Deea State “Bine ai venit!” in paginile revistei Famost! Spune-ne despre pasiunea ta pentru scris, literatura, poezie, cultura in general … Ai fost atrasa din copilarie sau ele au venit treptat, odata cu evolutia ta ca om?
Salutare tuturor, e o bucurie sa ma aflu in paginile revistei Famost.
Pasiunea mea pentru literatura si scris a aparut in clasele primare. Aveam si un jurnal in care descriam starile, gandurile si intamplarile mele. Am inceput sa scriu serios in primii ani de liceu, pentru a-mi elibera emotiile, trairile adolescentei. De atunci am inceput sa public in revista liceului, iar apoi lucrurile au evoluat firesc.
Am inceput sa scriu dintr-un impus, care s-a transformat in placere pentru arta cuvantului care creeaza dependenta, si care, la fel ca si realitatea, nu are limite. Am impresia ca uneori pot comunica mai bine pe hartie, decat verbal, pentru ca hartia este un filtru intre cuvintele mele si ochiul cititorului. In timp ce scriu, am pupilele pline de iluzii si speranta, pot sa corectez, sa aleg cuvintele, fara ca cineva sa ma intrerupa sau sa ma grabeasca. Imi place sa creez emotii prin intermediul cuvintelor. Sunt eu cu gandurile mele, care prin cuvinte, prind viata. Este un viciu solitar, care imi bucura sufletul.
Aceasta directie inspre care s-a indreptat Deea State a fost influentata de cineva din familie, cineva apropiat sau a venit pur si simplu din interior?
Dragostea pentru lectura mi-a fost insuflata inca din copilarie, atat de catre parinti, de catre doamna invatatoare, domnii profesori, la cercurile literare, la cercurile de teatru, de unde eram nelipsita.
Aceasta pasiune pentru scris, cu siguranta, am mostenit-o de la tatal meu. Spun asta deoarece si lui ii placea foarte mult sa scrie si acest lucru l-am descoperit si din jurnalele lui in care se afla o parte dintre poeziile scrise in urma cu peste 35 de ani, motiv pentru care am dorit sa ii fac o bucurie, sa isi vada cateva dintre poezii publicate si de ce nu, chiar in cartea mea de poezii, asa ca, la finalul cartii, veti descoperi cateva poezii scrise de el. Acum el ma sustine si imi ghideaza pasii de Sus.
De obicei, fiecare dintre noi ne prefiguram anumite planuri, schitam, dar pana sa punem in practica mai dureaza. Avem nevoie ca anumite conditii sa fie indeplinite sau de anumite impulsuri. Cum a fost in cazul tau? Ce te-a determinat sa scrii prima carte?
A decurs natural, deoarece scriam de la o varsta frageda, desi initial scriam doar pentru mine. Niciodata nu este usor sa faci primii pasi. Spun acest lucru, pentru ca in liceu am inceput sa scriu romanul de scurta intindere “Viata prin ochii ei” si imi imaginam ca il voi publica “intr-o buna zi” . Apoi, l-am lasat in umbra, imi lipsea curajul sa fac urmatorul pas. In 2015, mi-am facut curaj, am scos prima varianta a romanului din intunericul in care orbecaia si am participat cu el la editia a XV-a a Festivalului Concurs National de Creatie Literara “Avangarda XXII”, mi-am primit premiul (II) cu emotii nesfarsite, si acela consider ca a fost momentul care m-a impulsionat sa merg, in continuare, pe acest drum, sa ma autodepasesc si sa scot din umbra creatiile. Iar in 2018 romanul a vazut lumina tiparului, la Editura Amanda Edit.
Cat de mult a citit in copilarie Deea State si care erau autorii preferati?
Foarte mult. Eram genul de copil care imprumutam carti non-stop de la biblioteca. Am inceput cu basmele lui Petre Ispirescu si Fratii Grim, povesti nemuritoare, am continuat cu povestile si povestirile lui Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Barbu Stefanescu Delavrancea, Ionel Teodoreanu, am mers pe urmele lui Mark Twain, Jules Verne (din ce biblioteca lipsea sirul cu coperte alb-galbui?!), Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, IL Caragiale, Mateiu I. Caragiale, Antonie De Saint-Exupery, Charles Dikens, Daniel Defoe si am continuat cu Alexandre Dumas, Mihail Drumes, Paulo Coelho, Jane Austen, Gustave Flaubert, Victor Hugo, Albert Camus, Emile Zola, Lev Tolstoi, Vladimir Nabokov, Gabriel Garcia Marquez, Miguel de Cervantes, Honore de Balzac, Daphne du Maurier, Pierre la Mure, Anton Cehov, Emily Bronte, Isabel Allende, Stephan King … lista ar putea continua la nesfarsit.
Poeti preferati: Ana Blandiana, Nichita Stanescu, Ion Minulescu, Alexander Pushkin, Ioan Es. Pop, Edgar Allan Poe, Paul Verlaine, Charles Baudelaire, etc.
In liceu si in facultate am citit si foarte multe piese teatru, de la cele din antichitate pana la cele mai aproape de zilele noastre. Amintesc cativa dintre autorii care imi vin spontan in minte: Sofocle, Euripide, Tenesse Wiliams, Carlo Goldoni, George Bernard Show, Henrik Ibsen, Shakespeare, Alfred de Musset, Moliere, Samuel Beckett, Arthur Miller, Victor Ion Popa, Tudor Musatescu, Matei Visniec, Eugene Ionesco …
Dintre cartile citite pana acum, exista una care ti-a ramas in minte, care te-a impresionat in mod deosebit sau care si-a lasat amprenta intr-un anumit mod asupra ta?
….