10 ani mai tanara … suna destul de bine, dar este posibil asa ceva? Trebuie sa stim ceva anume? Ce este necesar sa facem? In primul rand, trebuie sa stim ca, cu toate ca zilele calduroase s-au cam terminat, timpul petrecut in soare isi pune amprenta negativa asupra pielii si parului, imbatranindu-le sau provocand diverse probleme. O buna solutie in rezolvarea acestora, este consumul alimentelor care ofera necesarul de nutrienti, dar, la fel de bine, pot veni in ajutorul nostru si acizii mentionati in continuare, combinarea celor doua solutii, fiind probabil cea mai indicata.
Acidul kojic
Anii de expunere la ultraviolete duc productia de melanina la extreme, rezultand pete maro care se pot agrava de la zi la zi. Pentru a scapa de ele, este indicat acidul kojic: derivat din ciupercile shiitake si orez fermentat, acest acid inhiba tirozinaza – enzima responsibila pentru producerea pigmentului, pentru a deschide petele si pentru un aspect uniform. Spre deosebire de alti “inalbitori” ai pielii, acidul kojic vizeaza doar sursa, astfel ca, nuanta pielii va ramane uniforma.
Beneficiile deschiderii nuantei pielii se pot dovedi ineficiente daca te expui la soare, astfel ca, cea mai buna optiune este folosirea acidului kojic in crema de noapte. Masajul simplu pe pete inainte de a intra in pat, poate duce la estomparea lor in 6 pana la 8 saptamani.
Acidul glicolic
Refacerea celulelor pielii este esentiala in pastrarea aspectului tanar al pielii, proces care incetineste odata cu trecerea timpului. Cand pielea este arsa de soare, acest proces de reintinerire a pielii este si mai afectat, celulele avand o calitate precara. Pentru a reda pielii stralucirea, acidul glicolic este ceea ce ai nevoie daca vrei sa arati cu cel putin 10 ani mai tanara!
Derivatul trestiei de zahar este un exfoliant chimic care elimina usor celulele moarte, fara a fi necesar un proces aspru de frecare si acest lucru se datoreaza faptului ca moleculele mici patrund mai repede in acel “lipici” care tine celulele moarte impreuna.
Acidul ascorbic
Pe masura trecerii anilor, elastina si colagenul – responsabile pentru mentinerea pielii ferme, face ca pielea sa se lase, sa se ‘increteasca’ si sa arate mai rau ca dupa o vara intreaga petrecuta in soare. Acidul ascorbic – vitamina C in cea mai potenta forma – a demonstrat in timp, ca poate accelera productia elastinei si colagenului pentru a inversa procesul de imbatranire a pielii.
Mai mult, antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi pentru a proteja pielea impotriva viitoarelor probleme. De retinut este faptul ca versiunile lichide isi pot pierde repede din calitati, asa ca, este indicata folosirea versiunilor sub forma de pudra pentru rezultate optime. Foloseste o cantitate de pudra de marimea unui bob de mazare si amesteca cu hidratantul zilnic, din care vei folosi un sfert din cantitatea obisnuita, pentru o piele ferma si fina in 12 saptamani. Evita hidratante care contin niacinamida sau retinol, mixul iritand pielea.
Acidul azelaic
Lumina soarelui, caldura, alimentele picante, alcoolul, toate pot duce la declasarea rozaceei, ce se manifesta prin aparitia petelor denivelate si colorate de pe fata si afecteaza aproximativ 14 milioane dintre noi. Rozaceea face ca pielea sa fie extrem de sensibila, iar gasirea remediilor potrivite, poate fi o sarcina destul de dificila, usurata acum de acidul azelaic.
Acidul azelaic se gaseste in grau, orz, secara, este foarte bland, are proprietati anti inflamatorii care ajuta la reducerea rosetii si calmarea iritatiilor. Mai mult, actioneaza ca un keratolitic, un agent care inlatura acumularea de cheratina a porilor si care poate duce la aparitia unor leziuni. “Eliberarea” acestor pori, este esentiala pentru imbunatatitea texturii, a culorii pielii, ceea ce te ajuta sa arati cu 10 ani mai tanara! Foloseste o cantitate cat un bob de mazare de acid azelaic pe pielea curata, uscata (sau adauga in crema de zi cu zi a ta) de doua ori pe zi, cu rezultate care vor incepe sa se vada in aproximativ o saptamana.
Acid poliglutamic
In timp ce acidul hialuronic este eroul care poate retine apa in piele in timp ce aceasta este incalzita de soare – 1 gram putand retine pana la 6 litri de apa, o noua descoperire face senzatie – un nou derivat de soia, care poate retine de 4 ori mai multa umezeala decat o face acidul hialuronic. Si nu, nu trebuie sa arunci acidul hialuronic abia achizitionat! Cercetarile arata ca ele functioneaza si dau randament maxim, cand sunt folosite impreuna, de aici si partea buna: vei arata cu cel putin 10 ani mai tanara!
Acidul hialuronic hidrateaza nivelurile joase ale pielii, in timp ce acidul glutamic hidrateaza si umple straturile superioare ale pielii, formand o bariera protectoare foarte eficienta. Mai mult, acest ultim acid, contracareaza enzimele care descompun acidul hialuronic in piele, crescand nivelul de umiditate si mai mult. Amesteca o cantitate de acid poliglutamic de marimea unui bob de mazare cu crema ce contine acid hialuronic, sau foloseste-l ca ultim pas in ingrijirea de rutina. Foloseste de doua ori pe zi – pentru o piele moale si simplu – timp de 14 zile.
Acidul salicilic
Zilele de transpiratie si umiditatea crescuta, impreuna cu uleiurile naturale de pe cap, pot crea un mediu umed pe scalp, care poate permite unor anumite ciuperci sa se inmulteasca, ducand la mancarimi si matreata. Scarpinatul duce la infectarea foliculilor de par inflamati; de aici, se ajunge la caderea parului, la infundarea porilor cu fulgi, pana cand intervine salvatorul acid salicilic!
Este aceeasi solutie folosita pentru combaterea acneei din adolescenta si asta multumita abilitatii sale de a reduce uleiul si mizeria de pe scalp, fapt ce implica dizolvarea acumularilor care duc la infectia ciupercilor, deblocarea porilor si prevenirea mancarimilor, de unde rezulta caderea parului si daune aduse scalpului. De doua ori pe saptamana, schimba-ti samponul obisnuit cu unul care contine acid salicilic pentru un par mai sanatos si un aspect de plinatate in aproximativ 4 saptamani!