Ionut Sava este un ambasador al bunului gust, PR de moda, dezvoltator al unor importante proiecte si comunitati de stil, o prezenta constanta la evenimentele de moda; iti atrage atentia din multime, datorita stilului sau unic de a readuce in lumina contemporaneitatii valorile vestimentare ale anilor apusi, intr-o maniera extrem de moderna si originala, fiecare aparitie a sa, fiind cu adevarat o adevarata declaratie de stil. Pentru el, moda nu mai reprezinta o pasiune, ci un stil de viata.
Tot ca pe un stil de viata sanatos priveste si competitiile sportive si maratoanele nationale la care participa, sportul ocupand un loc important in viata sa. De 7 ani de zile, Ionut Sava se ocupa de imaginea designer-ului Florin Dobre, a pus bazele unor importante proiecte si comunitati de stil, ce au si un scop caritabil, precum: Malagamba Bucurestiului, The Dandy Run si NovemBEARD si nu se opreste aici, are o multime de noi idei, proiecte si planuri de viitor despre care ne va vorbi chiar el, in materialul ce urmeaza.
Ce inseamna moda pentru Ionut Sava?
In copilarie si adolescenta, reprezenta o pasiune. Acum, alaturi de alte activitati reprezinta un stil de viata – acel lucru de care ma leg zilnic.
Crezi ca factorii economici si sociali au influentat moda de-a lungul timpului? Cum?
Da, acesti doi factori au influentat signifiant industria modei! Este mereu in tema cu ceea ce se intampla la nivel international pe plan social, iar mereu la fashion show-urile de la NY, Paris, Londra, Milano, sunt colectii ce aduc in lumina, prin design sau prin diferite mesaje, evenimente ce s-au petrecut la nivel global (discriminare, migratie, statut social, emancipare, etc). Economia insa influenteaza toate domeniile, drept urmare si moda.
Cum ar defini Ionut Sava o capitala a modei?
Cum era in trecut Bucurestiul (Micul Paris), cum sunt Parisul si Londra, unde te bucuri sa vezi intr-un mod natural, firesc, multa lume boema! Sa se vorbeasca frumos, sa se intample multe lucruri pe partea culturala. Insa din pacate aceasta era in care traim, a consumerismului, unde totul inseamna viteza, mass market-ul este la putere, face ca lumea sa isi piarda multe din calitati.
Cum percepi piata de moda din Romania?
Piata de moda in Romania? Haha! Nu exista! Nu prea a existat, iar cei care sunt acum, se gandesc doar la bani; direct la nivel international, vanzari pe online etc. Nu prea se mai raporteaza nimeni din pacate la Romania. Au dat faliment zeci de fabrici de materiale, nu avem targuri de specialitate. Nea Nicu, palarierul de pe Calea Victoriei, mi-a zis ca s-a inchis si ultima fabrica din Romania, de la Timisoara, de unde isi mai putea lua el materiale de palarii. Globalizarea ne ucide lent. Si uitam de noi, lucram in Lhon pentru cele mai mari branduri de pe aceasta piata, suntem un fel de chinezi ai Europei, asa am auzit de pe la multi oameni din domeniu.
Cum crezi ca se imbraca barbatii din Romania la ora actuala? Dar femeile? Au devenit mai preocupati/preocupate de imaginea lor?
Parerea mea este ca pana acum cativa ani, pana sa avem libertatea de a iesi din tara, nimeni nu se gandea la acest lucru. Apoi au intrat revistele de moda, cateva boutiquri, insa hainele erau scumpe; femeile doar isi doreau, iar barbatii nici nu se gandeau sa investeasca in moda. Odata cu aparitia unor targuri, fie ele si vintage, multe femei au reusit sa isi achizitioneze piese vestimentare mai cochete, accesorii, toate acestea la preturi acceptabile, iar asa, de 5-6 ani, vedem pe strada femei bine imbracate.
Si tot de cativa ani de zile in Bucuresti s-au dezvoltat niste brand-uri de haine masculine, ce au pus accent pe mediatizare, au acaparat atentia barbatilor, care de 2-3 ani au inceput sa aiba grija de felul cum arata, merg la barber shop-uri, sunt atenti la accesorii, interesati sa aiba haine facute la comanda, si multe alte lucruri bune se dezvolta in aceasta directie.
Care este cea mai frecventa greseala de stil pe care ai intalnit-o la barbati? Dar la femei?
Nu este nimeni obligat sa aiba stil. Fiecare se imbraca cum se simte bine, cu ce il reprezinta. O greseala vestimentara la barbati ar fi marimea hainelor (au tendinta sau pur si simplu le place ca pantalonii sa fie mult mai lungi decat e nevoie, iar hainele sa fie largi). Imi displace profund femeia din plastic, ultra-mediatizata in zilele noastre, care atrage cu ea incultura si prostul gust.
Esti unul din cei mai bine imbracati barbati din Romania si fiecare aparitie a ta este o adevarata declaratie de stil. Vorbeste-mi te rog despre stilul tau vestimentar si cum ti-ai defini stilul personal.
Multumesc, insa nu cred ca este asa.Sunt multi barbati bine imbracati, insa din pacate, mai putin cunoscuti, spre deosebire de vedetele masculine de la noi, care din pacate nu pot da un exemplu de stil. Mi-au placut mereu influentele britanice – muzica, unele brand-uri vestimentare, si de 4 ani merg la Londra cu aceste proiecte de moda in timpul London Collection Men – stilul dandy, dapper, si-a pus accentul asupra mea!
Dupa ce criterii iti alegi hainele si accesoriile?
Majoritatea hainelor imi sunt realizate sur mesure, iar un criteriu important este alegerea materialului si a culorii in functie de sezon. Cat despre accesorii, imi place sa fie de calitate.
In opinia ta, care este rolul accesoriilor in garderoba masculina si cat de importante sunt ele in definirea si completarea unui outfit?
Au un rol important, la fel ca si intreaga tinuta, se completeaza. Pantofii iti dau un aer elegant, iar daca sunt din piele, durata lor de viata este mai lunga, geanta de mana care te ajuta sa iti cari in stil lucrurile de zi cu zi, ceasul iti confera un statut social, cravata, batista, esarfa, butonii dau un plus intregii tinute si te diferentiaza de restul, te scot din anonimat.
E ceva ce nu ai purta niciodata? De ce?
Cred ca articolele sportive ar trebui purtate atunci cand mergi la sala sau practici un sport. M-am dezobisnuit sa port tricouri si jeansi.
Ce crezi ca face ca un articol vestimentar sa fie unul durabil, de calitate si care sa treaca si testul timpului?
Evident calitatea – materialul din care este realizat, si felul in care acesta a fost confectionat.
Puteti lua exemplul unui costum mass market versus unul bespoke.
Care este parerea ta vis-a-vis de relatia dintre bani si stilul vestimentar? Ne putem imbraca bine si avea stil si cu mai putini bani?
Acum 4 ani de zile, eram la lansarea colectiilor F/W in magazinul VOO din Berlin. Cel mai bine imbracat om de acolo, avea o tinuta care costa aproximativ 10 euro (de prin targuri adunate).
Vorbim de stil, atitudine, gusturi..Te poti imbraca bine sau prost deopotriva, cu bani putini sau cu bani multi ? Depinde de fiecare individ in parte si de simtul sau estetic. Da, ne putem imbraca cu putini bani si sa avem stil!
In definitiv, ce inseamna a avea stil? Este o combinatie de haine perfecte, atitudine sau presupune ceva mai mult?
“Stilul nu il ai, il … esti„. Starea ta zi cu zi, exprimata prin tinuta pe care o porti. Mai demult, doream sa cred ca este ceva mai mult, insa cu timpul am observat la oamenii din jurul meu, ca se poate invata, educa.
Crezi ca stilul se invata, se deprinde sau te nasti cu o inclinatie spre asa ceva? E nevoie si de educatie in acest sens?
Ceea ce spuneam, ma gandeam ca te nasti cu el, si unii chiar asa sunt: ii simti de departe. Insa mai sunt si persoane care invata in timp, prin pasiune si perseverenta.
Insa unii care au nasul fin, ii simt pe ceilalti.
Care sunt in opinia lui Ionut Sava, cele mai importante reguli de stil?
Opinia mea este ca atunci cand iti permiti sa incalci unele reguli, ajungi sa ai stil. Voilà! Cand primesti complimente, si lumea vede la tine o imagine, iar acea imagine o asociaza mereu cu tine, usor usor, cred ca ai stil.
Ce nu face niciodata un barbat cu stil? Dar o femeie?
Imi displace vocabularul vulgar, si femeile, sau mai nou fetele, care fumeaza pe strada.
Cum a descoperit Ionut Sava pasiunea pentru moda, stil si bun gust si cand ti-ai dat seama ca asta e ceea ce vrei sa faci?
A inceput la 12 ani, cu ajutorul fratelui meu, cand am inceput sa facem breakdance. Apoi stilul a evoluat intr-o directie dupa cativa ani, iar bunul-gust ramane la atitudinea fiecaruia. Chiar de atunci mi-am dat seama si am inceput unele demersuri in aceasta privinta.
In prezent te ocupi de imaginea designerului Florin Dobre, dar stiu ca in trecut ai cochetat si cu alte domenii.
De-a lungul anilor am fost b-boy, am organizat petreceri de muzica electronica, iar de 7 ani de zile sunt in acest business cu Florin Dobre, iar pe langa, avem STUP Art & Fashion sub umbrela careia dezvoltam diferite proiecte de arta si moda.
De ce ai ales acest domeniu si nu oricare altul? De ce tocmai PR de moda?
Sincer a venit de la sine, eram inconjurat de multi oameni mereu, oameni care faceau lucrurile sa mearga, si asta in diferite domenii; am inceput diverse proiecte cu ei, si de fapt Cristi Banica e cel care mi-a spus acum multi ani ceea ce eram si sunt de fapt, PR, in domeniul modei.
Cat de mult s-a dezvoltat acest domeniu in Romania?
Nu stiu cat de mult s-a dezvoltat, insa se observa clar o evolutie. Designeri care isi prezinta in afara tarii colectiile, imbraca vedete internationale, apar in marile reviste de moda, vand pe online in intreaga lume. Lucruri care nu se intamplau acum 10 ani.
Mare parte din timpul tau il dedici acestei activitati, cum reusesti totusi, sa te implici si in celalalte proiecte si sa fii in acelasi timp o prezenta constanta la evenimentele mondene, expozitii de arta, lansari si targuri internationale de moda?
Celelalte proiecte reprezinta de fapt aceeasi ativitate, munca in relatiile publice. Mi-am facut un program pe care il respect zilnic, iar asta imi permite sa imi impart activitatea.
Cun reuseste Ionut Sava sa isi faca timp pentru sine, pentru hobby-uri si pasiuni? Stiu ca participi si la evenimentele sportive si alergi la maratoane sau semimaratoane, atat nationale cat si internationale.
Prin sport reusesti sa ai un stil de viata sanatos. Esti mai activ, esti efervescent si astfel reusesti sa faci mai multe lucruri -zilnic! Da, imi place sa alerg, si mai nou imi place sa alerg in cadrul competitiilor. In luna noiembrie voi alerga in Italia la maratonul de la Lago Maggiore iar in aprilie 2017 la semimaratonul de la Berlin.
Ai pus bazele unor importante proiecte si ai dezvoltat comunitati de stil, precum: Malagamba Bucurestiului, The Minister of Elegance, The Dandy Run si NovemBEARD. Vorbeste-mi te rog, despre ceea ce presupun si ceea ce inseanna ele pentru tine si iubitorii de frumos.
Da, le-am realizat in timp datorita lucrurilor care imi plac. NovemBeard a inceput acum 4 ani, in urma unei vacante la Londra; pe atunci in Bucuresti nu exista acest trend al barbatilor cu barba, care sper sa nu fie o moda de moment, ci sa devina ceva clasic. Si imi place ca are un scop caritabil. Urmatoarea editie va fi pe 29 noiembrie, si va fi prezentata de Gina Pistol si Cosmina Pasarin.
Apoi cineva de la Evenimentul Zilei a scris despre ceea ce realizam noi ca fiind o noua Malagamba a Bucurestiului, a intalnirilor de sambata seara boeme, unde se asculta jazz iar lumea pune accent si pe vestimentatie. Si mi-am propus sa continui aceasta poveste cu aceste intalniri, si asa am ajuns la a 4-a editie.
Punand bazele acestei comunitati masculine, mi-am zis ca trebuie sa devolt ceva si pe partea feminina – The Minister Of Elegance, o alta comunitate ajunsa la a 7-a editie. Un grup de reprezentante ale sexului frumos din diferite domenii, care se intalnesc, povestesc, si dau nastere altor proiecte frumoase in Bucuresti.
Si ultima – The Dandy Run, a venit din partea lui Laszlo de la Stil Masculin, iar impreuna am ajuns la a 4-a editie a comunitatii oamenilor imbracati in stofa, pe biciclete vintage. O parada in urma careia dam premii, facem concursuri si un moment oportun de a ne intalni noi, biciclistii pasionati de biciclete si tinute vintage.
Noi proiecte, planuri de viitor pentru Ionut Sava?
Pana la finalul anului as mai avea aproximativ 8 proiecte printre care se numara si The Minister Of Elegance, NovemBeard, prezentarea colectiei S/S 2017 Florin Dobre. Da, am ceva idei noi, pe care as dori sa le realizez in primavara anului 2017.
3 locuri preferate in lume:
Acasa in Bucovina, imi place Parisul, si poate NY.
Cel mai frumos loc din Bucuresti:
Ma simt bine pe terasa la M.N.A.C.
Top 3 barbati bine imbracati din strainatate dar si din Romania:
Din strainatate este mai usor: Justin O’Shea, David Gandy, Nick Wooster.
Iar de la noi ar fi: Don Arthur, Marian Nedelcu si Razvan Mazilu.
3 lucruri pe care nu le stim despre tine:
Nu beau, nu fumez si nu ma droghez.
Placerea ta “vinovata”:
De o perioada de timp, am inceput sa colectionez ceasuri vintage.
Ultima carte citita de Ionut Sava:
Am recitit – “Jurnalul unui geniu” de Salvador Dali. Mi se pare o carte amuzanta si interesanta.
Un film bun:
“Once Upon A Time In America” revazut recent, pentru ca acesta este si tematica ultimei editii NovemBEARD.
Un motto dupa care se ghideza Ionut Sava in viata de zi cu zi:
Nu am un motto dupa care ma ghidez zi de zi, dar un sfat prietenesc: sa nu fii lenes daca doresti sa realizezi ceva in viata!
Daca avem nevoie de un PR de moda, unde te putem gasi?
evenimente.stup@agmail.com sau pe profilul personal de FB: Sava Ionut Daniel.
Material realizat de fashion editor Laura Veronica Sima