Pentru creier este ideal a incerca noi lucruri, a te aventura in noi experiente, toate avand drept consecinta sa te faca o persoana mai fericita si mai sanatoasa.
A escalada munti, a face surfing, a sari cu parapanta sunt activitati care iti vin in minte cand te gandesti la aventuri deosebite sau la a face lucruri neobisnuite. Dar acest lucru depinde de la persoana la persoana, aici fiind implicati foarte multi factori. Penrtu anumite persoane, adevaratele provocari sunt cele in care este implicata gandirea, cum ar fi gasirea unor solutii inovatoare sau aducerea unui produs nou pe piata. Indiferent de natura sa – fizic sau mental, comportamentul aventuros ne face sa ne simtim bine si asta e tot ce conteaza; este solicitata aceeasi zona a creierului la fel cum o face si o recompensa, conform revistei Neuron. Acest lucru ne si determina sa incercam lucruri noi, chiar daca pot fi intimidante.
In timp, activitatile aventuroase ale creierului ii imbunatateste acestuia sanatatea. Si aceasta se datoreaza faptului ca inveti in continuu, constant, ceea ce iti creeaza noi sinapse si le intareste pe cel existente, proces cunoscut sub numele de neuroplasticitate. Acest lucru iti face creierul si mai activ si inteligent si reprezinta doar unul dintre avantajele de care te poti bucura.
Schimbarile vin mult mai usor
Persoanele care sunt atrase de activitatile emotive au o toleranta ridicata la incertitudine. Lor le place sa se implice in situatii necunoscute, sunt curioase in privinta lumii inconjuratoare si se adapteaza intr-un mod creativ schimbarilor, in loc sa aiba vreo teama.
Pentru a dezvolta aceasta calitate in tine, cauta situatii care te fac sa te simti o persoana aventuroasa, fie ca faci un curs online sau te inscrii la un tip de antrenament cu care nu te-ai intersectat niciodata. Apoi, cimenteaza experienta in mintea ta, gandindu-te ce ai castigat din toata aceasta situatie: ai intalnit oameni noi, ti-ai facut noi prieteni, stii sa faci acum un lucru la care nici nu te gandeai inainte. Toate acestea sunt indicate pentru creier si te vor transforma in timp intr-o persoana si mai curajoasa, mai dornica de noi astfel de aventuri.
Increderea ajuta evolutia
A participa intr-o activitate fizica in care este activata adrenalina te poate duce la niveluri ridicate, expertii numind acest lucru eficienta de sine sau incredere in propriile abilitati. Alte tipuri de activitati sunt la fel de benefice, fie ca iei lectii individuale de actorie sau participi la un maraton local; toate te ajuta sa iti cimentezi increderea. Si cu cat fortezi si mai mult limita propriei zone de confort, cu atat va fi mai bine pentru creier, simtindu-te mai mandra de tine, devenind o persoana si mai increzatoare in propriile forte!
Stare de bine
Cand esti cu totul concentrata si angrenata in ceea ce faci, orice altceva apare in jurul tau – exceptie ce face parte din concentrarea ta – nu te afecteaza si o stare generala de bine se aseaza peste tine. E un sentiment ca o calatorie in timp, in afara ta, stare pe care se pare ca reusesc sa o atinga destul de des cei care se aventureaza in sport. Studiile au aratat ca creierele noastre in aceasta stare prezinta varfuri constante de dopamina, cea care este asociata cu placerea. Mai mult, aceste sentimente pozitive, raman chiar si dupa terminarea activitatii propriu-zise.
Te simti mult mai implinita
Persoanele aventuroase tind sa aiba sentimente mai puternice de satisfactie despre modul in care isi traiesc viata; au o senzatie de inflorire, un lcuru extrem de bun pentru creier. Cercetatorii care au studiat acest fenomen afirma ca a participa la astfel de activitati, duce la o stare de fericire si asta chiar daca activitatea in sine este dificila; realizarea ei, aduce bucurie si satisfactie personala.
De aici trebuie sa intelegi ca daca ai in minte un lucru (sau mai multe!) pe care ti-l doresti sa-l faci si nu ai avut curaj pana acum, promite-ti ca il vei face si il vei duce pana la capat. Abordeaza lucrul respectiv in doze mici, ceea ce te va ajuta sa iti construiesti treptat puterea mentala. Un lucru care te ajuta este acela de a exersa in mod regulat respiratia, la fel ca meditatia, ceea ce te va ajuta sa reduci anxietatea si sa ai mai mult curaj in abordarea tuturor incercarilor.