Cu o expertiză de 14 de ani în domeniul aviaţiei, Cristina Burduşel, 38 de ani, Director de Instruire Shell Team Aviation, fostă stewardesă şi pilot vorbeşte în premieră despre cariera sa la înălţime.
De când se ştie a fost fascinată de zbor. De zborul avioanelor. Pe care le vedea zilnic, căci lângă Buzău, oraşul ei natal, se afla baza aeriană de la Boboc. Totodată, Cristina era pasionată de uniforme. I s-au părut mereu de o eleganţă aparte. Şi purta mereu fuste cloş, sacouri, eşarfe. Din propria plăcere dar poate şi inspirată de mama sa care purta uniforma CFR. Nimic nu a oprit-o să devină stewardesă, instructor de zbor, pilot, director de şcoală de aviaţie. În plus, Cristina este şi mama unui băiat de 9 ani.
Cristina Burduşel a ştiut mereu că locul ei este sus. Şi nu s-a ferit de înălţimi. Sau de vise înalte. Pentru a le atinge a ştiut însă că trebuie să plece din Buzău. Şi drumurile au dus-o la Bucureşti. Unde a absolvit la SNSPA, o facultate care i-a deschis perspective bune în administraţie. Dar spiritul antreprenorial moştenit de la bunicul ei a dus-o către un job în domeniul vânzărilor … Câştigă foarte bine pentru vârsta ei. Mereu a avut fler pentru bani fiind inspirată de bunicul ei om de afaceri despre care oamenii spuneau că are “saci cu bani ascunşi” … Însă, iubirea ei pentru avioane a urmărit-o. CEO-ul companiei la care Cristina Burduşel a lucrat pentru prima oară avea un avion privat … Şi de la câteva zboruri în interes de serviciu, ea a realizat că este momentul să se întoarcă din nou pe băncile şcolii … Mai exact, să înveţe la bordul unui avion – căci şi-a dat voie să-şi urmeze visul – acela de a deveni stewardesă. Din 2007, viaţa Cristinei Burduşel, Director de Instruire Shell Team Aviation, stewardesă şi pilot cu acte în regulă, se desfăşoară la înălţime. I-am aflat impresionantă poveste a carierei şi a vieţii sale.
Cristina, cum erai în copilărie?
Am fost mereu pasionată de zbor. Mai exact de avioane. Nu mă saturam să admir zborul şi chiar acrobaţiile avioanelor militare de la baza de la Boboc, de lângă oraşul meu natal Buzău. Am fost un copil curios şi foarte dornic să reuşesc în viaţă. Şi îmi amintesc că mă îmbrăcam elegant şi purtam mereu eşarfe, pe care le prindeam în fel şi chip.
Când a zburat pentru prima oară Cristina Burduşel?
Cred că aveam 14 ani şi mama mea ne-a luat pe mine şi pe fratele meu într-o vacanţă în Italia, la Florenţa.
Cum a fost pentru fetiţa din Buzău îmbrăcată elegant ce urmărea avioanele de la sol să fie chiar într-un avion?
Ohh, a fost fascinant tot ceea ce am trăit atât în avion cât şi la destinaţie. Mi-am confirmat practic ceea ce simţeam dintotdeauna – avioanele sunt minunate.
Ai o carieră în aviaţie impresionantă. Eşti stewardesă, director de instrucţie, ai devenit instructor de zbor pentru viitorii însoţitori de zbor la doar 23 de ani, deşi legislaţia în România la acel moment menţiona vârsta minimă de 25 de ani. De 14 ani conduci cu succes mii de tineri ce devin însoţitori de zbor prin procesul şcolarizării … Ce ne mai poţi spune despre tine?
Că sunt şi pilot de avion? Da, am absolvit şi şcoala de pilotaj în 2010. Iubesc să zbor, după cum am spus.
Wow! Descrie-ne ce simţi când eşti la cârma unui avion! Ce a simţit fetiţa din Buzău pasionată de avioane?
Cred că a fost pentru prima oară când am simţit cu adevărat că POT! Şi fix la asta m-am gândit la mine ca şi copil cu visuri atât de înalte. O fericire de nedescris!

Ai lucrat însă ca pilot?
Din păcate, până acum nu am practicat meseria de pilot, deşi am multe atestate şi le reînoiesc constant. Spre surprinderea mea, am simţit atunci că lumea nu era chiar pregătită pentru multe femei pilot. Aşa că folosesc experienta acumulată şi m-am întors la dragostea mea mare să pregătesc tineri pentru a lucra la bordul unui avion.
Cum a fost viaţa de însoţitor de bord? Cum se simţea în anii 2007, de exemplu?
Am fost fascinată căci aveam posibilitatea de a călători, dar şi câştigam bine. Pe atunci aveam un salariu care ajungea şi la 3.000 euro. În plus, pentru că am făcut parte din echipajele de zbor a multor chartere, zboruri private am avut ocazia şi să vizitez lumea pe îndelete. Tot atunci, mi-am luat o poşetă Chanel, dar nu din snobism. Ci de bucuria că am în sfârşit acces la acea lume glam de dincolo de graniţele României … A, şi îmi mai amintesc că în acei ani se lansase celebrul ruj roşu de la Yves Saint Laurent, cel în ambalaj auriu. Când cineva deschidea poşeta într-un aeroport şi vedeai rujul acesta ştiai că este stewardesă. Eu şi toate colegele mele îl cumpărasem … Amintiri!
Ce alt zbor memorabil mai are Cristina Burduşel?
Cu siguranţă, primul zbor doar cu copilul meu către Paris. Am simţit o altă dimensiune a zborului cu avionul cu copilul meu pe scaunul de la fereastră, arătându-i norii. Ca să te parafrazez, Cristina cea mică a simţit rolul de deschizător de drumuri dar şi rolul de protector al copilului meu în acest zbor.
Ai fost parte chiar din echipa primei şcoli de aviaţie privată din România FlyLevel, din 2010.
Da din 2010 până în 2013, când am deschis scoala AeroTeam. Iar în 2021 am rebranduit şcoală şi acum se numeşte Shell Team Aviation. Am trăit şi trăiesc vremuri extraordinare şi am scris istorie în domeniul şcolilor de aviaţie din România.
Câţi însoţitori de zbor au trecut prin şcolile conduse de tine până în prezent?
Circa 3.500 de stewardese şi stewarzi. Sau “elevi” cum îmi place mie să-i alint pe cursanţi.
Cine poate opta pentru această meserie de însoţitor de zbor?
O să râzi, dar nu există foarte multe restricţii. Vârsta recomandată este cuprinsă între 18 şi 40 ani, o stare de sănătate bună, engleză la nivel mediu. Cred însă că li se potriveşte celor pasionaţi de independenţă, de călătorii şi celor care se simt bine să lucreze cu oamenii. Dar şi celor disciplinaţi, căci meseria asta presupune şi disciplina.
Pentru că tot vorbim despre zbor … La ce zbor deosebit mai visează Cristina cea mică?
Oh, îmi imaginez cum va fi zborul dintr-un avion ce vă aparţine propriei mele companii aeriene.
În 2015 Cristina Burduşel a devenit mamă. Cum a schimbat viaţa apariţia copilului?
Doar în bine. Eram pregătită pentru Cezar, aveam 28 de ani, mă căsătorisem din 2014 cu tatăl lui. În plus, cât a fost copilul mic eu m-am ocupat şi să construim o casă de la zero. Noi începuturi …
Anul 2021 pentru tine a adus multe schimbări în viaţa ta …
Da, aşa este. Plus că a fost şi tot zbuciumul din pandemie – unde am făcut tot posibilul să menţin activitatea vie a a şcolii de însoţitori de bord. Fac o mică paranteză – am îmbrăcat uniformele de zbor în faţa camerei web alături de cursanţi şi am continuat să formăm online viitori stewarzi. Revenind la întrebare, da în 2021 am avut parte şi de un şoc grandios: despărţirea bruscă de tatăl copilului meu. Încă avem procese la tribunal pe această temă. A fost ca într-un film, m-am trezit cu copilul meu de mână luând viaţa de la zero. Şi cerând dreptate în instanţă. Care sigur se va face!
Dar ai găsit puterea să te ridici şi să continui viaţa de mama şi de femeie de afaceri …
Cum spuneam “Zborul nu se uită”.