Istorie Cesare Attolini
In perioada anilor ’30, Napoli a fost unul dintre cele mai elegante orase ale Italiei, iar in ceea ce priveste imbracamintea, specificul napoletan era rezultatul combinatiei dintre stilul englezesc si cultura franceza si spaniola. Pana in 1930 aproximativ, timp de trei decenii, cultura vestimentara din Napoli coincidea cu cea traditional englezeasca, asta in pofida climatului diferit si al formelor rigide.
Dar, a fost un barbat, care, datorita intuitiei sale creative si a simtului armoniei, a schimbat acest lucru, rescriind regulile vestimentare restrictive. Este vorba despre Vincenzo Attolini, care a repetat de foarte multe ori, ca un croitor bun, este acela care creeaza haine imperfecte pentru corpuri imperfecte. In 1930, el a creat un sacou cu o linie atipica acelor timpuri, cu finisaje neobisnuite, un articol vestimentar, care a constituit si in anii `60, o foarte buna alternativa, in anii `90, fiind considerat un punct de reper al rafinamentului.
Simplitatea era una dezarmanta, fiind sterse toate rigorile elegantei masculine tipic englezeasca, fara umpluturi interioare inutile, facand ca sacoul, geaca, sa fie usoare aproape ca o camasa, niciun alt croitor nefiind atat de indraznet in cei 50 de ani anteriori. Acest nou trend, a fost ca o revolutie, prospetimea data de Vincenzo Attolini, fiind comparabila cu ceea ce s-a intamplat in artele vizuale in Italia, odata cu aparitia futurismului si in care s-a remarcat Umberto Boccioni.
The Jacket
Foarte multi oameni cunosc si folosesc astazi termenul de „The Jacket„, dar ceea ce ei nu stiu, e ca aceasta, este o inventie a stilului napoletan, creat de Vincenzo Attolini. Tanarul designer, nu doar ca a creat o haina noua, practica si luminoasa, dar a reinventat o imagine intensificata a barbatului; s-a facut trecerea de la un barbat care se imbraca sofisticat conform regulilor, la barbatul care se poate exprima prin intermediul hainei, oferindu-i libertatea sa-si exprime farmecul si spontaneitatea.
Astazi
Cesare Attolini este cel mai talentat dintre cei sase copii si a fost cel care, de mic, a fost atras de croitorie, mergand alaturi de tatal sau in atelier si invatand tehnicile si secretele crearii hainelor. Traditia este continuata de cei doi fii – Massimiliano si Giuseppe – implicati si ei in afacerea familiei.
Actualmente, un numar de 130 de croitori lucreaza manual, creand 50 de jachete si costume zilnic, din cele mai bune tesaturi englezesti, irlandeze, scotiene si italienesti, din lana si casmir. Un costum Attolini are nevoie de 25 pana la 30 de ore de lucru, cele mai mici detalii si finisajele, fiind facute manual cu ajutorul experientei – aproape centenare – ale maestrului Vincenzo Attolini.
Info&foto: cesareattolini.com