Când copiii sau tinerii devin victime ale societăţii actuale, mulţi părinţi simt goluri în stomac, influenţa negativă a unei anumite părţi din conţinutul online fiind incontestabilă pentru mulţi dintre cei ce iau contact cu ea. Presiunile reţelelor sociale reprezintă o bătălie recunoscută în rândul tinerilor, iar cei aproximativ doi ani de izolare au accentuat şi mai mult această situaţie.
Conform Young Minds, 83% dintre tinerii cu probleme de sănătate mintală au simţit că perioada pandemică le-a făcut mai mult rău. Perioada de atunci şi de astăzi este una dificilă de creştere şi dezvoltare ca copil/ tânăr, dar şi pentru părinţi. Iar situaţiile povestite de părinţi despre autovătămare, tulburări de alimentaţie, stres grav şi anxietate sunt tulburătoare şi până când legislaţia online va oferi o reală protecţie, apar întrebări vizavi de această decădere a unei generaţii vibrante şi talentate spre deprimare, pierdere, cu o presiune psihică enormă din partea reţetelor sociale.
Perioada de tranziţie de la viaţa de copil la adult nu a fost niciodată uşoară, dar parcă acum, situaţiile sunt foarte dificile, greu de gestionat şi anticipat. Asociaţiile care au legătură şi supervizează sănătatea copiilor, au afirmat că au fost înregistrate creşteri ale problemelor legate de sănătatea mintală a copiilor de la tulburări de dispoziţie, la cele de alimentaţie şi autovătămare. Din nefericire, pandemia a înrăutăţit lucrurile; 2 ani în viaţa unui adolescent de 15 ani are o semnificaţie mult mai mare şi implicaţii mult mai profunde comparativ cu 2 ani în viaţa unui adult. Este o perioadă critică de dezvoltare, când tinerii sunt vulnerabili din multe puncte de vedere.
Conform oamenilor de ştiinţă, creierul uman se dezvoltă până la mijlocul anilor `20, efectele reţelelor sociale asupra sănătăţii mintale asupra tinerilor nefiind de neglijat. Hărţuirea cibernetică şi expunerea constantă în fata ameninţărilor existenţiale precum schimbările climatice şi altele de acest gen, îi pun pe cei tineri în faţa unor situaţii globale complexe cărora trebuie să le facă faţă. Din nefericire, abia aflăm cum afectează astfel de lucruri creierul, dezvoltarea lui şi relaţiile; mai mult, această generaţie a tinerilor este un experiment, fiind prima generaţie care se dezvoltă sub un nivel de control amănunţit şi expunere pe care generaţiile anterioare nu le-au avut.
Este important de ştiut că pentru mulţi tineri, reţelele sociale reprezintă un colac de salvare a susţinerii online cu ajutorul schimbului de informaţii şi crearea relaţiilor care nu erau posibile în alt mod, dar, în acelaşi timp, trebuie conştientizat faptul că le poate fi afectată sănătatea mintală.
Companiile tehnologice trebuie să se aştepte să fie trase la răspundere atunci când pun siguranţa copiilor în spatele comercialului şi din nefericire, mulţi părinţi evită să discute despre siguranţa online din cauza lipsei de siguranţă despre lumea digitală. Specialiştii recomandă stabilirea limitelor şi a unor graniţe dintre reţelele sociale şi aplicaţiile de mesagerie, în timp ce încurajează contactele în viaţa reală. A fi de acord împreună asupra limitelor, le va arăta că le respecţi spaţiul, dar vrei să fii implicat ca părinte. Tinerii au nevoie de intimitate la fel ca adulţii, aşa că, dezvoltarea unui sistem de încredere de ambele părţi este importantă.
Metode prin care poţi ajuta tinerii
Dacă din rolul de părinte eşti îngrijorat de sănătatea mintală a copilului, ia legătura cu un doctor cât mai repede posibil! Fiecare tânăr are nevoie de protecţie şi grijă, aşa că, atunci când situaţia o cere, fii perseverent! Nu trebuie să renunţi la ceea ce priveşte sănătatea copilului tău, indiferent câte probleme ai de rezolvat şi câte piedici îţi pune sistemul medical şi societatea per ansamblu!
Menţine o relaţie cu copilul tău, oricât de dificil ar fi! Părinţii se pot simţi răniţi şi respinşi, dar ca adult, trebuie să încerci să înţelegi lumea tinerilor de astăzi şi problemele cu care se confruntă, să înţelegi ce este important pentru ei şi să arăţi îngăduinţă.
Dacă decizi să apelezi la un ajutor privat deoarece tu nu faci faţă sau te simţi depăşit ca părinte şi ca adult, sau dacă ai de aşteptat mult sau lista este lungă, încearcă să iei legătura cu medicul de familie care îţi poate înlesni anumite lucruri sau te poate îndruma în direcţia în care poţi găsi sprijin real!