Acest duo – dantura curata-creier sanatos poate parea destul de suprinzator, dar studiile stiintifice ne arata altceva; iar ceea ce cunoastem majoritatea, este faptul ca a avea grija de dantura noastra este un lucru vital. Oamenii de stiinta de la Harvard au descoperit ca afectiunile gingiilor, contin anumite bacterii care pot coloniza creierul, provocand amiloid beta, un marker important al bolii Alzheimer. In plus, un studiu aparut in Journal of the American Geriatrics Society arata ca pensionarii care nu se spala pe dinti zilnic, au sanse cu 65% sa dezvolte dementa, comparativ cu cei care se spala de cel putin o data pe zi.
Aceste ultime studii arata cat de importanta este sanatatea si igiena orala, iar daca luam in considerare alte studii, putem observa ca are legatura si cu un risc mai scazut de diabet, accidente vasculare cerebrale, boli de inima. Din pacate, exista si vesti nu tocmai bune din partea substantelor chimice regasite in ata dentara: oamenii de stiinta de la Universitatea din Notre Dame au descoperit ca femeile care folosesc o glisare usoara a atei dentare, au cu 25 de procente mai multe substante toxice in corp. Partea buna este aceea ca, adoptand obiceiuri sanatoase, poti fi in siguranta, mentinand creierul tanar si sanatos.
Cum putem reusi sa ne adaptam acestui duo dantura curata-creier sanatos?
Folosirea periutei uscate timp de un minut, apoi utilizarea pastei de dinti pentru un alt minut!
A folosi ata dentara pentru curatarea dintilor este un lucru bun pentru indepartarea resturilor, dar pot ramane multe urme in gura. Specialistii recomanda folosirea ei inainte de periatul propriu zis, dar trebuie sa te asiguri ca nu contine substante chimice (CocoFloss). Dar, daca nu folosesti ata dentara in mod regulat, ai putea incerca Piksters, acestea actionand ca niste maturi care elimina resturile si pe care le poti manevra cu usurinta mai mare, in mod deosebit in spatiile dintre dinti. De asemenea, poti investi intr-o alternativa reutilizabila pe care medicii o recomanda: water flosser. Studiile arata ca aceste dispozitive sunt cu 33% mai eficiente in indepartarea placilor, comparativ cu ata obisnuita.
Utilizand o perie de dinti uscata, este eliminat placa si tartrul cu 63 de procente, in timp ce este redusa sangerarea care permite microbilor orali sa ajunga la creier cu 55 de procente, conform unui studiu apartinand The Journal of the American Dental Association. Ce este recomandat? Folosirea periutei uscate timp de un minut, apoi utilizarea pastei de dinti pentru un alt minut!
Atentie la alegerea unei paste de dinti care sa nu contina laurii sulfat de sodiu, care impiedica productia de saliva, lipsa celei din urma, creand un teren propice reproducerii bacteriilor. Opteaza de asemenea, pentru o pasta cu xilitol, un indulcitor care imbunatateste productia de saliva si despre care, studiile au aratat ca reduce riscul degradarii dintilor cu 60 de procente.
Multe tipuri de apa de gura contin alcool si alte ingrediente care curata microbii buni si care aduc beneficii sanatatii orale, lasand locul bacteriilor rele. Specialistii recomanda sa sari peste folosirea apei de gura si sa folosesti un curatator de limba ca parte a rutinei de seara. Cercetarile arata ca poti astfel, reduce nivelul bacteriilor care contribuie la respiratia urat mirositoare cu 75%.
De facut acasa!
Daca, in schimb, nu poti renunta la obiceiul folosirii apei de gura, poti continua acest lucru, cu o solutie facuta de tine: 3 linguri suc de aloe vera alimentar, 3 linguri de apa si o picatura ulei esential de menta. Studii au aratat ca aloe vera reduce placa si mareste sanatatea gingiei, la fel ca apa de gura, doar ca nu au substante chimice care dauneaza microbilor buni.