Despre anxietate cu siguranta ai auzit, dar nu prea stii exact la ce se refera, doar ca te afecteaza atat pe tine, cat si pe cei apropiati. Ai multe de facut: familie, prieteni, scoala/loc de munca, activitati extra si ceva ceva te streseaza. Ce se intampla cand stresul este constant si iti preia controlul vietii?
Anxietatea este mai mult decat a te simti stresat si a fi preocupat de o anumita problema. Este un sentiment care nu dispare, continuand sa existe chiar si atunci cand nu se poate identifica de ce. Stresul este normal in ziua de astazi si este o constanta in viata noastra, iar anxietatea devine o problema in momentul in care are un impact asupra functionarii noastre normale. Sau ajungem in situatia in care evitam contactul cu cei din jur, indiferent ca sunt de la locul de munca sau prieteni. Toti acestia sunt indicatori care arata ca stresul normal a devenit o anxietate cronica si suntem in acel punct in care cerem ajutor.
De aceea, este important sa vezi daca tu sau persoanele la care tii, sufera de efectele unui stres, sau, de fapt este anxietate.
Nu sunt sigura ca e anxietate … ce ar trebui sa fac ?
Este o situatie des intalnita pentru persoanele care au anxietate sa creada ca e doar stres si atunci multe cazuri raman nediagnosticate. Daca te intrebi daca suferi sau nu de anxietate, cea mai buna solutie este sa mergi la un specialist pentru o consultatie! Si retine ca dupa anxietatea netratata, urmeaza depresia, care te va afecta atat pe tine cat si pei cei apropiati!
Cum te ajuti singura? 9 sfaturi!
Daca te confrunti cu probleme de anxietate, trebuiesc luate masuri pentru a te ajuta sa te simti mai bine.
- Scrie cum te simti intr-o agenda/jurnal/laptop/smartphone chiar daca consideri ca nu are niciun sens. Acest lucru te ajuta sa solutionezi ceea ce gandesti.
- Fiecare avem anumite melodii care ne ridica moralul! Asculta-le!
- Fa activitati care iti folosesc mintea, cum ar fi yoga, cititul, meditatia. Acestea te ajuta sa traiesti in prezent, in loc sa-ti faci griji pentru viitor.
- Fa exercitii fizice regulat! Ele te vor ajuta sa iti limpezesti mintea si sa-ti ridice moralul, starea de spirit.
- Mananca sanatos! O dieta rea te face sa te simti mai rau. Cand esti bine fizic, atunci te vei simti bine si mental.
- Nu sta in casa! Mergi pe jos, iesi la o cafea sau picnicuri.
- Petrece timpul liber langa cei care te sustin!
- Accepta-te asa cum esti, accepta cum te simti si gandeste-te ca mai sunt foarte multe persoane care simt ca tine!
- Mergi la un doctor sau un specialist pentru a discuta ceea ce simti si te preocupa.
Tulburarile de anxietate
Anxietatea poate fi impartita in 6 categorii generale, iar persoanele care sufera de aceasta, pot prezenta unul sau mai multe astfel de simptome.
Tulburare
Te simti anxioasa majoritatea timpului si esti ingrijorata de multe lucruri si mai rau, ca sentimentele nu dispar.
Fobie sociala
Ai o frica intensa de a fi criticata sau pusa in situatii jenante in conditii normale: situatii de zi cu zi, vorbitul la locul de munca, mancatul in public.
Fobii specifice
Te simti foarte speriata si ingrijorata de un anumit element sau de o anumita situatie si faci totul sa le eviti: zbor, injectii, a fi bolnav, vorbit in public.
Tulburare de panica
Ai atacuri de panica care sunt necontrolabile si isi exteriorizeaza efectul in mod fizic: dificultati de respiratie, dureri in piept, ameteli, transpiratie.
Tulburare obsesiv compulsiva
Ai diverse ingrijorari care cauzeaza anxietatea si pe care incerci sa le previi prin anumite comportamente sau ritualuri (ex: spalarea mainilor in mod excesiv).
Stres postraumatic
Acest lucru se poate intampla dupa ce experimentezi un eveniment traumatic. Simptomele includ cosmaruri sau secvente ale acelui eveniment, evitand discutiile despre el sau orice are legatura.