De ce plange copilul daca l-ai hranit si l-ai schimbat? Inca este nemultumit? 😊 Incearca urmatoarele strategii creative pentru a-l calma si a sta si tu linistita!
Fii atenta la ora!
Multi copii sunt mai irascibili de obicei seara, caz clasic de intalnire dintre oboseala micutilor si parintii extenuati. Pentru a evita astfel de situatii, incerca sa-i culci mai devreme seara, ora 19 fiind ideala, iar in timpul zilei sa aiba intre 2 si 4 reprize de somn, dar nu mai mult de doua ore fiecare! Pentru a ajuta copilul sa fie conectat ziua si a dormi noaptea, pastreaza lucrurile distractive pentru timpul zilei (vorbit, cantat, jucat) si cele plictisitoare pe timpul serii si noptii, de la a pastra o lumina slaba, pana la a opri telefonul. In cazul in care copiii plang 3-4 ore zilnic cel putin de doua ori pe saptamana, ar putea fi de vina colicile, in acest caz fiind indicata o discutie cu medicul pediatru.
Bebelusii plang cel mai mult in primele patru luni de viata, astfel ca trebuie putina rabdare!
Masajul contra agitatie!
O frictionare usoara pe spate sau pe umar poate rezolva dilema „de ce plange” si ajuta copilul sa se relaxeze. Pentru rezultate optime, aseaza copilul pe spate sau burtica si frictioneaza usor umerii, partea superioara a spatelui, talia, coapsele, mainile si picioarele, aproximativ 1 minut fiecare. Extinde apoi si flecteaza-i membrele, iar daca nu esti sigura, copilul iti va oferi un feedback instantaneu. Zambitul si senzatia de relaxare pe care o vezi la copil este un semn ca ii este mai bine, dar, daca continua sa planga sau ti se pare rigid, este un semn ca trebuie sa continui.
E timpul pentru schimbare!
Copiii pot suferi si de febra cabinei, iar daca punerea lor in locurile unde ii fac fericiti nu functioneaza, e timpul pentru iesit afara la o plimbare. Bebelusii pot fi suprastimulati acasa, asa ca, daca par suparati – miscari sacadate, pumni inclestati, ochi mari – trebuie mutati intr-o zona mai linistita. Poti chiar simula sunetele uterului prin pornirea unui ventilator sau aspirator, dar nu prea zgomotoase.
Tine aproape bebelusul!
Daca te intrebi in anumite situatii de ce plange bebelusul si nu ai nicio explicatie logica, trebuie sa stii ca plansul lor apare atunci cand nu se simt in siguranta. Aceasta este o realitate si a te ridica de fiecare data cand acesta plange, nu reprezinta cea mai buna solutie. Dar daca ei sunt mai mofturosi, a-i purta sau a-i tine cat mai aproape, reprezinta solutia cea mai buna, existand multe dispozitive care ii pot tine aproape de tine, iti ofera o imagine totala asupra lor si a miscarilor pe care le fac. Daca porti bebelusul intr-un transportator, nu-i acoperi niciodata capul si ideal ar fi sa il poti saruta oricand pe varful capului. 😊
Nou nascutii produc “melodii de plans” diferite, in functie de limba pe care ei o aud in uter. Bebelusii din Germania plang de la un nivel mai ridicat la unul mai scazut, in timp ce nou nascutii din Franta, au intonatii crescande atunci cand plang, conform unui studiu publicat de Current Biology.
Nivelul de stres
La varsta maxima a plansului – 6 pana la 8 saptamani – aproximativ 25% dintre copii plang timp de 2 pana la 3 ore zilnic. Daca devii nervoasa din aceasta cauza, incearca sa te linistesti, pentru ca bebelusii simt asta! Pune copilul in patutul sau pentru 5 minute, respira profund sau asculta muzica ce te linisteste! Poti de asemenea, practica respiratia profunda cu bebelusul: pune mana pe pieptul lor si respira numarand pana la 4 sau pana la 7 ori, concentrandu-ti atentia pe modul cum se modifica si respiratia bebelusului!
Scutecul si eczemele
Cel putin jumatate din numarul bebelusilor au eczeme si de aici, de multe ori, copilul devine agitat, un motiv destul de intemeiat pentru el daca te intrebi de ce plange; sansele de a plange sunt mai mari, mai ales cand este atinsa zona respectiva. Cele mai multe astfel de probleme, pot fi rezolvate acasa, in primul rand prin schimbarea scutecelor mai des. De asemenea, este importanta spalarea cu apa calduta, folosirea unor unguente pe baza de oxid de zinc si gelatina din petrol, la fel ca si scutecele – care nu trebuie sa fie prea stranse.