Ca viitoare mama, ai nevoie de toata energia acumulata pentru a face fata schimbarilor care vin odata cu micutul tau, de aceea trebuie acordata o mare mare atentie unei alimentatii care sa-ti asigure o valoare nutritiva suficienta. Iar in cazul in care alaptezi, a-ti imbunatati valoarea nutritionala, este de departe un lucru foarte bun pe care il poti face, datorita beneficiilor ulterioare. Exista de asemenea, o substanta in anumite alimente, care se numeste galactogen – o substanta care sporeste nivelurile de prolactina, hormonul implicat in productia de lapte.
Ovaz
Incepe ziua cu un castronel de ovaz, care reprezinta cel mai bun mod de a asigura un flux bun! Ovazul contine un aminoacid numit glutamina, care are un efect calmant asupra corpului si se crede in acelasi timp, ca are un efect incurajator.
Mangold sau sfecla elvetiana
Daca ai pierdut mult sange in timpul travaliului, inseamna ca ai un nivel al fierului scazut, semnele deficientei incluzand: oboseala, imunitatea scazuta si un ten palid. Intrucat studiile au aratat mereu legaturi intre nivelurile scazute de fier si problemele de lactatie, este normal sa iti concentrezi atentia spre alimentele bogate in fier. Sfecla elvetiana este o alegere foarte buna, datorita faptului ca 200 g din frunze contin mai mult de 5 g de fier, o treime din doza recomandata.
Somon
Acizii grasi reprezinta una din componentele cheie ale laptelui matern, asa ca, a-ti concentra atentia catre consumul alimentelor care contin EPA sau DHA, este extrem de important cand alaptezi. Aceste grasimi asigura de asemenea, sanatatea creierului si a ochilor noilor nascuti. Pe langa somon, este indicat sa consumi nuci, seminte si alimente fortificate.
Usturoi
Poti crede – la o prima vedere, ca usturoiul ar opri automat bebelusul sa fie alaptat, dar cercetarile au demonstrat de fapt contrariul: ei consuma mai frecvent lapte de la mamele care mananca mai mult usturoi. Mai mult, cu cat gusturile sunt mai diverse, cu atat micutul se alimenteaza mai bine si are parte de un flux constant de alimentatie, ceea ce este un lucru pozitiv.
pe langa mancat, trebuie sa si bei ….
Ghimbir
Cunoscut ca un bun remediu pentru diminetile in care te simti rau, ghimbirul se pare ca este si un galactogen destul de potent. Un studiu, a aratat ca mamele care au consumat ghimbir, au avut o creste a volumului de lapte in primele zile postpartum, comparativ cu cele care au primit un placebo. Ceaiul de ghimbir este un mod foarte usor de a obtine beneficiile acestuia, sau daca va este greu sa-l consumati in acest mod, introduceti-l in supe, cartofi prajiti!
Fenicul
Este ambalat cu compusi numiti fitoestrogeni si are un efect pozitiv in nivelurile de prolactina postpartum. Puteti consuma feniculul sub forma de ceai sau in salate.
Apa
In mod tehnic, apa nu are niciun efect galactogen, dar este una din cele mai bune modalitati de a ajuta organismul sa produca lapte. Apa in mod natural, ti-o doresti cand mananci sau cand iti este sete, iar daca simtiti o anumita “monotonie” cand o consumati, folositi lamaie sau menta, pentru un gust aromat si diferit.