Despre creativitate se pot spune multe, dar cu certitudine este ceva ce nu poate fi explicat foarte bine, un concept misterios, greu de exprimat în cuvinte şi se spune că o ai sau nu. Dar, în realitate, această creativitate este o noţiune pentru fiecare, existând anumite trucuri/ secrete aplicabile majorităţii, ce aduc inspiraţie şi idei şi care pot da continuitate muncii tale. Unii spun că trebuie să îţi asculţi instinctul, alţii să mergi la o plimbare, dar cel mai probabil, această noţiune trebuie “alimentată” pe mai multe fronturi.
Nu există nimic rău în creativitate, astfel că mulţi sunt de părere că dacă simţi că eşti creativ într-o anumită privinţă, trebuie să-i dai frâu liber imaginaţiei. Încearcă să vezi asta ca pe o joacă … distrează-te! Niciun gând nu este prea neînsemnat sau ridicol, aşa că treci de la gând la materializarea lui în lumea fizică! Dacă simţi că entuziasmul îţi scade, experimentează înspre o nouă direcţie, iar dacă eşti încântat să împărtăşeşti acest lucru cu un prieten sau mai mulţi, înseamnă că eşti gata să ieşi în lume!
Pentru a te bucura de o creativitate firească, încearcă să nu te străduieşti prea mult! Simplitatea este cel mai bun lucru de cele mai multe ori, iar a avea în gând să depăşeşti pe cineva anume nu este o abordare sănătoasă.
Un lucru foarte important pe care îl poţi face este să ieşi din mintea ta prin intermediul diverselor metode. Sala de exerciţii fizice poate fi o alternativă inspirată şi datorită eliberării endorfinelor, cititul sau de ce nu, urmăritul unor filme te pot scoate din rutină. Pe de altă parte, anumite droguri sau alcoolul care îţi dau senzaţia că te eliberează, nu te face mai creativ; nu eşti mai deştept când le consumi comparativ cu situaţia când nu o faci.
Trebuie să te cunoşti, dar asta nu înseamnă 100%. A te cunoaşte înseamnă să ştii ce îţi place, ce te atrage, ce îţi place să faci. De aici începe drumul tău, doar al tău, de aceea este important să nu încerci să te iei după altcineva. Fii original!
Fluxul şi atracţia în privinţa unei persoane merg în aceeaşi direcţie. Pentru cei care te văd, dacă tu nu transmiţi energia corectă, ei nu îţi răspund. Există un motiv pentru care sunt grupuri şi grupuri, pentru care anumite persoane şi tipologii de oameni sunt împreună.
Notează-ţi ideile, indiferent că o faci în agendă sau pe telefon! Fie că sunt idei modeste sau nebuneşti, notează-le, păstrează-le, pentru că ele îţi vor alimenta imaginaţia şi creativitatea, acum sau mai târziu. Indiferent unde notezi, fii sigură că agenda sau telefonul sunt mai mereu lângă tine, pentru a putea să le vezi cât mai des.
Încearcă să fii ancorat în realitate şi să faci trecerea de la teorie la practică. Asimilează informaţiile, dezvoltă-ţi ideile până în momentul în care le poţi pune în aplicare în mod corect şi eficient.
Când ai de rezolvat o anumită problemă, gândeşte-te la soluţionarea ei în cel mai onest şi pur mod, fără a încerca să te amăgeşti sau să ascunzi anumite dezavantaje! Dacă eşti bun în ceea ce faci, vei găsi cele mai bune şi corecte rezolvări!
Cercetările şi analizele înainte de a face ceva şi de a te implica într-un proiect pot fi determinante. Încearcă să găseşti răspunsurile pe care le cauţi, mai ales că astfel de cercetări pot fi sub multiple forme. În plus, experienţa asimilată până în momentul respectiv, s-a dovedit de foarte multe ori mai valoroasă comparativ cu metodele tradiţionale de analiză şi cercetare; iar când te simţi copleşit, evadarea în natură te poate ajuta foarte mult.
Elimină eşecul din mintea ta prin a vedea orice nouă experienţă – reuşită sau mai puţin reuşită din punctul tău de vedere – ca pe o oportunitate de a învăţa ceva nou. Folosind ulterior experienţa, analiza şi încercând tot mai mult, te vei bucura de o creativitate ascendentă şi adaptată posibilităţilor tale şi contextului în care te afli.
Dacă eşti într-un punct în care ai nevoie de creativitate şi nu te simţi foarte inspirată, încearcă o schimbare de peisaj ori cum vezi tu acest lucru. De multe ori, a merge înainte fără să fii ancorat în momentele trecute şi prezente, îţi poate oferi perspective noi, alte surse de inspiraţie. La fel de bine poate funcţiona şi încercarea de a face aceleaşi lucruri altfel de cum le făceai până acum.
A aborda anumite probleme chiar dacă ştii că îţi provoacă disconfort este o bună modalitate de a te gândi altfel la alte lucruri, de a pune situaţiile într-o altă perspectivă. Până la urmă, ai posibilitatea să ieşi câştigată de aici, indiferent de eforturile pe care le faci sau să eşuezi într-o situaţie care ţi-a fost străină, dar care te-a învăţat ceva; la mijloc nu ai cum să fii.
Anumite persoane care s-au remarcat prin creativitate, când se află în impas, ies la plimbare. Ele recomandă să ai atenţie la detalii pentru a te elibera de blocaj şi a uita de acesta. Această strategie linişteşte mintea, aducându-ţi multe idei bune şi originale şi eliberându-te de frustrare.
Pentru anumite persoane funcţionează o rutină strictă şi chiar dacă nu i-ai dat importanţă, există o mare libertate de care trebuie să profiţi. Eşti în mediul tău şi ai la dispoziţie toate instrumentele care îţi pot alimenta creativitatea, lucruri care au funcţionat până acum şi o vor face şi de acum încolo. Trebuie doar să conştientizezi.
Fii o persoană îndrăzneaţă şi încearcă să faci ceva la care nu s-a gândit nimeni până acum! Bineînţeles că vor exista şi guri rele, dar ce trebuie tu să ai în vedere este să prezinţi cea mai bună variantă când este gata. Oamenii deja vor fi reticenţi în privinţa a tot ce este nou şi nimeni nu ar vrea să vadă doar jumătate.
Comunică în momentul în care simţi un blocaj! Sună pe cineva cu care îţi face plăcere să vorbeşti, spune-i deschis la ce lucrezi şi din conversaţie poţi încadra proiectul tău într-o altă perspectivă, ceea ce te poate debloca.
Conform specialiştilor, una din cele mai interesante situaţii ale oamenilor de astăzi este faptul că se simt confortabili când afirma că sunt inaccesibili. Sunt mulţi care spun “Nu pot face asta!”, când de fapt pot. Sunt lucruri pe care le poţi introduce în viaţa ta şi pe care le poţi face. Comunicările prin mesaje text sau în persoană pot fi destul de îmbogăţitoare când ai porţiuni segmentate ale zilei când ele nu există iniţial.
Conectează-te cu visele şi fă-le să devină realitate! Nu este nimic exagerat, dar dacă visezi ceva în legătură cu proiectul tău şi te trezeşti dimineaţa şi îţi aminteşti, notează-ţi imediat cât mai multe detalii, pentru că, ulterior, le vei uita. De multe ori, idei mari, dintre cele mai inovatoare, au luat naştere din astfel de situaţii, deoarece creierul lucrează.
Oamenii de încredere, profesioniştii bine intenţionaţi sunt mari atuuri atunci când lucrezi într-un domeniu ce necesită creativitate. De la idei, până la sugestiile acestora când să continui şi când să te opreşti, poţi avea parte de un ajutor real. A fi înconjurat de oameni care spun doar “DA” este inamicul adevăratei creativităţi.
Poţi foarte uşor să uiţi că adevărata plăcere constă în a munci, de aceea este foarte important să nu uiţi să te bucuri de proces, mai ales că acolo e adevărata magie a ce se întâmplă. În plus, a păstra atenţia pe întreg procesul, concentrându-te pe detalii, te ajută să poţi descoperi noi indicii care să te apropie tot mai mult de scopul tău.
Niciodată nu ştii când vine o idee, aşa că, de multe ori, soluţia stă în aşteptare şi detaşare. Poţi căuta ceva care să te inspire, de la o fotografie, o poezie, o carte, artă, până la ascultarea sunetelor naturii, fie că e foşnitul frunzelor, vântul, ploaia, păsările.
Îmbrăţişează diversitatea care îţi poate alimenta imaginaţia! Încearcă să vezi domeniul tău de activitate că o grădină luxuriantă, care îţi oferă multă varietate şi culoare. Încearcă să-ţi integrezi proiectul într-o astfel de viziune, ceea ce te va scoate din monotonie, oferindu-ţi noi perspective.
Chiar dacă ai persoane pe care le admiri şi le apreciezi, încearcă să fii propriul tău idol! Şi nu e nimic exagerat! Consideră-te cel mai bun şi munceşte pentru asta! Fii un vizionar în domeniul tău! Intră în povestea ta şi fii eroul principal! În momentul în care ai urcat încă o treaptă în evoluţia ta, vei începe să vezi lucrurile altfel, ceea ce înseamnă că vei avea o altă perspectivă a ceea ce faci. Altă perspectivă, noi idei.