, să petreci mai mult timp de calitate acasă cu prietenii şi familia.
Numeroase studii au arătat că mulţi preferă în ultima perioadă să prepare cafeaua acasă, tocmai pentru a salva bani. Ce ar trebui să ştii pentru a face o cafea de calitate?
Apa pierde oxigen ori de cât ori o fierbi, ceea ce îi modifică gradual gustul pe parcursul zilei. În loc să umpli rezervorul dimineaţa, cel mai bine este să adaugi apă atât cât este nevoie exact când îţi faci cafeaua, bucurându-te de un gust proaspăt de fiecare dată.
Cantitatea contează, mai ales că fiecare avem cafeaua preferată, care poate fi mai aromată sau mai intensă. În funcţie de cum îţi place să o bei, pui cantitatea dorită, porţia standard fiind o linguriţă uşor rotunjită.
O veche polemică ce nu a ajuns la vreun rezultat este ordinea în care adaugi diverse ingrediente în cafea; cu toate acestea, ştiinţa arată că ordinea chiar contează. Laptele are legătură cu taninurile, compuşi ce dau ceaiului şi cafelei gust amar, astringent; iar dacă îţi place gustul dat de taninuri, pune apă întâi. Dacă îţi doreşti o aromă mai fină, mai cremoasa, începe prin a amesteca laptele!
A face alegeri corecte în privinţa maşinilor de cafea este un lucru dificil, dar pentru început trebuit ştiut că ele se împart în manuale şi automate. Dacă dimineaţa nu îţi doreşti mari bătăi de cap, maşina de cafea trebuie să fie automată. Dar, dacă iubeşti tot ritualul de a face cafeaua, ai timp la dispoziţie, varianta manuală este ce ai nevoie; mai mult, dacă îţi doreşti să fii creativ sau vrei să încerci noi reţete, maşina de cafea manuală este cea mai potrivită pentru tine!
Şi în privinţa adăugării laptelui există numeroase opinii, anumite persoane alegând varianta clasică a cafelei cu lapte, dar, făcând acasă, poţi experimenta aşa cum îţi doreşti; internetul îţi stă la dispoziţie şi îţi poate furniza idei interesante. Dar, cei care sunt specialişti afirmă că laptele de ovăz este de preferat, această variantă vegetală cu aromă neutră oferind o textură foarte cremoasă; mulţi afirmă că laptele de ovăz este asemănător cu laptele obişnuit. Comparativ cu alte alternative vegetale, laptele de ovăz oferă mai multă spumă şi se apropie ca gust de varianta obişnuită.
Spre deosebire de cafeaua instant care poate ajunge şi la 20 de ani de viaţă dacă este depozitată corect, cafeaua proaspăt prăjită are un termen de valabilitate scăzut. În mod normal, conform experţilor, cafeaua ar trebui consumată la şase săptămâni după prăjire sau la o săptămână după ce a fost desfăcut ambalajul.
Depozitarea este esenţială, cei mai mari duşmani ai boabelor de cafea fiind aerul, umiditatea, căldura şi lumina, astfel că păstrarea boabelor de cafea în recipiente ermetice asigură prospeţimea şi aroma. O altă greşeală comună este pre-măcinarea cafelei, aceasta începând să-şi piardă gustul în momentul măcinării, compuşii fizici expuşi la umiditate şi aer făcând-o să devină râncedă/ răsuflată.
Dacă iubeşti cafeaua îngheţată, există două moduri de a o face acasă. Există cafea cu gheaţă clasică – expresso acoperit cu apă rece şi gheaţă şi cafea preparată la rece. Cafeaua preparată la rece se realizează din cafea măcinată pusă în apă rece pentru 12 – 24 de ore, reţeta originară din Japonia din anii 1600, dar care a câştigat popularitate în ultima perioadă. Îţi poţi cumpăra un aparat de preparare la rece pentru a face cafeaua în stil vechi sau poţi achiziţiona un aparat de cafea care ţi-o face în câteva minute.
Mulţi iubitori de cafea şi specialişti afirmă că ceaşca din care bei este esenţială. Băutorii de cafea obişnuiţi folosesc o ceaşcă sau o cană de cafea standard, în timp ce băutorii de ceai merg pe variante delicate chinezeşti, ceşcute din porţelan fin. Mărimea ceştii/ cănii trebuie să fie conform cu cantitatea pe care o bei, regula generală spunând că ceaşca din care bei trebuie de regulă să fie plină până sus. Un alt sfat pro: înainte de începerea procesului, încălzeşte ceaşca! În medie, ceaşca “fură” 20% din temperatura cafelei, aşa că dacă îţi doreşti să păstrezi cafeaua caldă pentru cât mai mult timp, toarnă apă fierbinte în ea şi goleşte-o chiar înainte de a pune cafeaua!