Vorbim cu Carmen Croitoru despre frumos, despre stil de viata, acest interviu este despre o profesie cu stil si despre casa visurilor noastre!
Bun gasit, Carmen Croitoru!
Multumesc pentru invitatia de a va povesti ce e de vis in aceasta profesie cu stil.
Cum arata casa de vis pentru Carmen Croitoru?
Fiecaruia dintre noi ne place sa visam frumos. Casa visurilor, pentru mine, ar trebui sa fie o casa luminoasa, sa aiba finisaje in culori pastelate, materiale naturale, nuante calde si texturi semimate. As mai putea adauga ca mi-ar placea sa comunice cu gradina printr-o terasa generoasa.
Nu-mi doresc locuinte foarte mari, imi plac locuintele compacte, bine compartimentate. Dar recunosc, imi plac tavanele inalte.
Visul tau a fost arhitectura?
Nici nu am stiut ce sa visez! Nici o clipa nu mi-am dorit sa fac arhitectura. Mi-ar fi placut sa fac scenografie. Sunt absolventa a Facultatii de Arta Decorativa si Design – Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti.
Viata mi-a dat sansa sa profesez intr-un domeniu care mi se potriveste tare bine! Nu pot spune ca este o meserie usoara, dar este atat de complexa! Mereu ma provoaca la ceva nou! De fapt, eu cred ca nici nu am stiut sa visez atat de frumos, pe cat traiesc fiecare proiect!
De cat timp practici aceasta profesie?
Prima lucrare am realizat-o in 2001 inca din studentie si nu am crezut in aceasta profesie ca fiind practicabila in Romania. Tot timpul am lucrat prin recomandari de la fosti clienti, furnizori, colaboratori. Iar din 2012 am infiintat firma de consiliere design.
De ce nu toata lumea apeleaza la serviciile unui interior designer?
Aceasta meserie nu are o traditie in Romania.
Eu profesez din 2001. Sincer, nu am crezut ca vor exista persoane care sa apeleze la designeri. Este considerat un moft.
Pe masura ce oferta de materiale de finisaj (gresie, faianta, mobilier, decoratiuni) a inceput sa fie din ce in ce mai variata, lumea si-a dat seama ca este foarte usor sa gresesti, sa nu reusesti sa pastrezi o coerenta a unui stil..
Inainte de revolutie, nu aveai cum sa gresesti. Lucrurile erau simple, faianta de 20/20 cm si prelungitoarele pentru prize le gaseai in orice casa; nu era o problema ca nu aveai destule prize pentru blatul de lucru la bucatarie. Se purtau sifonierele, iar de dressing nici nu putea fi vorba, in acea perioada.
Ei, lucrurile au evoluat, avem acces la informatie, avem nevoie de confort. Pentru a veni in intampinarea confortului nostru, toate aceste lucruri utile intr-o casa trebuie imbinate si puse in slujba esteticului.
Pana nu faci un proiect singur si nu te confrunti cu tot felul de probleme si intrebari, nu ai cum sa simti nevoia unui designer.
Cum recunoaste Carmen Croitoru o casa cu stil?
Aaa, dintr-o privire! Stilul se remarca imediat! Dar, din pacate, nu mi se intampla prea des sa fiu impresionata de stilul unei case, in Romania.
Sunt atat de putine case care se remarca prin simplitatea bunului gust.
Tu ti-ai amenajat singura locuinta?
Da, cum sa nu!? Mi-am dorit foarte tare sa ajung sa-mi fac casuta mea! Fiecare dintre noi tanjim dupa acest moment. Este un proiect pentru sufletul meu!
Cand nu doresti sa epatezi pentru imagine si alegi cu sufletul pentru tine si pentru cei dragi ai casei tale, nu ai cum sa dai gres. Mi-e bine acasa, ma regasesc.
Cum arata o zi perfecta pentru tine?
In aceasta primavara ne-am dat seama de cat de putin avem nevoie ca sa ne fie bine.
O cafea buna servita de ,,omul meu”, alaturi de Cici si Bau-bau (pisicutele noastre) sunt parte din sentimentul de perfect al simplitatii vietii.
Da, sa am timp de privit cerul, sa ajung pe la atelier si sa pictez macar doua ore, lucrurile simple, sanatatea mea si a celor din jur ma multumesc si ma implinesc.
Cum arata o zi de lucru pentru Carmen Croitoru?
O zi plina de lucru in sfera designului de interior incepe dis de dimineata cu cel putin o vizita – doua la santiere, apoi intalniri cu beneficiarii si vizite cu acestia la magazinele de profil pentru a alege impreuna finisaje, mobilier, accesorii, obiecte. Iar spre seara, trec la capitolul proiectare, desene, pregatirea schitelor, ofertelor, contractelor, o asezare in pagina a amenajarilor as zice. In multe alte zile, programul e diversificat cu cateva ore de arta predate la Colegiul German, cu workshopuri de pictura pentru copii si adulti si nu atat de des pe cat mi-as dori cu mine in atelier pictand.
Dar stilul tau de viata cum este?
Stilul meu de viata!? Traiesc intens, am mai multe santiere (lucrari de interior design) in derulare. Predau, sunt profesor de arta de 20 de ani, la Colegiul German.Tin cursuri de pictura la mine la atelier.
Uneori mai si pictez.
Dar tot ce fac imi place si pentru acest lucru nu pot sa spun decat ca sunt recunoscatoare. Este atat de placuta oboseala unei munci pe care ti-o asumi si o iubesti, incat nu ai de ce sa te plangi ca esti obosit, esti implinit.
Ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-un dormitor? Dar din living?
Ei, ironic as raspunde ca patul e de nelipsit din dormitor, iar din living implicit canapeaua.
Da, cred ca dintr-un dormitor nu ar trebui sa lipseasca armonia cromatica, culorile calde, catifelate pe care sa-ti ridici privirea la primele ore ale diminetii. Dau o mare importanta textilelor intr-un dormitor (draperiile, covoarele, tratarea peretilor) sunt foarte importante. Contrastele puternice sunt de evitat; este nevoie de armonie pentru un somn linistit.
In living!? Lumina ambientala cred ca este esentiala pentru o atmosfera reconfortanta pe langa mobilierul conventional. Si da, tratarea peretilor decorativi cu mare atentie, sunt cei care dau stil interiorului.
La ce interval de timp ar trebui sa ne schimbam infatisarea casei?
Dupa ce termini o amenajare este intrebarea la care nu vrei sa raspunzi.
Din experienta, cam la sapte ani se murdaresc peretii, se deterioreaza suprafata parchetului si este nevoie de un refresh …
Se pot schimba draperiile, covoarele, cat sa dam un alt aer casei.
Daca interiorul este gandit bine de la inceput si se evita, pe cat posibil sa se puna materiale „la moda” nu este nevoie sa schimbam multe lucruri la o prima renovare.
Casele trebuie decorate cu „bun gust” intr-un stil agreat de proprietar (mai clasic sau mai modern).
Sau sunt anumite perioade in viata? Aparitia unui copil, de exemplu?
De obicei se ia in calcul posibilitatea maririi familiei cu un nou membru si de cele mai multe ori, daca nu au fost dormitoare destinate posibilului bebe, dormitoarele pentru oaspeti si chiar birourile sunt sortite schimbarii destinatiei.
Nu cred ca venirea unui copil este motiv de santier. Mi se pare foarte greu, ca pentru o viitoare mamica, sa mearga dupa materialele de decorat casa.
Este adevarat ca in atatia ani de design, nu au fost putine cazurile in care am mers cu mamici insarcinate. Dar este greu si eu as spune ca este de evitat.
Cu ce se potriveste stilul locuintei noastre? Cu personalitatea noastra? Cu stilul vestimentar? Cu profesia?
…