Pentru ca tuturor ne place fashion-ul, frumosul, bunul gust dar si povestile de viata ale unor oameni extrem de talentati, care reusesc performante prin pasiune si multa munca, vorbim cu Florin Dobre, celebrul designer roman, ce se remarca prin stilul sau unic, nonconformist, clasic dar si anvangardist, aducand cu fiecare colectie, un omagiu barbatilor boemi, sub interpretarea moderna a clasicului masculin. Creatiile Florin Dobre imbina in cel mai frumos, unic si extrem de studiat mod, contraste, elemente autohtone, stiluri si perioade diferite ale modei masculine, rezultatul fiind de fiecare data, unul impresionant, chiar si pentru cei mai importanti critici.
Cu numeroase prezentari la Paris si Londra, Florin Dobre reuseste sa atraga cronici favorabile in publicatiile Le Monde si Le Figaro, si asta pentru ca tot ceea ce face, face din pura pasiune, devotament si multa munca.
Cel mai important si de apreciat, este faptul ca a pornit de la zero, cu forte proprii, increzator in visurile si idealurile lui, doar cu o masina de cusut, insa cu multa pasiune, determinare, rabdare si multa munca.
Asadar, va invit sa cititi interviul realizat cu Florin Dobre, care ne va dezvalui cateva secrete, reguli de stil, dar si care sunt elementele ce reprezinta calea succesului pentru un brand personal puternic.
Ce inseamna moda pentru tine?
Pentru mine moda a fost un mod de viata care m-a ghidat, m-a organizat, m-a disciplinat si m-a facut sa fiu ceea ce sunt astazi.
Care este definita stilului, in opinia ta?
Din punctul meu de vedere, stilul este ceva personal sau chiar mai mult de atat, este lucrul cu care te nasti si daca reusesti sa nu pici in plasa lui, poti sa il pastrezi toata viata ca o constanta. Dar am vazut si oameni care au capatat stil, cautand bunul gust si dezvoltandu-l incetul cu incetul.
Crezi ca factorii economici, sociali au influentat moda de-a lungul timpului?
Da, cu siguranta au influentat; pe timp de razboi, oamenii nu cred ca erau atat de antrenati in a excela in imagine, dar si in secolul XXI, moda a devenit cea mai mare minciuna, oamenii fiind atat de usor de manipulat, aducand in fata prostul gust, dependenta fata de haine si glorificand oameni, doar pentru un stil diferit, parasind normalul, frumosul, in schimbul schimonoselii. Ar trebui sa pastram totusi o normalitate a lucrurilor si sa nu ne pierdem in detalii absurde.
Cum ai defini o capitala a modei?
Mi-ar placea ca Bucurestiul sa fie o capitala a modei si chiar cred ca este pregatit pentru asta; are charm, locuri selecte, oameni eclectici, doritori de nou, de contemporan, strazi impunatoare, strazi cochete, tineri zambitori, locatii moderne. Cred ca ar fi timpul ca moda din Romania sa mai faca un pas mare si important.
Cum percepi piata de moda din Romania?
Este clar ca este o piata in crestere, dar pentru tinerii designeri este inca foarte mult loc de a intra si ma bucur ca romanii incep sa fie din ce in ce mai pretentiosi si cunoscatori in alegerea materialelor, a croiurilor si a lucrurilor de calitate.
Cum crezi ca se imbraca barbatii din Romania la ora actuala?
Din cate am observat de ceva timp in urma imi dau seama ca barbatii sunt mai bine imbracati decat femeile si vad miscari masculine si o dorinta de cautare sincera.
Care este cea mai frecventa greseala de stil pe care ai intalnit-o la barbati? Dar la femei?
La barbati cea mai frecventa greseala este alegerea lungimii pantalonului, iar in ceea ce priveste femeile, acestea au luat-o in 2 directii: zona „sexy” – acoperandu-si putin corpul si accesand saloanele de infrumusetare – din punctul meu de vedere, naturalul este mult mai frumos decat artificialul, iar o alta extrema, este aceea a femeilor dintr-o zona mai hipster, au trecut la hiper-hipster, dorind sa aduca ridicolul, uratul sau grotescul la un frumos artificial, dar nu prea are cum sa iasa. Pentru mine, femeia poate fi doar eleganta, boema, chic si cel mai frumos, mama.
De ce ai ales domeniul modei si nu oricare altul?
Moda m-a ales pe mine!
Cat de dificil este sa fii designer in Romania?
Nu este deloc dificil sa fii designer in Romania daca ai dorinta, pasiune, capacitate de munca si idei, cu siguranta se poate dezvolta din pasiune in meserie…
Care sunt elementele care te diferentieaza de ceilalti creatori de moda?
Cred ca fiecare creator are stilul sau propriu si este normal sa fim diferiti.
Care au fost primii pasi pe care i-ai facut in business-ul tau, pana ai ajuns aici?
Am stat in propriul atelier si am invatat aceasta meserie, iar dupa 10 ani, cand am considerat ca sunt pregatit, am facut prima prezentare.
In opinia ta, care ar fi cheia succesului pentru un brand personal puternic?
Dupa parerea mea, trebuie sa existe un om de valoare foarte mare, ori ca design, business, management; trebuie sa existe unul foarte valoros intr-o schema de 5 indivizi pe care o echipa a unui brand o are, trebuie sa existe cel putin un om care sa duca brand-ul la o alta scara, sa stie sa il urce pas cu pas.
Care crezi ca sunt elementele care ti-au format, modelat si conturat personalitatea creativa?
Imaginatia si zonele unde activez cultural, emotional.
Care a fost momentul in care ai realizat ce te caracterizeaza?
Fiecare om isi cunoaste calitatile si defectele, cu cat stie sa-si foloseasca calitatile mai bine si sa-si infraneze defectele si daca are sansa sa isi foloseasca calitatile cat mai devreme, cu atat sansa de reusita este mai mare…Eu nu am avut sansa sa imi folosesc calitatile de tanar, imi cautam o libertate pe care o aveam, dar nu o intelegeam; cand am inteles ca Romania ne da de fapt sansa de a fi liberi si a creea ceea ce vrem, m-am apucat de treaba si acum imi dau seama ca prin munca si lupta doar cu tine insuti, sansa de reusita e mult mai mare…Aveam 30 de ani, acum am 40 si am reusit sa imi indeplinesc visul din adolescenta!
Cum ti-ai descrie stilul personal?
Mi-as descrie stilul personal, ca a fi unul al unui om liber, artist care incearca sa respecte tot ceea ce este in jurul lui si sa deranjeze cat mai putin, prin hainele pe care le poarta!
Dupa ce criterii iti alegi hainele si accesoriile?
Dupa starea de spirit.
Stiu ca recent a avut loc prezentarea noii colectii. Vorbeste-mi putin te rog despre aceasta.
A dat Dumnezeu sa ajungem pentru a patra oara la Londra si ca o incununare a acestor ani de munca, am reusit din punctul meu de vedere, aproape imposibilul: sa ajungem alaturi de cei mai mari designeri ai lumii, pe cel mai important site de moda Vogue.com!
Care iti sunt sursele de inspiratie?
De-a lungul timpului, m-am inspirat din tot ce s-a putut, strazi, orase, locuri, filme, carti, spiritualitate, traditie romaneasca, dar cel mai frumos a fost acum, la Londra, cand am venit cu o tema pur ortodoxa, in contextul politicii de indoctrinare si manipulare a Europei; am reusit sa nu cream controverse, fiind atat de bine primita.
Care este piesa vestimentara favorita din colectia actuala?
Nu am o piesa preferata, in schimb colectia, deoarece a intrat in inimile oamenilor usor si asta ma bucura cel mai mult.
Care sunt pentru tine, cele mai importante realizari ca designer?
Cele mai frumoase realizari, au fost atunci cand am putut sa reprezint Romania in momentul cand am aparut pe prima pagina in Le Figaro, dupa prezentarea de la Paris, in momentul in care Le Monde a facut un documentar despre noi. Am fost de asemenea mandru ca sunt roman, cand am castigat in Serbia Best International Designer si sunt mandru de fiecare data cand mergem la Londra si vad cati oameni sunt bucurosi si impresionati de ceea ce facem, cati oameni din moda ne recunosc si chiar daca nu putem duce o traditie a modei mai departe pentru ca nu avem una, muncim sa o cream.
Dar cea mai frumoasa prezentare si/sau experienta?
Toata viata este o experienta care merita traita, dar ca prezentare, probabil cea de la Paris, Panta Rhei, care a avut un mesaj tulburator de real, ce se intampla cu aceasta lume, aceasta moda, iar acum cred cu tarie si imi dau seama ca trebuie sa ne aparam cu mare pret, traditia noastra romaneasca, care este cu mult mai valoroasa decat ceea ce exista astazi in Europa. As striga din toata inima „romani, uniti-va in credinta!„, pentru ca este ultimul lucru care ne poate apara si salva.
Care crezi ca sunt “ingredientele” necesare pentru a realiza o prezentare de succes?
Valoarea.
Care tendinta ti-ai dori sa aibe o revenire?
Femeia sa fie femeie si barbatul sa fie barbat.
Unde pot cititorii sa vada si sa cumpere creatiile Florin Dobre?
Din pacate, acum nu suntem prezenti in nici un magazin din Bucuresti, dar avem un site foarte frumos, www.florindobre.ro si doua pagini de facebook Florin Dobre si The shoemaker Florin Dobre, in care incercam sa aratam cu fidelitate tot ceea ce avem mai bun.
Ce nume cunoscute se numara printre clientii tai?
Am colaborat cu aproape toata industria muzicala romaneasca, trupe, incepand cu Directia 5, Vunk, Alex Velea, Mandinga, Voltaj, celebrul coregraf Emil Rengle, Antonia, Randi, Marius Moga, pana la actori debutanti, regizori premiati. Am reusit colaborari frumoase de care imi face placere sa imi aduc aminte printre care si doua finale Eurovision.
Proiecte, planuri de viitor?
Doresc sa continui prezentarile in afara tarii si cu ajutorul lui Dumnezeu, poate vom reusi printr-o unitate a designerilor din Romania, dupa mult timp, sa facem o saptamana a modei reala si de valoare, care ar arata adevaratul nivel al modei romanesti, care cu siguranta este unul de varf.
Ce sfaturi le-ai da tinerilor care doresc sa inceapa o cariera in design-ul vestimentar?
Sfatul meu este sa fie perseverenti, sa munceasca, sa fie modesti, sa nu cedeze la primul obstacol care apare in cale si sa-si menajeze mintea si trupul pentru proiectele in care vor sa realizeze un rezultat bun.
Fashion blogger: Laura Veronica Sima