Multe persoane se ingrasa, fac burta si nu gasesc explicatiile logice pentru acest lucru; excesul de grasime de pe burta poate fi un semnal in plus, care poate anunta boli de inima, diabet, tensiune arteriala. Daca vrei sa aplatizezi burta, trebuie cu siguranta sa eviti anumite greseli despre cum, cat, cand si ce sa mananci, ce stil de viata trebuie sa adopti.
- In primul rand, ar trebui sa nu mai mancam si sa bem mai multe calorii decat putem arde, iar mersul la sala nu este indeajuns. Daca faci exercitii fizice, asta nu este o cale sigura de a slabi si a-ti pastra silueta, mai ales ca efectuate necorespunzator, pot crea probleme cardiovasculare; mai important decat orice este alimentatia. Odata cu inaintarea in varsta – mai ales dupa varsta de 40 de ani, este tot mai greu sa slabesti, sa dai jos burta si mai ales, sa arzi caloriile. Acelasi efort fizic, se comporta altfel la diferite varste.
- Trebuie sa ai grija nu numai ce mananci, dar si cand sa mananci. Daca mananci pe fuga si nu la ore regulate, exista posibilitatea de a te ingrasa. Cand mananci la ore nepotrivite, creierul interpreteaza aceste semnale ca senzatie de foame care trebuie indeplinita; aici apare pericolul de a manca mai mult decat ar trebui, mai mult decat este necesar. Studiile au aratat ca cei care se ingrasa, mananca mese mai putine si mai indestulate. Ideal este sa avem mese echilibrate dimineata, la pranz si seara, cu gustari intre ele, care sa acopere necesarul nutritiv. Odata cu inaintarea in varsta, metabolismul incetineste, cele mai mari depuneri de grasime, avand loc la varsta mijlocie.
- Foamea excesiva duce de cele mai multe ori la o supraalimentare; fiecare din cele trei mese care se iau zilnic nu ar trebui sa aiba mai mult de 600 – 700 calorii. In ceea ce priveste dietele, majoritatea fac gresela sa creada ca aceasta inseamna sa mananci mai putin. Daca doresti sa renunti la carne si garnituri in favoarea legumelor si fructelor, ai sanse de fapt sa mananci mai mult. Este indicat de asemenea, sa renuntam la alimentele procesate; chiar daca sunt mai comode, zaharurile si grasimile continute exista in cantitati mai mari.
- Stresul este unul din dusmanii nostri, care pe langa predispunearea pentru aparitia bolilor de inima si a depresiei, poate contribui si la cresterea in greutate. Stresul afecteaza gandirea, preocuparea unei alimentatii sanatoase fiind ultima ta grija; iar cand avem stari de anxietate, simtim nevoia de a consuma dulciuri. O preocupare majora ar trebui sa fie si eliminarea stresului, atunci cand acesta exista.
- Sucurile si alte bauturi pot avea cantitati mari de calorii. Nevoia de lichide ne face sa nu fim atenti ce bem, in schimb stam linistiti ca am consumat cantitatea de lichide zilnica. Laptele este indicat a se consuma cat mai degresat – avem nevoie de calciu si vitamina D si nu de calorii in plus! Excesul de alcool este contraindicat si nu neaparat datorita pericolului asupra sanatatii si al caloriilor, ci pentru ca atunci cand bei, nu mai ai inhibitii, ti se face foame si mananci. Nu prea te intereseaza ce si cat mananci, importanta este disparitia senzatiei de foame.