Constientizarea de sine isi pierde din intensitate atunci cand nu mai ai contact cu oamenii, dar este foarte important sa constientizezi impactul pe care l-ai avut asupra celorlalti de-a lungul timpului. Lumea a evoluat, avem incredere si suntem dependenti de tehnologie, dar apar si intrebari legate de hiperconectivitate intr-o lume in care esti mereu conectat si poti fi oricand contactat, aproape 24 h din 24, 7 zile pe saptamana.
Doar ca in cei aproximativ 2 ani de la inceputul pandemiei, conectarea a capatat un alt sens, majoritatea petrecandu-ne timpul online. Expresiile faciale pe care le vezi la partenerul tau de conversatie cand stai fata in fata cu el sunt mai greu de detectat cand te vezi online, camerele pot fi oprite, apar intarzieri, toate ducand la frustrari, comparativ cu o discutie relaxata la telefon sau unul in fata celuilalt.
Conexiune peste conversatie
E posibil sa simti ca ai pierdut ceva pe drum cand interactionezi cu altii si asta din cauza acestor schimbari si chiar daca nu toate conversatiile vor fi online, multe vor fi comparate cu cele de acum 10 ani. Poate ai simtit o schimbare in modul in care au loc conversatiile si cu aceasta noua cultura a comunicarii, e posibil sa fi sesizat schimbari in nivelurile tale ale constiintei de sine. Impactul tau personal asupra altora ar putea deveni mai putin evident, de cand sensul cuvantului “intalnire” a capatat noi conotatii.
Si in timp ce noile forme de comunicare au adus multiple beneficii – capacitatea de a trimite instantaneu diferite fisiere media (video, foto) – anumite elemente ale interactiunii umane au disparut. In mod real, conversatiile au fost inlocuite cu o conexiune simpla, o forma de conexiune indreptata mai mult spre a oferi o opinie decat a asculta cu atentie si a raspunde. Si de aici, abilitatea de a reaprinde constientizarea de sine.
Constientizarea de sine. Ce inseamna?
Cand te gandesti la o astfel de definitie, trebuie inainte de toate sa te intrebi ce inseamna pentru tine aceasta, cum comunici si cum interactionezi cu cei din jurul tau. Constientizarea de sine permite o ascultare fara presupuneri si fara judecati care compromit comunicarea sanatoasa. Inainte de a fi capabili sa-i ascultam profund pe cei din jur, trebuie sa invatam sa ne ascultam profund pe noi insine.
Si de aici se naste intrebarea, daca in mediul fiecaruia se poate gasi o conexiune autentica printr-o ascultare profunda de sine si a celorlalti. Si daca este o conexiune sanatoasa, ea se altereaza in momentul in care apare un dezechilibru, cand una din parti devine dominanta.
Rolul neurodivergentei
Constientizarea de sine poate fi diferita pentru cei cu autism sau care sunt neurodivergenti. In cazul celor din urma, pe langa faptul ca este mai intensa, sensibila si hiperactiva, ei au un decalaj mai mare intre obiectivele si aspiratiile personale si realitatea in care sunt. Aceasta duce la un exces in ceea ce priveste autocritica, putand declansa ganduri si sentimente negative, ce duc in final la depresie si deznadejde. Intensitatea crescuta in cazul anumitor persoane poate fi un adevarat test pentru dezvoltarea abilitatii de constientizare inainte de a reactiona.
Inapoi la elementele de baza
Faptul ca societatea este mai constienta si mai respectuoasa fata de diferitele moduri de a trai viata si de asteptarile in conversatie, ca o consecinta a modului in care creierul proceseaza si interpreteaza informatiile, reprezinta un semn al progresului. Ar parea la o prima vedere ca aceasta constientizare de sine si comunicarea sunt in declin … dar cand o metoda sau idee isi pierde din eficacitate, alta ii ia locul, de regula similara, dar adaptata timpului, iar metodele de comunicare sunt un exemplu al evolutiei continue al acestui comportament.
Si conform specialistilor din domeniu, foarte multi oameni constientizeaza importanta comunicarii in viata reala, conexiunea si cresterea constientizarii de sine avand o serie de efecte pozitive. Pe langa aceste beneficii, atunci cand ne vedem clar, suntem mai increzatori in propriile forte si mai creativi, luam decizii sanatoase, construim relatii mai puternice in care comunicam mai eficient si sunt sanse mult mai mici sa mintim, sa furam, sa inselam. Ca persoane care muncesc, suntem mai eficienti, iar ca lideri, mult mai buni, cu angajati multumiti si cu afaceri profitabile.
A creste constientizarea de sine se face cu atentie si cu practica, aceasta extinzandu-se in aprecierea pentru ceilalti, in a-i intelege si a le oferi spatiu. Traim o perioada in care comunicarea este diversa, beneficiile incluzand o perspectiva mai buna asupra vietii tale si a celor cu care interactionezi.