Designerul francez Christian Dior s-a nascut pe data de 21 ianuarie 1905 in Granville – Franta si este una dintre cele mai marcante personalitati din lumea modei, fondatorul uneia dintre cele mai faimoase case de moda care ii poarta numele si la care se face referire de cele mai multe ori doar cu numele Dior.
Fiul unui bogat producator de ingrasaminte – Maurice Dior si a sotiei sale Isabelle Cardamone, Christian Dior s-a mutat la Paris la varsta de 5 ani. La insistenta parintilor a studiat stiintele politice la École des Sciences Politiques (1920-1925), chiar daca inclinatiile sale artistice erau evidente. Pentru a face bani, el a inceput sa isi vanda schitele la inceput pentru doar 10 centi. In acelasi timp, a deschis o galerie de arta ajutat fiind de tatal sau si in care a vandut si tablouri ale cunoscutului Pablo Picasso cu care era si prieten.
Dupa moartea mamei sale si a unuia dintre frati, in timpul Marii Depresii care a afectat si afacerile tatalui sau, el a inceput sa lucreze la faimosul designer Robert Piguet, pana in anul 1940 cand a fost inrolat in armata, inceputul razboiului prinzandu-l in luptele din sudul Frantei.
Dupa terminarea stagiului militar, Christian Dior a inceput sa lucreze la casa de moda al designer-ului parisian Lucien Lelong si pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial a facut imbracaminte pentru sotiile germanilor si a colaboratorilor francezi, asa cum au procedat toate casele de moda care nu au fost inchise in timpul razboiului (Jeanne Lanvin, Nina Ricci).
Pe data de 16 decembrie 1946 Dior deschide casa de moda Christian Dior pe 30 Avenue Montagne Paris sustinut de Marcel Boussac – un magnat ce detinea o fabrica de tesaturi din bumbac, pentru ca pe data de 12 februarie 1947 sa prezinte prima colectie intitulata “Corolle” cu 90 de look-uri diferite, considerata destul de opulenta pentru perioada imediata de dupa razboi.
Cunoscuta ulterior si ca “New Look”, prima colectie Dior a devenit foarte populara ulterior si a reprezentat o ‘revolutie’ in vestimentatie din punct de vedere al noilor forme abordate. Christian Dior a dictat practic stilul anilor ’50, revigorand moda franceza si restabilind Capitala Modei : Paris. Fiecare colectie marca Dior din aceasta perioada, avea o tema: costumul clasic, fusta balerina, linia H in 1954, linia Y in 1955. Multe personalitati din acea perioada, cum ar fi Rita Hayworth si Margot Fonteyn au cumparat si purtat piese vestimentare ale marelui designer, lucru care i-a marit prestigiul casei de moda.
In noiembrie 1948 Dior deschide prima casa de moda de lux ready to wear in New York la intersectia strazilor 5th Avenue si 57th Street; in acelasi an lanseaza prima divizie de parfumuri Dior Parfums cu primul parfum Miss Dior.
Impreuna cu prietenul sau Jaques Rouet, Christian Dior a fost pionierul introducerii acordurilor de licenta in productia produselor sale. Inca din 1949 confectiona imbracaminte, blanuri, sosete, cravate, parfumuri atat regional, cat si in centre de productie separate, lucru care l-a ajutat sa devina foarte popular in scurt timp. Acest lucru a fost insa aspru ciritcat de FCC (French Chamber of Couture), care sustineau ca aceasta miscare va duce la ieftinirea industriei haute couture. Dupa cum era de asteptat, afacerea a devenit foarte profitabila pentru Casa de Moda Christian Dior, iar exemplul sau a fost urmat si de alte case de moda.
In anul 1955 Christian Dior il angajeaza asistent designer pe tanarul de 19 ani, Yves Saint Laurent. Putin timp mai tarziu, in 1957 Christian se intalneste cu mama asistentului designer Lucienne Mathieu-Saint Laurent si ii comunica acesteia ca l-a ales pe fiul ei ca succesor la Dior; ea a afirmat atunci ca a devenit confuza, deoarece Christian Dior avea doar 52 de ani.
Pe data de 24 octombrie 1957 marele designer se stinge subit din viata in timpul concediului in Montecatini – Italia, lasand Casa de Moda intr-o mare dezordine. Cauzele decesului nu sunt cunoscute, exista doar ipoteze: unele spun ca el ar fi murit innecandu-se cu un os de peste, altele spun ca ar fi facut un atac de inima in timp ce ar fi jucat carti, sau ar fi facut atac de cord in urma unei partide de amor obositoare. 2500 de persoane au participat la funeraliile marelui designer, mari celebritati in frunte cu Ducesa de Windsdor.
Cand in 1960 este chemat in armata, Yves Saint Laurent este inlocuit cu Marc Bohan care a avut un impact extraordinar asupra casei de moda, el aducand the Slim Look o versiunea mai moderna a conceptului Dior. Bohan ramane pana in 1989, cand este inlocuit cu Gianfranco Ferre numit designer si director stilistic pana in 1997.
In anul 1978 activele Boussac Group inclusiv Dior sunt vandute grupului Willot, in administrare intra Bernard Arnault care in 1985 devine Presedinte, CEO si Manager Director al Willot Group si care in 1997 il angajeaza pe John Galliano, copilul teribil al industriei modei si care inainte de Dior, lucrase doi ani pentru Givenchy. „Galliano are un talent creativ foarte apropiat stilullui Christian Dior. Are aceasi mixtura de romantism, feminitate si viziune a modernului care il simbolizeaza pe Domnul Dior. In toate creatiile sale, indiferent de costume sau rochii gasesti similitudini stilului Dior” a afirmat Arnault despre John Galliano in momentul in care l-a numit director de creatie.
Galliano a ramas la Casa Dior pana in martie 2011 cand a fost demis in urma unor filmari in care directorul de creatie aducea insulte si comentarii antisemite in stare de ebrietate intr-un bar din Paris. Galliano a fost inlocuit de Bill Gayten pana in aprilie 2012, cand dupa mai bine de un an de speculatii a fost adus Raf Simons si numit in functia de directorul artistic.
Christian Dior este una dintre cele mai importante figuri din lumea modei secolului XX si XXI; un personaj legendar foarte iubit si apreciat de la colectie la colectie, primind numeroase distinctii: Neiman Marcus in 1947 in Dallas, Remise de la Legion d’Honneur in 1950, Parsons School of Design – New York 1956, Fashion Industry Foundation – New York 1990.