Fara nicio indoiala, ciocolata este un rasfat pe care il iubim cel mai mult, cu cele peste 7 milioane tone consumate in lume anual. Ceea ce nu constientizam este faptul ca, complexul de chimicale existent in ciocolata, ne face sa dorim tot mai multa. Nu doar ca da ciocolatei gustul delicios si o face fina, dar are de asemenea, efecte puternice asupra creierului uman, dandu-ne o stare de bine, dar si de energie. Pana la urma, si numele plantei de la care provine principala substanta gustoasa “theobroma”, este derivat din grecescul “hrana zeilor”.
Desi este incadrata in categoria ‘obiceiurilor nesanatoase’, ciocolata are foarte multe beneficii asupra starii noastre de sanatate. Boabele de cacao sunt bogate in antioxidanti naturali – flavonoli, unul dintre acestia – epicatechina, crescand oxidul nitric din sange si relaxand vasele de sange. Acest lucru inseamna o scaderea a tensiunii arteriale, a imbunatatirii fluxului sanguin si poate preveni de asemenea ateroscleroza (o intarire a arterelor). Epicatechina poate de asemenea, imbunatati sensibilitatea insulinei in corp, contribuind la pastrarea sub control a glicemiei si la reducerea riscului de diabet.
Ca o concluzie, ciocolata solida este cea mai benefica; cu cat are un procentaj mai mare de cacao, cu atat este mai bine.
Ciocolata care este peste 70% solida, este si cea mai sanatoasa.
[trendmag_alert class=”alert alert-info alert-dismissable fade in”]Ciocolata alba nu este bogata in antioxidanti – flavonoli, iar ciocolata cu lapte este mai degraba o sursa de lapte si zahar, decat o sursa de beneficii provenite de la cacao![/trendmag_alert]
Placere
Pe langa faptul ca ciocolata este dulce si gustoasa, ea contine de asemenea, elemente care ne dau o stare de bine, unul dintre ele – aminoacidul triptofan, este folosit de catre creier pentru a produce serotonina – hormon responsabil cu starea de bine, de fericire. Un alt element este alcaloidul feniletilamina (AEP), care stimuleaza creierul sa elibereze dopamina, un hormon responsabil cu placerea. Feniletilamina este responsabila pentru reputatia ciocolatei de a fi considerata afrodiziac, ea aparand in acelasi mod natural in creier, atunci cand te indragostesti. Dar, pe de alta parte, datorita cantitatii mici de AEP, inca nu este sigur 100% de efectul acesteia.
Stimulator
Ca si boabele de cafea, si cele de cacao contin o cantitate mica de cafeina, care este un stimulent natural. Acest alcaloid ne da o stare de alerta prin blocarea moleculelor de adenozina – responsabila cu starea de somnolenta; teobromina este un alt alcaloid gasit in ciocolata, cu efecte similare adenozinei. Teobromina este in acelasi timp, toxica pentru oameni si in mod special, pentru animalele de casa, 50 de grame de ciocolata putand fi letale unui caine de talie mica.
Dependenta
Anandamida este un canabinoid neurotransmitator care se gaseste in ciocolata si in mod natural in creier si este foarte asemanator tetrahydrocannibolului (THC) – un ingredient care se gaseste si in marijuana si care da starea de „high”, o stare de fericire dupa care tanjesti. Ciocolata contine de asemenea N-oleoiletanolamina si N-linoleoylethanolamina, care inhiba efectele anandamidelor si le prelungesc, aceste anandamide fiind prezente in cantitati foarte mici, de unde efectul de „high” este unul usor.
Ce face ciocolatata atat de gustoasa?
- Textura fina, stralucirea si faptul ca este crocanta, face ca ciocolata sa fie foarte atragatoare, lucru realizat de altfel intr-un mod chimic foarte inteligent.
- Pentru a forma ciocolata solida, un amestec de unt de ciocolata lichida este racit, astfel incat, moleculele grase se unesc intr-un cristal numit polimorfi. Daca acest mix s-ar intari foarte repede, aspectul ar fi mat, iar ciocolata propriu zisa, moale; pentru a evita acest lucru, este folosita o tehnica de ‚alinare’, in care este controlata temperatura la care ciocolata se raceste, pentru a forma structura pe care o stim. Acest polimorf este denumit Forma V si da un punct de topire ciocolatii in jurul valorii de 34 grade Celsius, putin mai rece decat temperatura corpului uman.
- Atunci cand pui ciocolata in gura, aceasta se topeste usor, creand un gust si un sentiment placut, ‘de vina‘ fiind textura fina a untului de cacao topit.