Cand incepe memoria sa se deterioreze? Ne ajuta cuvintele incrucisate la imbunatatirea memoriei? Cand suntem mai creativi? Exista intr-adevar multitasking?
- In ceea ce priveste deteriorarea memoriei, nu se poate spune exact cand incepe acest proces, totul depinzand de la individ la individ. Anumite lucruri, cum ar fi conducerea masinii sau spalatul pe dinti sunt foarte rezistente in timp, existand de asemenea amintiri bazate pe fapte sau amintiri episodice, legate in spatiu si timp, cum ar fi ce ati mancat saptamana trecuta. O anumita deteriorare a memoriei poate incepe in jurul varstei de 30 de ani.
- Pana ceva timp, oamenii de stiinta au crezut ca ne-am nascut cu un numar fix de celule ale creierului, cu care vom ramane toata viata, eventual acest numar va scadea. Astazi, stim ca memoria si problemele rezolvate de creier pot fi la un nivel foarte bun, indiferent de varsta.
- Vasele de sange care pornesc de la inima spre creier sunt la inceput mai mari, ca apoi, cu trecerea timpului sa se miscsoreze, ajungand in cele din urma, foarte subtiri. Astfel, exista riscul ca ele sa fie blocate foarte usor, mai ales daca dieta ta contine in mod normal mancare procesata, carne, produse lactate pline de grasimi, alimente prajite. Exercitiile fizice moderate si nu grele, zilnice intre 30 si 60 de minute ajuta la prevenirea pierderii de memorie.
- Toti cunosc faptul ca fumatul nu este sanatos pentru inima sau creier, afectand majoritatea tipurilor de procese mentale.
- Cuvintele incrucisate sau diversele puzzle-uri nu sunt rele pentru antrenarea creierului, dar eliminati ideea ca un astfel de antrenament intens, poate avea efecte similare cu cele din sala de sport pentru forma fizica. Activitatile intelectuale trebuie sa fie parte integranta din viata ta, pentru efecte de lunga durata si pentru a avea o anumita constanta; poti aduce in discutie noi subiecte, poti invata o noua limba straina.
- Nu trebuie sa iti incarci memoria cu diverse lucruri care nu iti sunt necesare! Nu suntem nascuti pentru a memora toate numerele de telefon! Aceasta este treaba telefonului. Dar, daca doresti sa asimilezi anumite informatii care crezi ca iti vor fi necesare in viitor, le poti invata si repeta in gand.
Cum functioneza creierul? Conform ceasului nostru biologic!
Daca te trezesti de dimineata, aceasta perioada este perfecta pentru a face munca analitica si alte lucruri exigente; este cea mai buna perioda pentru a-ti folosi creierul in a raspunde la intrebari si a rezolva diverite probleme.
Creierul este creativ cand este obosit!
Daca esti obosit, dupa o zi intreaga de munca, iti poti folosi creierul pentru munca creativa! Da, ati citit bine! Cand esti obosit, creierul nu este eficient pentru a se detasa de diverse distrageri si a filtra o anumita sarcina; de asemenea, nu este eficient la a-si aminti conexiunile dintre idei si concepte. Si aceste lucruri sunt foarte bune cand vine vorba de creatie, deoarece, acest tip de munca ofera noi perspective, noi idei, da nastere unor noi conexiuni.
Nu exista multitasking!
Suntem incurajati sa facem mai multe activitati in acelasi timp (multitasking), dar practic, este imposibil. In momentul in care vrei sa faci mai multe lucruri in acelasi timp, sunt impartite resursele creierului nostru; dam fiecarei sarcini mai putina atentie, iar performantele sunt mai slabe.
Un studiu realizat in Franta a aratat ca in momentul in care a fost introdusa a doua sarcina, creierul voluntarilor s-a divizat, fiecare emisfera lucrand singura pe sarcina respectiva. Creierul a fost supra incarcat de a doua sarcina si nu a putut lucra la capacitate maxima, fiind nevoit sa isi imparta sarcinile.
Avem tendinta sa placem pe cei ce fac mai multe greseli
Cei care nu fac greseli nu sunt foarte placuti comparativ cu cei care le fac ocazional; a gresi, te face mult mai uman, perfectiunea creand distante si dand un aer neatractiv de invincibilitate.
Vederea este cel mai important simt
Chiar daca toate simturile sunt foarte importante, a vedea se pare ca este totusi in top! Daca de exemplu astazi veti auzi o informatie, peste trei zile, va veti aminti doar 10% din ea; daca experimentati cu o fotografie, va veti aminti 65%! Poza bate textul, deoarece, creierul vede cuvintele ca multe imagini mici si trebuiesc identificate o serie de caracteristici pentru a le citi, ceea ce implica timp.