Poate multi dintre noi ne-am intrebam de multe ori cum ar trebui sa gestionam furia si cum putem limita sa ajungem la forme de manifestare extreme. Dar ce este furia? Cum se manifesta?
Supararile si frustrarile se manifesta sub forma furiei – emotie impartasita de noi toti si care se manifesta sub diverse forme. Putem sa provocam deranj celor din jur sau doar noua insine. De multe ori insa, avem impresia ca daca am injurat, am trantit, am tipat sau am spart cate ceva, ne-am eliberat si am scapat de tensiunea acumulata; din nefericire, aceasta este doar o solutie temporara, aceste manifestari nefiind altceva decat incurajari ale “valurilor” de furie viitoare.
Intre timp, puteti lucra la modalitati de a va tempera in momentele in care tensiunea este maxima, prevenind din timp semnele care anunta furia. Pentru a avea succes intr-un astfel de demers, cel mai bine este sa exersati acest lucru atunci cand nu aveti presiune, cand nu exista cadrul ca furia sa incepe sa se manifeste.
- O prima modalitate pentru a invata cum sa gestionam furia este aceea de a ne face un obicei in a practica exercitiile fizice; daca acest lucru nu face parte din rutina zilnica, ar fi cazul sa devina! Incercati diverse exercitii (ridicari de greutati, alergat, fitness, dans sportiv) pentru a simti care din ele va plac si va relaxeaza. Daca va permite situatia, in momentul in care simtiti ca sunteti pe o curba ascendenta a furiei, apucati-va imediat de exercitii! Este o modalitate buna de “descarcare” si va ajuta in acelasi timp sa va eliberati mintea de gandurile toxice.
- Respiratia adanca este foarta utila de asemenea in prevenirea manifestarilor anxioase: respirati fara sa va grabiti si incercati sa luati o pauza de 2-3 secunde intre fiecare inspiratie si expiratie. Puteti vedea daca exersati corect acest exercitiu prin faptul ca pieptul nu se “umfla” prea tare in acest timp.
- Daca va cunoasteti bine si stiti ce anume va relaxeaza, daca aveti vreo pasiune, indreptati-va atentia spre astfel de lucruri, canalizati-va toata energia pentru a face lucruri care va fac placere. Ascultatul unei muzici, pictatul, gradinaritul, meditatia, pot fi exemple de lucruri care va pot “acapara” mintea si indeparta gandurile negre.
- Daca exista o anumita situatie, problema, persoana, care va creeaza premizele aparitiei furiei, este indicat sa va calmati si sa incercati sa vedeti lucrurile si din cealalta perspectiva. Orice noua interpretare a situatiei create este un pas inainte pentru dumneavoastra. Intelegand cauzele care determina furia, va fi mult mai usor sa evitati situatiile neplacute si sa gestionati intreaga situatie.
Toate aceste modalitati de prevenire si gestionare a furiei, nu sunt lucruri usor de realizat, necesita timp si rabdare. Dar in momentul in care o situatie care se rezolva inainte prin manifestari violente, certuri, obiecte aruncate, se rezuma acum la o abordare calma, o rezolvare pasnica si fara “victime” (fie ea o simpla farfurie), atunci inseamna ca ati progresat si sunteti cu un pas inaintea celorlalti.