Ciupercile trezesc sentimente controversate in randul oamenilor; cu toate ca exista aproape 40000 specii de ciuperci, doar 50 dintre ele sunt otravitoare si alte 50 au valoare medicala. Poate ca moartea unor figuri istorice (Buddha, Claudius al II-lea, Papa Clement al VII-lea) din cauza unor ciuperci otravitoare a facut sa ramanem circumspecti in privinta ciupercilor, doar ca, in ultimii ani s-a remarcat o crestere in recunoasterea efectelor benefice ele unor anumite specii de ciuperci. In tarile asiatice – Japonia si China – legendele ca ciupercile ajuta la pastrarea tineretii si duc la longevitatea vietii, au inceput sa fie “verificate” de studiile si cercetariile stiintifice actuale.
In Japonia, ciuperca shiitake este cea mai populara ciuperca folosita in scopuri culinare, unul din extractele sale – lentinan, a fost aprobat ca medicament anticancer datorita faptului ca are abilitatea de a stimula sistemul imunitar. Folosit in scopuri medicale, nu a fost prea ok, avand in vedere ca a trebuit sa fie injectat intravenos si nu a fost eficace pe cale orala.
Exista si alte ciuperci folosite in scopuri medicale: eishi, Cordyceps, coaja leului, coada de curcan si agaricul. Acestea nu doar ca stimuleaza imunitatea, dar sunt de asemenea o sursa importanta de amino acizi, minerale, vitamine, in timp ce contin putina grasime sau colesterol si putine calorii.
Nu a fost gasita vreo ciuperca care sa aiba beneficiile in sanatate comparabile cu cele ale ciupercii maitake. La sfarsitul anilor ’80, s-a dezvoltat o tehnica artificiala pentru cultivarea acestei ciuperci in Japonia, facand posibila analiza proprietatilor acesteia. In plus, s-a descoperit ca, la animale, maitake este eficienta clinic cand se administreaza prin injectare interperitoneala sau administare orala. Ulterior, concentrarea cercetarilor si interesul culinar in ciupercile medicinale, au trecut de la shiitake la maitake.
Ingredientul de la maitake care ii confera proprietati medicale este un complex carbohidrat care poarta numele de beta-glucan, care vine de la corpul fructat al ciupercii. Structura chimica a acestei molecule mari si foarte ramificata este similara cu cea a altor ciuperci sau produse naturale, cum ar fi drojdia sau taratele de ovaz. Doar ca beta-glucan-ul provenit de la maitake este mult mai puternic ramificat si s-a dovedit a fi mai eficient in activarea celulelor imune care ataca infectiile si cancerul, dar si productia unor molecule imune, interleukinele si citokinele. Un extract hidrosolubil constand in acest glucan legat de proteine numit fractia D, este un material bioactiv de interes pentru modularea imunitatii.
Ceea ce face ciupercile maitake cu adevarat unice comparativ cu alte ciuperci si alte produse naturale folosite pentru beneficii in sanatate, este gama larga de actiune in multe probleme de sanatate. In timp ce asa numita fractie D este eficienta ca agent antitumoral si modulator al sistemului imunitar, s-a descoperit de asemenea ca impiedica moartea celulelor in celulele T – infectate de HIV. Anumiti medici au folosit extract de lichid maitake aplicat pe o leziune specifica bolnavilor de SIDA, fiind vazuta o reducere a marimii acestei leziuni.
In plus fata de aceste beneficii imunologice, recentele cercetari au aratat un efect remarcabil al unui alt extract din maitake, privind o serie de boli cunoscute sub numele de sindromul X. Sindromul X inlcude tulburari metabolice, cum ar fi cresterea nivelurilor de glucoza, insulina, colesterol si trigliceride, alaturi de hipertensiunea arteriala si obezitate. Luate impreuna, aceste probleme de sanatate, constituie un risc semnificativ pentru diabet, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. Fractia D a fost folosita in numeroase studii clinice, fiind eficienta in reducerea indicatorilor mentionati mai sus, in studiile realizate pe soareci si sobolani. La oameni, exista dovezi mai mari al eficientei in tratarea starii hiperglicemice gasite in diabetul de tip 2; maitake ajuta la scaderea in greutate atat in randul oamenilor, cat si in randul soarecilor.
O astfel de ciuperca considerata la un moment dat un mit, si-a demonstrat in urma cercetarilor stiintifice – proprietatile miraculoase, iar daca in antichitate erau consumate doar de figurile regale, astazi ele sunt accesibile tuturor.