Cum începe cariera Dr. Gianina Braşoveanu şi de ce aţi ales ginecologia?
Vă mulţumesc pentru invitaţie. Mă simt onorată să vorbesc cititoarelor revistei dumneavoastră.
Gândindu-mă retrospectiv îmi dau seama că, de fapt, ginecologia m-a ales pe mine.
După facultatea de medicină, urmează un examen dificil – rezidenţiatul. În funcţie de punctajul obţinut îţi alegi o specialitate. Nu m-am gândit de la început că vreau să fac obstetrică-ginecologie, însă mi s-a părut nemaipomenit de frumos să lucrez cu femeile şi să le ajut să aducă pe lume copii. Cariera mea a început în rezidenţiat când am descoperit pas cu pas ce înseamnă această meserie, care îmbina partea medicală cu cea chirurgicală. A fost greu la început, credeam că nu se mai termina procesul de învăţare, care a durat încă 5 ani, cu multe gărzi, ore de stat în sala de operaţii sau de naşteri.
Cum reuşeşte Dr. Gianina Braşoveanu să îşi păstreze echilibrul profesional, fără a se încărca din poveştile pacientelor?
Nu se poate să nu empatizezi cu problemele, poveştile pacientelor, însă am învăţat încă din timpul facultăţii să mă detaşez oarecum.
Când învăţăm în studenţie despre diferite boli, atât eu cât şi colegii mei, aveam senzaţia că le avem pe toate, parcă din fiecare aveam un semn sau simptom. Ulterior m-am obişnuit să privesc patologiile mai detaşat, astfel încât, după mai mulţi ani, am învăţat să fiu ca o “sită”: sunt alături de bucuria, durerea fiecărei paciente, însă îmi menţin echilibrul emoţional.
Cum este privită vizită la ginecolog în 2024? Femeile vin regulat sau la nevoie?
Există multe informaţii în online şi femeile au acces cu uşurinţă la ele, însă vizită la ginecolog este încă însoţită de o oarecare jenă. Prima vizită este mai grea, apoi femeile revin deoarece ştiu că este un mod de depistare a bolilor cu transmitere sexuală, a cervicitelor (aşa zise “răni de pe col”) a unor formaţiuni tumorale benigne (fibroame, polipi, chisturi, endometrioza) sau maligne.
De asemenea, gravidele ştiu despre starea viitorului bebeluş, cuplurile cu probleme de infertilitate cunosc paşii care duc spre rezolvarea lor.
Multe dintre femei vin anual pentru a face un examen ginecologic de rutină, adică un examen Babeş Papanicolau, un examen al secreţiei vaginale, o ecografie transvaginală, dar normal se prezintă şi că au nevoie să confirme sau nu existenţa unei patologii apărute în timp sau existenţa unei sarcini.
Cum ne afectează stresul sistemul reproducător?
Stresul, deşi un cuvânt perimat, impactează atât fertilitatea feminină cât şi pe cea masculină, iar societatea de astăzi se confruntă din ce în ce mai des cu el.
În ceea ce priveşte femeile, stresul poate produce dereglări hormonale, reprezentate de exemplu prin creşteri ale nivelului de hormoni androgeni şi al insulinei, ducând la inhibarea ovulaţiei, la apariţia ovarelor micropolichistice.
Cortizolul, un hormon steroid, are valori crescute în stres, ca urmare, apar cicluri menstruale neregulate şi este afectată ovulaţia.
În ceea ce priveşte fertilitatea masculină, stresul afectează calitatea spermei, la acestea adăugându-se şi un stil de viaţă nesănătos (consum în exces de cofeină, tutun, alimentaţie deficitară, sedentarism).
Există o vârstă potrivită pentru începerea vieţii sexuale?
Practica medicală şi studiile arată că o persoană pentru a începe viaţa sexuală, este bine să fie pregătită atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 16-17 ani.

Cum ne pregătim corect înainte de vizită la ginecolog?
Înainte de a face un consult ginecologic este recomandat să se facă toaleta locală, să nu se facă spălaturi intravaginale şi să se evite contactul sexual timp de 48 de ore.
Când recomandă Dr. Gianina Braşoveanu primul consult ginecologic la adolescente?
La adolescente, primul consult ginecologic este recomandat după începerea vieţii sexuale. Până atunci pot veni la cabinet, pentru a discuta, pentru a clarifica anumite nelămuriri pe care le au după ce începe menstruaţia. Uneori părinţii, mamele, nu au informaţiile necesare, hai să le spunem complete, pentru a susţine astfel de întrebări.
Când este recomandată ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală face parte din examenul ginecologic de rutină. De asemenea ea este recomandată dacă pacienta are dureri pelviene nejustificate, dacă are menometroragii (adică sângerări între menstre). Astfel, se pot depista astfel: fibroame uterine, polipi endometriali, chisturi ovariene, etc. Ecografia transvaginală este indicată şi în monitorizarea foliculilor ovarieni (în caz de infertilitate), amenoree, pentru a observa evoluţia sarcinii, în primul trimestrul.
Care sunt afecţiunile care o împiedica pe femeie să rămână însărcinată?
Există mai multe afecţiuni care împiedică o femeie să rămână însărcinată.
Cauzele pot fi: patologie uterină (malformaţii, polipi, fibroame, sinechie uterină – adică o lipire a pereţilor uterini, de cele mai multe ori făcută după un chiuretaj), pot fi cauze tubare (obstrucţia trompelor din cauza infecţioasă – de exemplu: a bolilor cu transmitere sexuală), pot fi cauze ovariene (ovare micropolichistice, chisturi lichidiene, endometriozice, dermoide), cauze hormonale (insuficienţă ovariană primară, excesul de estrogeni, afecţiuni tiroidiene, obezitatea) şi nu în ultimul rând, vârsta înaintată.
Ce trebuie să ştie un cuplu despre fertilizarea în vitro?
În tratarea infertilităţii, un cuplu ar fi bine să ştie că fertilizarea în vitro este o procedură ca ultimă alegere. Ea începe prin întocmirea unui dosar cu analize amănunţite atât pentru femeie, cât şi pentru partener. Procesul începe cu stabilirea unui protocol de stimulare ovariană. Există mai multe tipuri de protocoale, nu există unul perfect, cel mai bun este cel adaptat fiecărei paciente în parte. Tratamentul se face uneori zilnic, cu injecţii subcutanate, obţinându-se după un anumit număr de zile, mai mulţi foliculi ovarieni. Când medicul specialist consideră că este momentul, se practică puncţia foliculilor ovarieni şi se extrag ovocite, pe care embriologul le pune împreună cu spermatozoizii obţinuţi prin procedee speciale de preparare a spermei. După 3 sau 5 zile, unul dintre embrionii obţinuţi se transferă intrauterin, restul fiind crioconservaţi.
Care este vârsta ideală sau pe care o recomandaţi pentru a aduce un copil pe lume?
Nu cred că există o vârstă ideală pentru a aduce un copil pe lume. Cred că ar fi bine ca părinţii să fie pregătiţi din punct de vedere fizic, emoţional, social.
Studiile arată că vârsta optimă ar fi între 20 şi 30 de ani.
Fertilizarea în vitro este soluţia salvatoare la orice vârstă sau şi aici există limitări?
….