Cojocul binsenesc este unic prin detaliile cu care este ornamentat si din faptul ca a atras atentia unei case de moda care nu doar ca l-a folosit ca sursa de inspiratie, ci l-a copiat in proportie de 99%. Difera doar putin nuantele culorilor folosite si materialele din care a fost realizat cojocul respectiv.
Cojocul binsenesc se realizeaza din materiale naturale: piele tabacita cu broderie din lana. Reprezinta istoria celui care il poarta si, de asemenea, vorbeste despre statutul lui social. Pe cojoc putem vedea inclusiv Crisul cu pesti, o masa a raiului, asa cum numea cineva ornamentele florale din fata cojocului barbatesc. Pe partea din spate a cojocului este reprezentat un simbol care diferentiaza cojocul barbatesc de cel femeiesc. Cojocul barbatesc are un anumit simbol pe spate, un simbol falic, iar cel femeiesc are un alt simbol, care le diferentiaza.
Cojocul binsenesc cusut in Tara Bihorului de mestesugarii autohtoni a fost folosit ca sursa de inspiratie de casa de moda Dior in urma cu 5 ani.
Ana Popa, mestesugar local, coase si ea, cu multa migala, astfel de cojoace, de aproximativ 4 ani. Pentru realizarea acestor cojoace, Ana Popa foloseste blana de miel irha de diferite culori si lana pentru brodat. Ana coase de la varsta de 12 ani, insa a inceput sa realizeze cojoace binsenesti in urma cu 4 ani.
Nu consider ca este o afacere, eu cos pentru cine isi doreste,
ne declara Ana Popa.
Un cojoc barbatesc costa 3000 lei, iar unul de femei incepe de la 2500 lei.