Dementa la barbati reprezinta una din cele mai dificile parti ale faptului ca trec anii. Corpurile noastre nu vor ramane la fel de puternice si rapide pe masura trecerii anilor, un lucru pe care il stim deja, dar mai mult decat atat, ingrijorator este faptul ca nu vom putea avea mintea atat de agera si stralucitoare ca in tinerete; iar acest lucru ne inspaimanta. Iar dintre toate consecintele, cea mai infricosatoare poate fi pentru multi dintre noi – aparitia dementei – pierderea functionalitatii cognitive, de la gandire si amintire, pana la rationamentul propriu zis. Iar aceasta frica, are temerile ei.
Ideea ca cineva foarte plin de viata, care arata bine se poate transforma intr-o persoana batrana, nefolositoare, din care nu mai ramane nimic si care se pierde de la an la an, este destul de descurajanta. A nu-ti aminti cine este persoana de langa tine sau cum sa te inchei la o camasa, este iarasi un lucru oribil. Dar, asa cum se spune, ne temem cel mai mult de ceea ce nu cunoastem si nu intelegem. Dementa este o realitate care ne ingrijoreaza si care poate fi extrem de demoralizatoare si cel mai bine este sa o intelegem, sa intelegem ce este ea de fapt, care sunt factorii care o pot declansa si ce modalitati avem pentru a o preveni sau vindeca.
Ce este si ce nu e dementa la barbati
Dementa la barbati si aparitia ei in general este un declin progresiv al functiilor cognitive, mult mai des intalnit la batrani si ce este esential de retinut este faptul ca dementa nu este parte normala a imbatranirii. Declinul mentionat anterior in functia cognitiva se datoreaza deteriorarii sau afectiunii din creier dincolo de ce ne putem astepta de la imbatranirea normala.
Mergand pe numere, dementa afecteaza 1 din 100 persoane cand ajung la 60 de ani, 1 la 6 cand se atinge varsta de 80 de ani. Daca privim mai devreme, dementa se poate dezvolta intre 40-64 de ani, 1 la 1400.
De ce
Pentru ca s-a concluzionat ca dementa nu are legatura in mod neaparat cu varsta, ce anume duce la aparitia ei? Boala Alzheimer este pe primul loc, iar cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta. Exista de asemenea, alti factori care duc la aparitia dementei, cum ar fi dementa vasculara – cauzata in mod frecvent de accidente vasculare cerebrale, dementa mixta – o combinatie dintre dementa vasculara si Alzheimer si dementa cu corpi Lewy – cea care l-a afectat pe Robin Williams.
Factorul Y
Trebuie mentionat ca, desi nu exista diferenta semnificativa in proportia dintre barbati si femei care dezvolta dementa, barbatii tind sa experimenteze simptome diferite sau sa experimenteze aceleasi simptome in mod diferit. Notabil este faptul ca, barbatii cu dementa, tind sa retina amintirile. Pe de alta parte, barbatii cu dementa, au mai mari sanse de a avea probleme de comunicare si de miscare. Simptomele dementei tind sa progreseze mai lent la barbati si unii factori de risc o reprezinta genele lor. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa arate clar cum progreseza si cum se dezvolta dementa.
Cum stim?
Daca esti ingrijorat ca ai putea dezvolta mai devreme aceste simptome sau daca stii pe cineva care este in acest pericol, atunci, trebuie mers imediat la medic. Exista diverse teste astazi care pot fi facute pentru a detecta debutul dementei sau pentru a afla daca e posibil sa suferi de altceva care sa iti afecteze functiile cognitive (memorie, atentie, judecata, limbaj rezolvarea problemelor). Iar astfel de probleme pot proveni din orice: de la tumori cerbrale, la depresie, la efectele secundare ale anumitor medicamente sau chiar deficiente de vitamine! Cel mai important este faptul ca anumite simptome ale dementei pot fi ameliorate sau chiar inversate si cu cat mai devreme, cu atat mai bine!
Ce se poate face
Daca te intrebi daca se poate reduce riscul aparitiei dementei, raspunsul este DA, dar intr-o anumita masura! Dar, de asemenea, trebuie stiut ca nu exista masuri sigure care sa o combata, totul reducandu-se la a trai un stil de viata sanatos; este acel stiut echilibru dintre miscare fizica in mod regulat, fara fumat si alcool, urmarirea tensiunii arteriale si atentia la alimentatie. Exista dovezi ca, persoanele care sunt mai putin activ sociale, au un risc mai mare de a dezvolta dementa, asa ca, puterea prieteniei este cu adevarat reala.